Sfaturi pentru părinții din Alba: Află 5 metode pentru a-i stimula intelectual pe copii!

Mircea Trifu

Dacă până acum câteva decade perioada de început a vieții unui copil nu primea o atenție deosebită, în prezent lucrurile stau complet diferit. Deși la prima vedere rolul acesteia nu pare evident, tot mai multe studii dezvăluie importanța pe care o au primii ani în creșterea micuților. Părinții preocupați de acest subiect vor fi fericiți să afle că există numeroase metode de a stimula dezvoltarea intelectuală a prichindeilor încă de la cele mai fragede vârste. În continuare, vei descoperi câteva dintre acestea. 

Iată 4 moduri inovatoare în care îți poți ajuta copilul să-și dezvolte inteligența

 

  • Cutia senzorială

 

Această metodă este una versatilă și o poți construi cu mare ușurință chiar tu, cu obiecte din propria gospodărie. Într-o cutie încăpătoare, se introduc obiecte sau jucării de dimensiuni mai reduse și se acoperă cu orice ai la îndemână: cereale, boabe de linte, de fasole sau chiar paste. De asemenea, poți înveli lucrurile în folie de staniol, pentru ca micuțul tău să aibă parte de o provocare în plus. Acest tip de joc este potrivit pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani, sporindu-le abilitățile cognitive. Este foarte important să reții că aceștia nu trebuie lăsați nesupravegheați atunci când practică o astfel de activitate. 

 

  • Cărțile de știință speciale pentru copii

 

Dacă micuțul tău a atins vârsta la care puteți utiliza cărți în activitățile educaționale, atunci orientează-te către cele care îl atrag prin povești și imagini interesante. Modul în care este prezentat conținutul în pagini este la fel de important ca informația în sine. Multe dintre cărtile pentru copii din ziua de azi reușesc să transforme chiar și cele mai complicate concepte în subiecte atrăgătoare. În acest mod, micuțul tău va aborda cu mare plăcere domenii care pot ridica dificultăți mai târziu, în timpul studiilor. Stârnindu-i curiozitatea, el va fi mai înclinat să cerceteze și să descopere lucruri noi.

 

  • Telescopul și microscopul

 

Rezultate similare pot fi obținute prin lucrul cu ustensile științifice. Cu ajutorul microscopului și telescopului, copiii pot descoperi singuri informații prețioase despre mediul înconjurător, fapt ce îi determină să îndrăgească preocupările legate de cercetare și știință. Atunci când au parte de experiențe practice, ei sunt mai predispuși să înțeleagă și să se dezvolte într-un anumit domeniu. Dacă setea de cunoaștere este hrănită și stimulată încă de la vârste fragede, prichindelul tău va evolua semnificativ mai rapid și mai eficient decât unul care nu are la dispoziție asemenea instrumente. 

 

  • Cutia cu nisip

 

Prin intermediul acestei jucării, este foarte ușor ca cel mic să exerseze scrisul și desenatul. Într-o cutie de dimensiuni medii, se adaugă un strat de nisip, iar cu ajutorul betișoarelor, poți desena simboluri, litere sau cifre, pe care el să le reproducă. De asemenea, mai poți folosi cartonașe cu aceste semne, pe care copilul să le utilizeze pentru inspirație. O astfel de activitate îmbină stimulii senzoriali cu cei intelectuali și are beneficii valoroase. 

Tu ce metode folosești pentru a te asigura că micuțul tău își dezvoltă capacitățile cognitive?

Sursa foto: shutterstock.com

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22561 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*