Peste 50% din români au problema kilogramelor în plus. Ardealul e în topul obezităţii

obezitate 1Mai mult de jumătate dintre români declară că se confruntă cu problema kilogramelor în plus, principalul factor în dezvoltarea bolilor metabolice, arată un studiu Omnibus dat publicităţii miercuri.

Statisticile arată că o treime (34%) din populaţia României este supraponderală, iar aproximativ un sfert (20%) suferă deja de obezitate, scrie Agerpres.

În 2008, OMS estima că 51% dintre români erau supraponderali şi obezi. Astăzi, statisticile locale confirmă răspândirea largă a obezităţii la peste jumătate din populaţia ţării.

Concluziile studiului arată că peste 56% dintre bărbaţii români sunt supraponderali şi obezi, în timp ce în rândul femeilor 48% se confruntă cu această afecţiune; 18% dintre tinerii cu vârste între 15-24 de ani sunt supraponderali.

Cele mai avansate forme de obezitate sunt întâlnite la persoanele cu vârste între 45-64 ani (25,2%).

În total, populaţia României are aproximativ 200.000 tone de exces ponderal.

Potrivit studiului, dintre regiunile României, Ardealul se confruntă cel mai mult cu problema obezităţii, aflându-se în topul zonelor afectate. Aproximativ 21% dintre respondenţii care locuiesc în Ardeal şi Banat au declarat că suferă de obezitate.

Pe locul următor, cu 17,2% persoane obeze din totalul de locuitori, se regăseşte Oltenia.

obezitateObezitatea şi supraponderea reprezintă o problemă majoră de sănătate în lumea modernă şi principalul factor în scăderea speranţei de viaţă şi a calităţii vieţii.

Boală metabolică severă, obezitatea este cauzată de o serie de factori precum cei medicali, alimentari, sociali, ereditari sau emoţionali.

Netratată, această afecţiune conduce la dezvoltarea altor boli asociate, precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, valori crescute ale colesterolului şi alte astfel de patologii.

„Obezitatea atrage o serie de consecinţe îngrijorătoare pentru sănătatea oamenilor. Din studiul pe care l-am efectuat a reieşit că dintre persoanele care au exces ponderal peste 70% nu au ţinut nici măcar o dietă, semn că nu conştientizează impactul pe termen lung al obezităţii. Iar dintre aceia care însă au urmat un regim alimentar, aproximativ 40% s-au declarat nemulţumiţi de rezultate. De aceea, noi, medicii, trebuie să prevenim răspândirea acestei boli şi, mai mult, să oferim cel mai eficient tratament. La ora actuală, chirurgia metabolică este singura soluţie care răspunde nevoilor acestor pacienţi”, a declarat dr. Cătălin Copăescu, medic primar chirurgie generală cu competenţă în chirurgie laparoscopică şi chirurgie bariatrică, director general Ponderas, unitatea sanitară care a solicitat studiul.

Pentru tratarea obezităţii şi a afecţiunilor pe care le cauzează, chirurgia metabolică este recunoscută la nivel internaţional ca fiind cea mai eficientă soluţie de tratament. Cu ajutorul chirurgiei metabolice, pacientul supraponderal şi obez pierde atât excesul ponderal şi îşi ameliorează, până la vindecare, bolile metabolice.

Studiul a fost realizat de compania de cercetare de piaţă GfK România la iniţiativa Ponderas şi a fost efectuat în luna martie, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, de 1.608 persoane, bărbaţi şi femei, cu vârsta peste 15 ani.

Rezultatele studiului sunt reprezentative la nivel naţional pentru populaţia României cu vârsta peste 15 ani, având o marjă de eroare de ą2.4%, se mai precizează în comunicat.

Ponderas este singurul spital din România specializat în chirurgie metabolică de avangardă.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 17291 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*