„Surpriza cea mare, candidatul nostru la Primăria Alba Iulia.” INTERVIU Ioan Dîrzu, deputat și președintele PSD Alba

Domnule Dîrzu, am intrat, de puțin timp, în 2018 și v-aș întreba cum ați început, în plan personal și profesional, noul an… 

Vă mulțumesc, în primul rând, pentru invitație și pentru întrebare. Sunt onorat că particip la acest dialog cu dumneavoastră și locuitorii județului Alba.  Ca de fiecare dată, am început noul an cu o susținere extraordinară din partea soției și băiatului meu, care continuă să creadă în ideile și proiectele pe care le desfășor. Ei sunt motorul existenței mele politice și sociale. Împreună, împărtășim toate bucuriile și supărările cotidiene și îmi sunt cei mai sinceri și constructivi critici. Îi iubesc și le mulțumesc, în fiecare zi, pentru că există și îmi sunt alături în tot ceea ce fac. În plan profesional, anul 2018 a adus noi schimbări în echipa politică de la nivel național, o dinamică nouă mai ales la nivel local, o nouă strategie și un nou tip de leadership pentru social-democrați. Cât despre mine, sunt noul vicelider de grup al social democraților din Camera Deputaților și coordonez activitatea parlamentară a mai multor județe. Asta înseamnă responsabilități noi și asumarea unui mod mai complex de a face politică.

Ultima perioadă a fost una destul de agitată în spațiul public. Avem un premier nou și cred că multă lume ar vrea să afle ce așteptări aveți dumneavoastră de la actualul Guvern

Sigur, s-au strecurat multe zvonuri și răutăți la începutul învestirii noului Guvern, majoritatea fiind dulci ironii și atacuri la persoana unor colege de sex feminin și mult prea puține critici constructive legate de lucrurile serioase. Va fi un mandat greu, România și românii nefiind obișnuiți cu ideea că o femeie conduce  Guvernul. Acesta e efectul unei lungi perioade de conservatorism și misoginism național pe care social democrații au reușit să-l înfrângă. Ceea ce îmi doresc eu de la orice Guvern, indiferent de partid sau numele prim-ministrului, este să coboare de pe piedestal și să rezolve nevoile urgente și importante ale oamenilor și ale administrațiilor locale. În primul rând, vreau ca Guvernul Dăncilă să finalizeze procesul descentralizării și transferul de competențe materiale, teritoriale și funcționale către autoritățile administrației publice locale. La nevoi locale trebuie să existe soluții locale. În al doilea rând, vreau să finalizăm, cu succes, adoptarea Codului administrativ și să pregătim Codul de procedură administrativă. Trebuie să punem ordine în administrația publică, să instituim meritocrația și responsabilitatea în funcția publică. În al treila rând, vreau ca acest Guvern să fie cât mai deschis dialogului cu profesioniștii. Vreau să văd societatea civilă, mediul universitar, patronatele și sindicatele că se implică activ în politicile publice ale Guvernului, că devin parteneri permanenți și indispensabili ai miniștrilor din cabinet. Asta ar trebui să însemne, în fond, Centenarul Marii Uniri: curățenie, inovare și ordine în administrația publică și unitate între actorii principali din societate.

Ce planuri aveți, pentru 2018, în calitate de parlamentar de Alba?

Am un proiect nou, încă în lucru, pentru agroturismul din județul Alba și România. Vă spun pe scurt: vreau un fond național de finanțare pentru actualii proprietari de pensiuni turistice care doresc să-și dezvolte microîntreprinderi agricole. Vorbim despre un concept european de agroturism care va schimba fața României și a județului Alba. Îmi doresc să văd, la fel ca în Franța sau alte state care au adoptat conceptul, turiști care vin la pensiunea rurală și mănâncă doar alimente tradiționale produse în ferma de lângă pensiune. Turiștii să poată beneficia de agrementul oferit de o astfel de microfermă: echitație, hrănitul animalelor, trăirea vieții la fermă etc. O altă propunere legislativă pe care o pregătesc este în folosul persoanelor care au proprietăți cu vegetație forestieră, pășuni, fânețe, organizate în obști de moșeni sau composesorate, confiscate de regimul comunist în 1948. Vreau să modific Legea nr. 1/2000 astfel încât să înlesnim reconstituirea dreptului de proprietate al acestor oameni. Nu poți obliga oamenii să se asocieze în composesorate sau obști ca să solicite consiliului local reconstituirea dreptului. Norma e absurdă și încalcă dreptul la redobândirea proprietății private. O a treia propunere legislativă se referă la modificarea Codului silvic, astfel încât cei care dețin păduri în apropierea caselor, să poată recolta un volum de maxim 10 mc/an/ha, față de 5 mc, cât este în prezent. S-a produs o nedreptate față de oamenii de la munte, aceștia încălzindu-se din moși-strămoși cu lemnele din fondul propriu forestier. Nu țăranul român a furat pădurile României, ci marile companii străine de exploatare a lemnului.

