Singurul remediu pentru democraţie, mai multă democraţie!

comsaÎn luna decembrie se împlinesc 25 de ani de când regimul ceauşist a căzut, în mod violent, sub presiunea unei emergente lumi noi în Estul Europei, potenţată de colapsul economic şi instituţional intern. În acest timp am crezut că democraţia se va instala în toată splendoarea, iar conectarea României cu lumea civilizată se va produce rapid şi temeinic. Am sperat la prea mult, însă deoarece am avut de fapt o reinventare a sistemului nomenclaturii ceauşiste, divizat după 1990 între post-comunişti şi post-securişti. În loc de capitalism într-o formă liberală, ne-am „bucurat” de capitalism politic, bunurile, banii şi serviciile transferându-se între noii potentaţi şi succesorii lor. Democraţia în România, în loc să prospere şi să înflorească într-o societate revigorată, s-a inhibat din ce în ce mai mult. Pentru a întări aceste considerente putem da două exemple: este aproape imposibil să faci un partid nou în această ţară şi la fel de greu să reuşeşti, ca independent, în politica din România secolului XXI. Preşedintele nou ales, Klaus Werner Iohannis, are o şansă istorică de a se desprinde de metehnele post-securiste şi post-comuniste şi a readuce speranţa democraţiei autentice pentru tinerii care l-au votat. El poate fi acel om politic care redă forţa Parlamentului şi parlamentarilor, echilibru Guvernului şi independenţă justiţiei. Nu am îndrăzneala de a da lecţii preşedintelui, însă îl sfătuiesc să înceapă reforma esenţială în România prin eradicarea flagelului baronilor locali, indiferent din ce partid provin, şi asigurarea unei reprezentativităţi echitabile şi cât mai aproape de voinţa poporului suveran.

Ca preşedinte cu un profil mai degrabă independent decât partinic, ca un om care nu are sinonimii cu unele personalităţi „marcante” ale fostului PNL şi care nu se aseamănă deloc cu actualii lideri ai „noului” PNL, domnul Iohannis poate să înceapă această reformă in mod radical. Susţinerea schimbării legii electorale poate fi, cred, primul pas spre reformarea politicii în România, a acestei politici care a dus la scăderea încrederii românilor în puterea şi dreptul votului. În calitate de deputat independent al Parlamentului României mă ofer să sprijin, prin iniţierea unui proiect legislativ, sperând în sprijinul instituţiei prezidenţiale şi a societăţii civile.

Principalele aspecte care ar trebui incluse în noua Lege electorală, o singură lege pentru toate tipurile de alegeri, ar fi: alegerea preşedintelui consiliului judeţean şi a primarilor din două tururi de scrutin cu vot majoritar, revenirea la votul pe liste electorale şi facilitarea dreptului de a fi ales ca independent în România. Pe de-o parte, prima măsură ar diminua exercitarea puterii în interes personal al unor lideri locali care, câştigând procentual nu majoritar din primul tur, îşi păstrează funcţiile de ani buni, influenţând conducerea centrală a partidelor din care provin şi în mod consecutiv şi implicit membri ai Parlamentului care provin din partidul lor. Pe de altă parte, a doua măsură vine ca o nevoie de corijare a legii defectuoase a votului uninominal din 2007 care nu a asigurat votarea individului, ci tot a partidului, dar sub o altă formă, mascată în mod populist de iluzia socială de a vedea în mod mai accentuat figuri cunoscute, susţinute în spate tot de aceleaşi formaţiuni politice. Votul pe liste, reformat şi adaptat cerinţelor statului modern şi democratic, trebuie să asigure promovarea elitelor politice şi intelectuale şi a acelor persoane care pot aduce plus-valoare legislativului românesc. Totodată, trebuie regândită şi facilitată acţiunea politică a celor care candidează independenţi, ca reprezentanţi de seamă şi cu drepturi egale în faţa celorlalţi colegi aparţinând unui partid politic. Un stat de drept adevărat, în care Parlamentul nu este doar o putere legislativă, ci şi un cadru de manifestare a parlamentarismului, prezenţa aleşilor independenţi reprezintă garanţia echitabilităţii, a justiţiei sociale, a liberei alegeri a poporului şi a democraţiei în plină ascensiune. Din păcate, cu excepţia domnilor Sorin Oprescu şi Mircea Diaconu, niciun cetăţean român nu a putut rezista în ultimii 15 ani în politică independent, în adevăratul sens al cuvântului, referindu-mă în mod clar la procesul de strângere de semnături pentru a fi ales, atingerea pragului electoral, restricţiile în mass-media sau lipsa autorităţii în faţa conştiinţei colective. Toate aceste probleme şi multe altele secundare care decurg din acestea au oprit independenţii să aibă vreo şansă în construcţia politică naţională şi în asigurarea unui parlamentarism echitabil, ca reflexie a societăţii româneşti. Îndemnul meu este, cu toată speranţa şi buna credinţă, de a începe să luaţi toate aceste măsuri, domnule preşedinte, pe drumul pe care v-aţi înscris, pentru consolidarea democraţiei şi a statului de drept.

 

Cornel George Comșa

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22038 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*