Simedru: Remus Pricopie tratează cu indolență și „pe lângă” lege cazul demiterii directoarei de la Grădinița nr. 12 din Alba Iulia

dan simedruÎn urma intenției de demitere a doamnei Veronica Suciu din funcţia de director al Grădiniței cu Program Prelungit nr. 12 din Alba Iulia, prin decizia inspectorului şcolar judeţean, Dorin Sandea, i-am solicitat clarificări Ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, cu privire la această problemă, care, pe bună dreptate, a stârnit nemulţumirea părinţilor şi a întregii comunităţi. Am convingerea că decizia inspectorului şcolar judeţean a fost abuzivă şi contrară normelor legale, astfel că am solicitat ministrului să analizeze situaţia şi să dispună măsurile care se impun pentru a corecta acest derapaj. Așteptam ca rezoluția ministrului să fie fundamentată, obiectivă şi să lămurească legalitatea demersului inspectorului Dorin Sandea. Răspunsul pe care l-am primit a demonstrat însă că Ministrul Remus Pricopie nu slujeşte în niciun caz interesele educaţiei româneşti şi nu sprijină performanţa în sistem, preferând să ţină partea colegului de partid, aflat la conducerea ISJ Aba. Nu există nicio altă explicaţie pentru sancţionarea unui cadru didactic, cu demiterea din funcţia de director, în baza unor prevederi legale care nu sunt opozabile în această situaţie. Doamna Veronica Suciu a dovedit că este corectă și implicată profesional, fiind apreciată pentru toate acestea de către părinţi şi comunitatea locală. Când un ministru, care patronează un sistem naţional de învăţământ subfinanţat şi cu multe disfuncţionalităţi, susține o decizie luată la marginea legii, prin care are implicarea şi devotamentul sunt pedepsite, este clar că acționează exclusiv politic, în dezinteresul celor pentru care ar trebui să lucreze.

Indolența cu care ministrul PSD a tratat această chestiune delicată și urgentă este un alt element care probează subiectivismul și partizanatul politic al ministrului Pricopie. Deși i-am adresat întrebarea cu privire la decizia inspectorului școlar Dorin Sandea de a o demite pe doamna director Suciu, în data de 6 februarie 2014, răspunsul său a întârziat nepermis de mult, încălcând Regulamentul Camerei Deputaților care, la art. 172 alin. (1), prevede că miniștrii trebuie să răspundă întrebărilor adresate de parlamentari în termen de 15 zile. Ministrul Educaţiei a sfidat legislativul, în subordinea căruia se află Guvernul, conform Constituţiei, şi, poate mai grav, a sfidat revolta legitimă a părinţilor şi a comunităţii locale, dovedindu-se arogant şi insensibil la problemele oamenilor, aşa cum, de altfel, este şi Şeful Guvernului din care face parte.

În cazul deciziei de demitere de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 12 din Alba Iulia, ministrul s-a limitat la o analiză partizană apelând, fără să ia în considerare nici măcar memoriul părinţilor înaintat inspectorului şcolar judeţean, pe care i l-am adus la cunoștință. La fel, raportul realizat de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, din care reiese foarte clar faptul că doamna director nu se află într-o stare de incompatibilitate, nu l-a interesat pe ministrul Remus Pricopie, pentru care actele oficiale și interpretarea corectă a legii sunt, după cum se vede, facultative.

Ministrul PSD al Educației a oferit, prin răspunsul său, o mostră de nepăsare și confuzie legislativă. Trimiterea la prevederile din Ordonanţa nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii nu este relevantă, deoarece nu poţi să sancţionezi pe cineva că nu a respectat o lege care nu este opozabilă în situaţia prezentată. O decizie de demitere se susţinea doar prin constatarea unor încălcari ale Legii Educaţiei Naţionale, lucru care nu este confirmat nici de raportul Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, care a concluzionat că strângerea fondurilor şi utilizarea lor a fost legală, nici nu reiese din răspunsul ministrului, cu atât mai mult cu cât doamna Veronica Suciu nu mai este director al fundaţiei „Asociaţia Veronica”. În bâlba lui legală, ministrul Pricopie îi ține partea lui Dorin Sandea și demonstrează că problemele sistemului de educaţie din România, semnalate de către un reprezentant al cetăţenilor în Parlament, sunt trecute la indexul preocupărilor ministeriale.

La fel de bine, doamna Veronica Suciu ar fi putut fi sancţionată  din cauză că, în calitate de director al unităţii de învăţământ, nu mai este compatibilă cu această funcţie pentru că a încălcat Legea Circulaţiei Publice sau Codul Fiscal. Asta transmite, de fapt, ministrul Pricopie, într-un răspuns tardiv și jenant care îl descalifică, drept pentru care îi solicit demisia de onoare. Sistemul de învăţământ are nevoie de oameni precum doamna Veronica Suciu, nu de personaje care, aflate în funcţii-cheie, aduc mari deservicii Educaţiei, copiilor, părinţilor lor şi, pe termen lung, întregii societăţi româneşti.

 

Dan Simedru,

Deputat PNL de Alba

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 19060 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*