Senatorul Daniel Breaz sprijină elevii din învățământul preuniversitar ce urmează studiile în altă localitate decât ceea de domiciliu

Actul normativ pentru modificarea art. 84 alin. (3)  din Legea educației naționale nr.1/2011, inițiat de mine și de colegii mei social-democrați reglementează transportul pentru elevii din învățământul preuniversitar.

Astfel, elevilor care nu sunt școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează  cheltuielile de transport din bugetul local, prin bugetul unității de învățământ la care sunt școlarizați, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus – întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă.

Dacă până în prezent beneficiau de decontarea navetei doar acei elevi care nu puteau fi școlarizați în localitatea de domiciliu, conform legii vor fi eligibili și elevii care, deși pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu nu și-au găsit specializarea dorită la respectiva unitate de învățământ.  Beneficiarii acestei măsuri vor fi în special liceenii din mediul rural, care deși în localitatea de domiciliu au un liceu, acesta nu le poate oferi profilul și specializarea dorită de cele mai multe ori. Până în prezent, aceștia au fost discriminați, nefiindu-le decontat costul abonamentului lunar, aspect care a afectat bugetul și așa redus al multora dintre familiile elevilor în cauză. Fidel principiului egalității de șanse voi continua să militez pentru sprijinirea elevilor din mediul rural în așa fel încât performanța școlară să nu fie influențată de imposibilitatea ajungerii la școală a elevilor din acest mediu de rezidență.

Cheltuielile aferente facilităților acordate elevilor și studenților privind transportul local în comun vor fi finanțate de la bugetele locale pentru transportul în interiorul localităților, și de la bugetele județene pentru transportul între localități, în conformitate cu prevederile art. 42 din Legea serviciilor de transport public local nr. 97/2007, cu modificările și completările ulterioare.

În ceea ce privește transportul interjudețean în comun, cheltuielile aferente facilităților acordate elevilor și studenților vor fi finanțate de la bugetul Ministerului Transporturilor, conform prevederilor Legii nr. 97/2007, cu modificările și completările ulterioare.

In urma prezentarii in plenul Senatului a proiectului legislativ acesta a intrunit 93 de voturi pentru si un singut vot impotriva.

DANIEL BREAZ, Senator PSD

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22082 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*