Snow Wolves Trascău, primul club de atelaje trase de câini din județul Alba, va participa la Campionatul European din Ungaria

Snow Wolves Trascău, singurul club sportiv de atelaje trase de câini din județul Alba, va participa în 7-11 noiembrie în Ungaria la Campionatul European de atelaje (pe roți). Asociația s-a înființat oficial la finalul anului 2018, deși membrii practicau asta încă din 2016. Între timp au fost prezenți la diferitele competiiți locale, iar anul trecut au fost și la Campionatul Mondial din Slovacia. Am stat de vorbă cu membrii Snow Wolves Trascău să aflăm mai multe despre ei și ce presupune acest sport.

În primul rând, cine sunt Snow Wolves Trascău?

Momentan suntem 3 membrii fondatori ai asociației, dintre  care 2 sunt activi în competiții, Alexandru Achim din Zlatna și Daniel Marius Tentiș din Carei. Să nu uităm și de personajele principale ale sportului, câinii. În prezent avem 10, dintre care 4 Malamuți de Alaska, 4 Siberian Husky și 2 metiși Husky/Malamute. 

În ce formă veți participa și ce așteptări aveți la această competiție europeană?

Vom participa la 2 probe: Daniel la triciclu cu 3 Malamuți (Alaskana Maty-Criss, Antonius King și Amak Arctic Wonderdream) și Alexandru la scooter cu 2 Husky (GIN FROM A BOTTLE Viktoriya Pride – aka Taz și  G-Pont Arch-Southmountain-aka Lucky). Bineînțeles că ne dorim sa avem rezultate cât mai bune, dar suntem conștienți că participăm alături de veterani ai sportului, cu mai multă experiență, atelaje mai profesioniste și mai multe ore de antrenament. În schimb experiența și lucrurile pe care le învățăm alături de cei mai experimentați în acest domeniu merita efortul de a participa la o astfel de competiție. Participarea are loc sub egida clubului CSSBN din Bistrița care sunt afiliați FISTC (Federation Internationale Sportive de Traineau a Chiens). 

Cum e începutul în acest sport și cu ce dificultăți sau surprize plăcute v-ați întâlnit?

Orice câine presupune o mare responsabilitate și cu cât sunt mai mulți, cu atât timpul și resursele necesare cresc. De asemenea atelajele necesită o investiție. Noi am început cu o bicicletă pentru antrenamente și competiții pe roti, iar în prima iarnă am achiziționat și o sanie. Am mai împrumutat atelaje de la prieteni, între timp am mai luat și altele. Următoarea investiție ne-am dori să fie o sanie profesionistă. În toată acestă aventură însă am întâlnit și foarte mulți oameni frumoși care ne-au oferit sfaturi si ajutor, fiind mai vechi în breaslă sau unii și ei la început de drum. Primul câine cu pedigree l-am luat de la Asociația Chinologică din Bistrița Năsăud cu care am continuat colaborarea, sprijinindu-ne și pe latura sportivă. De asemenea am primit multă susținere și de la prieteni care ne-au ajutat cu partea de transport al câinilor când încă nu aveam logistica necesară. 

Ce recomandați cuiva care ar fi tentat de acest sport?

În primul rând câinii trebuie să fie pe primul loc. Dacă ai deja un câine poți să începi cu un minim de accesorii să faci niște ture cu bicicleta. Așa poți să îți dai seama dacă ți se potrivește genul acesta de activitate, câinelui cu siguranță îi va prii mișcarea. Dacă nu ai deja un câine, recomandarea e să studiezi bine înainte caracteristicile rasei și să vezi dacă vă potriviți. Pe cât de prietenoși sunt cu oamenii, pe atât de încăpățânați pot fi cu privirea și alte aspecte. Trebuie avut în vedere atunci când ai un câine că va fi membru al familiei pentru mulți ani, nu doar o ustensilă într-un hobby de al tău, că trebuie să respecți niște recomandări medicale de vârsta când poate fi pus la atelaj, că pot interveni probleme medicale și că binele câinelui va fi prioritar. 

Și ca ultimă întrebare, ce planuri aveți pentru următoarea periodă?

Ne dorim să participăm la cât mai multe evenimente, în primul rând la competițiile locale și când avem ocazia la cele internaționale. Am fi vrut să existe și în județul Alba un concurs. Deși sunt multe locații care se pretează unui astfel de sport, momentan nu avem logistica necesară. Dar sperăm să facem măcar o întâlnire informală pe timp de iarnă în județ pentru a promova local acest sport.

Despre Redacția ProAlba 30196 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*