Stația de epurare abandonată din Târgu Secuiesc devine un sit industrial modern

Este cel de-a doilea sit industrial care se va construi în municipiul Târgu Secuiesc, prin  fonduri nerambursabile Regio, din bugetul alocat Regiunii Centru. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional, domeniul major de intervenţie 4.2, destinat reabilitării siturilor industriale abandonate, program gestionat de către ADR Centru la nivelul Regiunii Centru. Contractul de finanțare ce alocă 12,90 milioane lei fonduri nerambursabile solicitate, a fost semnat azi de către Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, domnul Liviu Dragnea, primarul municipiului Târgu Secuiesc, domnul Tibor Bokor și de către directorul general al ADR Centru, domnul Simion Creţu.

Proiectul „Amenajare sit industrial în Municipiul Târgu Secuiesc prin reabilitarea unei stații de epurare poluate și abandonate” are o valoare totală de 19,57 milioane lei, din care 12,90 milioane lei sunt fonduri nerambursabile, solicitate de către beneficiarul proiectului, iar diferența dintre cele două sume reprezintă contribuția asigurată de către beneficiar pentru realizarea proiectului. Prin proiect, din fondurile solicitate, se vor reabilita 6,49 hectare de teren aferente fostei stații de epurare a apelor reziduale și se va crea o suprafață de 5,76 hectare spațiu verde. Hala existentă în prezent pe teren va fi reabilitată și se va construi încă o hală nouă de producție, iar prin proiect se vor crea 90 de locuri de muncă. Timp de 10 luni, perioadă estimată de beneficiar ca fiind necesară pentru realizarea proiectului, se vor face investiții și în asigurarea utilităților necesare pentru deservirea sit-ului, dar și pentru crearea unei rețele de drumuri în incintă.

„Prin fondurile nerambursabile alocate, Uniunea Europeană și Guvernul României sprijină transformarea siturilor industriale abandonate în spaţii noi, moderne și bine echipate, care oferă noi oportunități de investiții și creează noi locuri de muncă pentru cetăţenii oraşului. Autorităţile din regiunea noastră au decis să păstrăm aceste fonduri pentru reabilitarea siturilor industriale deoarece sunt multe zone industriale nefolosite pe care doresc să le reintegreze în mediul economic, ca şi structuri de afaceri sau parcuri industriale. Acesta este cel de-al patrulea proiect contractat pe acest domeniu, altele nemaifiind în evaluare. Prin proiectele contractate pe acest domeniu pentru reabilitarea a 4 vechi structuri, din valoarea totală de 15,18 milioane euro estimată de beneficiari ca fiind valoarea investițiilor necesare pentru reabilitare, suma de 7,47 milioane euro reprezintă fonduri nerambursabile solicitate” a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Celelalte trei proiecte contractate pe acest domeniu sunt localizate unul în județul Harghita și două în județul Covasna, respectiv în municipiul Sfântu Gheorghe și în municipiul Târgu Secuiesc. Celălalt proiect contractat în Târgu Secuiesc pentru „Amenajare sit industrial în municipiul Târgu Secuiesc pe platforma unei foste fabrici de prelucrare și industrializare a lemnului” are o valoare totală a proiectului de 14,60 milioane lei, din care 5,89 milioane lei reprezintă finanţarea nerambursabilă solicitată de către primăria municipiului.

Despre Redacția ProAlba 30258 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

1 Comment

  1. E foarte bine ca exista acest interes pentru transformarea statiei de epurare abandonate. Ma bucur cand aud de astfel de proiecte de modernizare a localitatilor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*