Într-un interviu pe care l-am realizat, tot împreună, la începutul lui 2016, vă întrebam despre funcția de președinte al PSD Alba și îmi spuneați că ați preluat mandatul într-o situație destul de dificilă. Ce s-a schimbat în timpul scurs până acum în cadrul organizației județene? 

Lucrurile au intrat acum în matca lor normală. Echipa s-a sudat, colegii sunt tot mai bine pregătiți și împreună suntem un tot unitar. Organizația județeană va avea multe de demonstrat și arătat în viitorul apropiat. Va fi o surpriză plăcută pentru cetățeni și neplăcută pentru administrația fantomă de la nivel județean și local.

Cum vedeți lupta politică la nivelul municipiului Alba Iulia și la nivel județean? Pozițiile PSD sunt tot mai critice la adresa administrației locale și județene… 

Aici nu discutăm despre o luptă politică și vreau să se înțeleagă asta din capul locului. Administrația din Alba a stat prea mult în întuneric, ferită de ochii cetățenilor. Nimeni nu știe ce se întâmplă în Primărie sau în Consiliul Județean. Asta pentru că nu se vrea să se știe. De ani de zile, puterea locală a făcut numai ce a vrut și a ignorat voința albaiulienilor. Fiecăruia i s-a închis gura cu câte un loc de muncă, un favor, de multe ori și cu bani. Așa nu se mai poate. Este datoria noastră morală și politică să redăm Alba Iulia și județul Alba cetățenilor. Trebuie să schimbăm statutul de feudă personală a județului și a municipiului. Ajunge!

Pentru un lider politic, alegerile nu sunt niciodată prea îndepărtate. Să ne așteptăm la candidați surpriză din partea PSD Alba la următoarele „locale”?

Da. Candidații PSD Alba la alegerile locale sunt profesioniști, oameni care au demonstrat deja și au lăsat ceva bun pentru comunitate, oameni iubiți de oameni.  Surpriza cea mare este candidatul pentru Primăria municipiului Alba Iulia. În foarte scurt timp îl veți afla. În prezent, lucrăm la programul local electoral pe care îl vom prezenta albaiulienilor odată cu viitorul primar.

2018 este un an cu o semnificație mai mult decât aparte. Ce ați transmite legat de Anul Centenar?

Știți, acum se vorbește foarte mult despre cât de omogeni sunt românii după 100 de ani de la Unire. Românii din Transilvania s-au adaptat rapid administrației și politicii din Vechiul Regat. Din păcate, românii din Vechiul Regat s-au adaptat prea puțin valorilor, comportamentului și modului de viață al ardelenilor. La 100 de ani de la Marea Unire îmi doresc ca românii din București, Iași sau Craiova să împrumute măcar o fărâmă din cultura, înțelepciunea și disciplina românilor din Ardeal. Atunci, România ar evolua în 10 ani cât în 50.

Ați trecut prin multe etape profesionale, de la funcționar public, la managerul unei companii cu sute de angajați, acum sunteți parlamentar. Ce provocare urmează? 

Provocarea constă în a face bine tot ceea ce trebuie să fac în calitate de deputat de Alba. Sunt sigur că pe oameni nu-i interesează ce funcție mai ocupă un politician, ci ce a făcut acel politician pentru ei și comunitatea din care vine. Foarte concis, provocarea mea este să am un mandat impecabil în Parlamentul României.

Căror calități și oameni considerați că datorați reușitele dumneavoastră de până acum? 

În fiecare zi încerc să-mi onorez numele pe care-l port. Să fiu îndrăzneț, curajos și onest. Familia, prietenii din liceu și facultate, colaboratorii, colegii social-democrați, toți au contribuit într-un fel  la parcursul meu profesional. Analizând retrospectiv, cele mai mari reușite veneau mereu după discuțiile cu oamenii în campaniile electorale, în audiențe, în întâlniri pe străzi. Cunoscând nevoile lor, problemele lor, empatizezi și ești nevoit să iei măsuri. Acele lucruri bune pe care le faci în politică nu se datorează ideilor sau pregătirii academice pe care o ai, ci oamenilor care te-au încărcat cu poveștile lor, cu nevoile lor, cu emoțiile lor.

Pentru că ne apropiem de finalul interviului, rămâne să transmiteți, așa cum este firesc din postura de parlamentar, un mesaj către locuitorii județului Alba…

Îi invit pe oameni să rămână mereu cu ochii deschiși la ce se întâmplă în jur, să se implice în comunitatea locală și să contribuie la schimbarea ei în bine, să nu le fie frică să-și spună punctul de vedere și să lupte pentru crezurile lor până la capăt. Vreau să știe că ușa biroului meu parlamentar este mereu deschisă pentru ei. Răspund tuturor problemelor și încerc să găsesc soluții pentru toate nevoile locuitorilor județului. Tuturor le mulțumesc, atât pentru ideile pe care mi le transmit, dar și pentru criticile constructive care mă ajută să fiu mai bun.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 24181 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*