Sorin Bumb: Guvernul Ponta nu este interesat de sanatatea romanilor

sorin bumbIn cadrul videoconferintei de ieri, 23 iulie 2013, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a comunicat Prefectilor, directorilor Directiilor de Sanatate Publica, directorilor Caselor de Asigurari de Sanatate si directorilor de spitale din toata tara ca rectificarea bugetara nu o sa fie optimista. Explicit spus, spitalele nu vor mai primi nici un ban in afara de bugetul ce le-a fost deja alocat pe 2013 si pentru care au semnat contractele cadru.

Desi se stie, la nivelulu Guvernului, ca ultimul trimestru (octombrie – noiembrie – decembrie) este descoperit financiar, nefiind bani nici pentru salarii, managerii spitalelelor au fost amenintati ieri de ministrul Nicolaescu ca vor fi destituiti daca nu gasesc resurse in interiorul bugetelor deja repartizate.

Pentru a reduce cheltuielile din sistemul sanitar se vor reduce in continuare bugetele pe spitale, crescand in schimb bugetele pentru ambulatoriu si pentru medicii de familie. Astfel, sistemul spitalicesc va fi din ce in ce mai putin finantat de catre stat. Tot ieri, ministrul sanatatii a spus ca statutul medicilor se va modifica astfel incat acestia sa poata profesa legal si la stat si in sistemul privat si a mai amintit ca dupa proiectul de reducere a posturilor vacante, va urma restructurarea masiva a ministerului sanatatii.Iata cum, nu doar ca USL-ul taie locuri de munca, in loc sa infiinteze, dar Nicolaescu duce incet, incet si finantarea din sistemul spitalicesc catre privat.

La sfarsitul alocutiunii, Nicolaescu s-a adresat prefectilor cu rugamintea de a avea un dialog permanent cu sindicatul SANITAS (probabil pentru linistea Guvernului) iar pana la 15 august 2013, impreuna cu directorii DSP si directorii de spitale sa faca o analiza astfel incat sa incheie anul cu bugetul ce le-a fost repartizat.

Personal, i-am adresat ieri doua intrebari domnului ministru:

  1. daca salariile au fost marite cu 15%, iar bugetul pe 2013 este mai mic decat bugetul pe 2012, cum pot gasi managerii solutii astfel incat sa acopere ultimele trei luni in care au buget zero, deci nu au bani nici pentru salarii, nici pentru actul medical?
  2. daca tot au fost transmise spitalele judetene catre Consiliile Judetene, de ce nu suntem consultati in legatura cu functionarea acestora, pentru ca oamenii din judetul Alba au platit CAS si au dreptul la servicii medicale de calitate?

Raspunsul a fost evaziv, incepand cu a doua intrebare, mai usoara, cerand chiar sprijinul Consiliului Judetean pentru o colaborare la implementarea reformei structurale in sanatate. La prima intrebare insa, raspunsul a fost sec: „nu sunt bani”! Nicolaescu a spus ca managerii stiau de cresterile salariale si daca sunt manageri sa rezolve problemele cu bugetul pe care il au, altfel ii schimba. Mai mult, le-a sugerat sa nu micsoreze salariile ci sa disponibilizeze cadrele medicale pentru a se incadra in buget!

Nu cred ca este o solutie „aruncarea pisicii” de la Ministerul Sanatatii, care nu a reusit sa obtina bani la rectificare, pe umerii managerilor de spitale care si asa de-abia se descurca cu bugetul pe care il au si cu lipsa de personal. Neputinta Guvernului Ponta si a ministrului sanatatii, Nicolaescu, nu trebuie sa afecteze cetatenii din judetul Alba, care risca in ultimul trimestru sa nu mai gaseasca spitale deschise care sa ii trateze in caz de nevoie, desi sunt cu contributiile CAS la zi.

Nu regasim deloc promisiunile facute in campanie din Programul USL:

–          redeschiderea spitalelor inchise in 2010

–          medicamente mai multe si compensate

–          salarizare mai buna a personalului medical

–          stabilitatea personalului care lucreaza in sanatate

Aceasta este, la urma urmei, reforma structurala in sanatate marca USL, minciuna pana la capat!

Secretar general adjunct al PDL Alba

Sorin Bumb

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 16856 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

1 Comment

  1. intradevar am fost aburiti cu promisiuni si de aceasta data,doar atat. in rest numai suprize neplacute/ majorarea gazului, gazele de sist etc/
    oare in cine vom mai avea incredre pt. a merge la vot ? cred ca numai in BUNUL DUMNEZEU.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*