Spitalul Judeţean Alba acreditat pentru prelevare de organe, ţesuturi şi celule

spitalMinisterul Sănătăţii a acreditat prin Ordinul Nr. 1227, din 23 octombrie 2013, publicat în Monitorul Oficial Nr. 657, din 25 octombrie 2013, Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia pentru activitatea de prelevare de organe, ţesuturi şi celule pentru următorii cinci ani.

Anterior emiterii acestui Ordin al Ministerului Sănătăţii o comisie a Agenţiei Naţionale de Transplant a evaluat activitatea de prelevare de organe din cadrul spitalului din Alba Iulia.

De mai mulți ani Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia este înscris în Programul Național de Transplant deoarece dispune de dotarea, capacitatea şi condiţiile necesare pentru efectuarea  operaţiunii de prelevare de organe. Activitatea bună a echipei de la Alba Iulia a fost confirmată și prin recenta acreditare a acestui program de către o comisie formată din directorul Agenției Naționale pentru Transplant, un reprezentant al Direcției de Sănătate Publică Alba și un reprezentant al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia.

„Evaluarea a vizat mai multe aspecte precum respectarea criteriilor recomandate de Ministerul Sănătăţii pentru activitatea de diagnostic al morţii cerebrale, susţinerea în viaţă a potenţialilor donori de organe aflaţi în moarte cerebrală şi prelevarea de organe”, a explicat medicul Sidonia Nicola, key donation person, în echipa din cadrul spitalului albaiulian.

În anul 2012 în spitalul albaiulian au fost diagnosticaţi şase pacienţi în moarte cerebrală, iar de la doi dintre aceştia au fost prelevate organe. De organele prelevate de la donatorii din Alba pot beneficia pacienţii din toat ţara. În România operaţiile de transplant se realizea la Cluj şi Bucureşti.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21796 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*