Sit-ul „Frumoasa”, o zonă splendidă, plină de bogății naturale, ce trebuie conservată

sci frumoasaConsiliul Judeţean Alba, implementează în perioada mai 2012 – martie 2015 proiectul “Managementul integrat al siturilor ROSCI0085 Frumoasa și ROSPA0043 Frumoasa”, proiect cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, Axa Prioritară 4, din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). Unul din scopurile propuse prin activităţile proiectului a fost acela de a creşte numărul persoanelor conştientizate în legătură cu importanţa conservării biodiversităţii, astfel încât acestea să şi devină pregătite să acţioneze în acest sens. Pentru atingerea acestui scop a fost organizată o campania de conştientizare, denumită ”Caravana Frumoasa”, care s-a desfășurat în cele 24 de localități (din 4 județe: Alba, Sibiu, Vâlcea și Hunedoara) cuprinse în siturile ROSCI0085 Frumoasa și ROSPA0043 Frumoasa, din rețeaua Natura 2000.

Campania s-a derulat în perioada 1 septembrie – 10 octombrie şi a străbătut timp de 6 săptămâni localitățile (câte 4 pe săptămână): Brezoi, Câineni Mari, Mălaia, Voineasa, Boița, Cisnădie, Cristian, Gura Râului, Jina, Orlat, Poplaca, Rășinari, Râu Sadului, Sadu, Săliște, Tălmaciu, Tilișca, Cugir, Pianu de Sus, Șugag, Beriu, Orăștioara de Sus, Petrila, Petroșani.

sit frumoasaPeste 2000 de locuitori ai acestor zone, prezenți la întâlnirea cu organizatorii caravanei, au primit pachete informaționale, care au conţinut: broșuri despre obiectivele de conservare din situri, broşuri privind regulile de vizitare a zonelor protejate, broşuri despre oportunitățile și constrângerile de dezvoltare în cadrul siturilor Natura 2000, printre acestea numărându-se: asigurarea serviciilor de mediu, furnizarea de produse alimentare şi lemnoase certificate, crearea de noi locuri de muncă (de exemplu în ecoturism, agricultura organică etc.), diversificarea economiei locale, creşterea stabilităţii economice şi îmbunătățirea condițiilor de trai, precum şi reducerea problemelor locale de mediu, cum ar fi poluarea apei. Participanţii au mai primit şi cărți poștale și insigne cu logoul ”Frumoasa”.

Reprezentanții Unității de Implementare a Proiectului, ai Administrației siturilor și cei ai Centrului de Instruire și Consultanță ”Labor” Slobozia (prestatorii serviciului de organizare a evenimentelor de conștientizare a comunităților locale cu privire la conservarea biodiversității – Caravana Frumoasa) au oferit explicații cu privire la conservarea biodiversității, a speciilor și a habitatelor de interes comunitar și la principalele reguli care trebuie respectate în sit.

sit frumoasa 01La evenimentele de conștientizare au participat fermieri, mici întreprinzători, meşteșugari, proprietari de pensiuni, apicultori, administratori/proprietari de terenuri și păduri, membri ai obștilor etc., evenimentele fiind organizate la primărie sau, după caz, la căminul cultural.

Pentru ca informațiile să ajungă la cât mai multă lume, materialele de informare și conștientizare au fost distribuite și pe străzile comunelor, la magazinele locale și în școli.

Filosofia programului Natura 2000 este de a nu exclude omul și activitățile sale (unele foarte vechi), ci de a-l încuraja să își conserve bogățiile naturale pe termen lung și să își continue activitățile tradiționale. De altfel, tocmai practicarea activităților umane vechi de sute de ani au ajutat la conservarea unor specii de animale și păsări.

Situl de Importanţă Comunitară „Frumoasa” este compus din trei masive montane (Cindrel, Lotru şi Sureanu) ce fac parte din grupa munţilor Parâng. Aceste entităţi muntoase sunt despărţite de râurile Sadu, Frumoasa şi Sebes. Forma întregului relief este rotunjită ca urmare a sculpturii într-o alcatuire geologică uniformă din şisturi cristaline. Situl prezintă un relief glaciar bine păstrat, Iezerul Mare, Iezerul Mic şi Iezerul Şureanu fiind cele mai reprezentative circuri glaciare din zonă.

sit frumoasa 1SCI „Frumoasa” este compus din:

– 11 tipuri de habitate de interes comunitar din care 3 prioritare, cu o acoperire estimată la 68,31% din suprafaţa SCI “Frumoasa”;

– 25 de specii de interes comunitar din care 4 specii de mamifere (urs, lup, râs şi vidră), 2 specii de amfibieni, 3 specii de peşti, 11 specii de nevertebrate şi 5 specii de plante (3 specii de muşchi şi 2 specii de plante superioare).

Aria de protectie specială avifaunistică (SPA) “Frumoasa” este compusă din 11 specii de păsări (ieruncă, cocoşul de munte, 3 specii de ciocănitori, 3 specii de răpitoare de noapte, caprimulgul şi două specii de paseriforme).

sit frumoasa 3Natura 2000 este o rețea europeană de zone naturale protejate, creată în anul 1992 din necesitatea de a proteja natura și de a menține pe termen lung resursele naturale necesare dezvoltării socio-economice.

Astăzi în jur de 800 de specii de plante sunt în pericol de dispariție și majoritatea resurselor piscicole din Europa au scăzut sub limita de siguranță ceea ce face ca Natura 2000 să fie un instrument esențial pentru salvarea capitalului natural.

Declararea siturilor protejate Natura 2000 are la bază două directive ale Uniunii Europene care reglementează modul de selectare, desemnare și protecție a siturilor: Directiva Păsări (1979) pe baza căreia au fost declarate Ariile de Protecție Specială Avifaunistică (SPA) și Directiva Habitate (1992) pe baza căreia au fost declarate Ariile Speciale de Conservare (SCI).

Despre Redacția ProAlba 37267 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*