„Statu’ la vase în Lunea Paştelui”, obicei popular cu origini străvechi, unic în România, păstrat în comuna Şugag

statu la vase 3„Statu’ la vase în Lunea Paştelui”, unul dintre cele mai vechi obiceiuri populare româneşti, se păstrează, în a doua zi de Paşti, la Şugag, sărbătoarea fiind organizată şi în acest an de comunitatea locală şi de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba. Etnologii spun că obiceiul „Statu’ la vase” ar data din perioada tracilor şi este un străvechi obicei unic în ţară ce reuneşte atât sărbătorirea întemeierii unei familii cât şi sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului. Întrerupt în anul 1990, obiceiul a fost reînviat în 2008 cu implicarea Bisericii, a administraţiei locale şi a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. Tradiţia presupune ca, în Lunea Paştelui, să aibă loc în curtea bisericii din Şugag o ceremonie prin care tinerele familii primesc obiecte pentru noua lor gospodărie.

Sărbătoarea va începe, luni, 17 aprilie, la ora 11,00 în curtea bisericii ortodoxe din Şugag unde se vor aduna pentru „Statu’ la vase” 18 familii tinere care s-au căsătorit în decursul ultimului an, acestea urmând să primească conform tradiţiei, lucruri şi vase necesare pentru întemeierea noii gospodării. Sărbătoarea de la Şugag cuprinde apoi un spectacol folcloric cu îndrăgiţi artişti din judeţul Alba precum Roxana Reche, Maria Filimon, Floricica Moga, Cătălin Haşa, Dorina Nariţa, Nicolae Tuhuţ. Coregrafia este semnată de Alexandra Oargă şi Flaviu Mârza, iar conducerea muzicală va fi asigurată de Alexandru Pal. Invitaţi vor fi Bogdan Toma şi Robert Târnăveanu dar şi formaţia de fluieraşi a Căminului Cultural Şugag.

statu la vase 2„Statu’ la vase este un obicei străvechi la păstrarea căruia specialiştii Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba se implică împreună cu comunitatea locală. Este un obicei cu origini străvechi ce semnifică o uniune a comunităţii locale în jurul tinerei familii pentru a o sprijini să înceapă noua viaţă şi să îşi întemeieze gospodăria. Specialiştii în etnografie spun că acest obicei ar fi unic în România şi chiar dacă îşi are originile în perioada precreştină în timp a fost adoptat de Biserică devenind un obicei creştin. Pe toţi cei care doresc să vadă un obicei pur românesc şi să se bucure alături de primitoarea comunitate din Şugag îi invităm, luni, după Paşti, la „Stau’ la vase””, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

„Statu’ la vase în Lunea Paştelui” este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Biserica Ortodoxă din Şugag şi Primăria Comunei Şugag.

***

Comuna Şugag, comună veche de oieri, se află la 30 de kilometri de Sebeş, fiind una dintre cele mai mari şi mai bogate localităţi de pe Valea Sebeşului. Comuna este  atestată documentar încă din anul 1575 şi îşi trage numele de la apele tumultoase ce se scurg de pe versanţii munţilor, denumite în limbajul popular şugăgi. Şugagul are o suprafaţă de peste 250 de kilometri pătraţi şi peste 2.700 de locuitori.

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 15619 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*