Sorin Bumb: De la vorbe la fapte e cale lungă

Mircea Trifu

sorin bumbApelul făcut de primarul de la Câmpeni, Călin Andreș, la unirea tuturor forțelor pentru dezvoltarea Munților Apuseni, ar fi lăudabil dacă n-ar ascunde o lamentare politicianistă menită să înduioșeze și să atragă atenția de la lipsa de reacție a Guvernului USL.  Neputând găsi soluții adevărate pentru dezvoltarea Spitalului, Primarul Andreș a apelat la mila publică!

A spune că restul administrațiilor locale din zona Apusenilor trebuie să plătească pentru spitalul din Câmpeni, deoarece majoritatea bolnavilor vin din aceste localități și nu din oraș, este maximul ipocriziei și, în plus, are și un iz de ilegalitate. În ritmul acesta domnul primar va ajunge să ceară bani și pentru copiii din alte localități care vin la școală în Câmpeni, sau pentru oamenii din alte localități care vin la muncă la Câmpeni. Ce nu înțelege domnul Andreș este că, dacă vrei să te numești oraș, capitală a Țării Moților, trebuie să-ți asumi anumite servicii și să găsești soluții pentru dezvoltarea lor. Cu atât mai mult poți face acest lucru când ministerul de resort este condus doi ani chiar de un coleg de partid, liberal de-al tău. În logica domnului Andreș, ar trebui ca și Mircea Hava să ceară bani de la comunele din Apuseni pentru că-și trimit bolnavii la Spitalul Județean din Alba Iulia sau chiar Sorin Oprescu ar trebui să ceară bani de la aceste comune pentru că or fi avut cândva vreun caz grav care a necesitat spitalizare în București.

În loc să faci apel la mila publică, o soluție viabilă ar fi fost crearea unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitare, care să grupeze și restul primăriior din jurul Cîmpeniului și care să gestioneze serviciile de sănătate publică. În acest caz primăriile din zonă puteau contribui cu fonduri, în mod legal, pentru acest spital.

O altă soluție pentru reducerea costurilor cu serviciile de sănătate la Câmpeni ar fi comasarea celor două unități spitalicești din oraș, spitalul municipal și spitalul TBC într-o singură entitate administrativă. Astfel, bani care acum se duc pe cheltuieli administrative ar putea fi alocați pentru medicamente sau servicii medicale. Dar acest lucru ar însemna reducerea unor posturi de directori, contabili și alți funcționari și asta dăunează la voturilor galbene!

Iată de ce, ceea ce face domnul Andreș cu acest apel, este doar politicianism ieftin. Domnul primar nu-și dă seama însă că a face politică pe sănătatea oamenilor este un lucru jalnic și demn de milă.

Patetismul domnului primar nu se oprește însă aici și continuă cu referiri la neimplicarea politicienilor, inclusiv a Guvernului. A Guvernului în care de doi ani se află chiar colegii săi de partid, dar care nu au făcut însă nimic pentru țară și acum s-au gândit să mimeze opoziția, ștergând cu buretele peste toate promisiunile din campania electorală.

Ministru Sănătății a fost, până de curând, un liberal de marcă, domnul Nicolăescu, care în loc să fi ajutat spitalul din Câmpeni, de exemplu, ne-a umplut de promisiuni neonorate: statutul spitalelor, creșterea veniturilor medicilor, reglementarea malpraxisului, pachetul de servicii de sănătate al asiguraților. Ce a rămas din toate acestea și din reforma în sănătate? Doar propagandă marca PNL.

Cum vroia domnul Nicolăescu să reformeze sistemul sanitar dacă a scăzut finanțarea spitalelor și a majorat cheltuielile de personal cu 25%, ajungând astfel ca ponderea cheltuielilor salariale și de întreținere a spitalelor să fie de 90%, pentru medicamente și actul medical rămânând doar 10%? Mai mult, din acești 10%, domnul Nicolăescu le-a spus managerilor de spitale că pot să mai și angajeze medici și să mărească salariile… Nu se poate crește calitatea actului medical majorând finanțarea cheltuielilor de ambulatoriu și a medicilor de familie, care au o dotare precară.

Dacă în sănătate Nicolăescu și PNL și-au făcut „datoria”, la fel și Chițoiu de la Finanțe și-a „respectat” întocmai promisiunile electorale de a reduce TVA-ul și CAS-ul: a introdus 35 de noi taxe și impozite. La Muncă, doamna Cîmpeanu s-a asigurat pentru zile negre: și-a rezolvat familia, uitând însă de cele 1.000.000 de locuri de muncă promise.

Și la noi în județ, USL-ul, în frunte cu liberalii, au promis că redeschid mineritul. Au reușit în schimb doar să îngroape legea minelor.

Iată că măsurile miniștrilor liberali s-au dovedit a fi mai de stânga decât ale miniștrilor PSD și mai nou, cei care mergeau de braț prin județ, promitându-le alegătorilor bunăstare, acum se acuză de crearea unui „grup infracțional organizat”. Aceste declarații pot face enorm de mult rău unor agenți economici din județ, care prin taxe și impozite, dar și prin locurile de muncă create – locuri de muncă reale, nu imaginate, ca cele ale USL – contribuie la dezvoltarea județului Alba. Acest mic amănunt nu-i mai interesează însă acum pe liberali…

Iată deci, cine sunt – de la nivel local și până la nivel de Guvern – liberalii, care mimează acum opoziția, singura lor problemă fiind, de fapt, dezlipirea de ciolanul rumen al Guvernării.

Sorin Bumb,

Vicepreședinte al PDL Alba

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22545 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*