Sebeș: „Voluntari pentru comunitate”, proiect dedicat creșterii gradului de implicare a tinerilor în viața comunității

proiect sebesProiectul „Voluntari pentru comunitate” este implementat de Asociaţia GISAS Sebeş în perioada 27 iulie- 27 octombrie 2016 și are ca scop creşterea gradului de implicare a tinerilor în viaţă comunităţii, în vederea consolidării identităţii comunităţii locale, a promovării arhitecturii locale şi a valorilor fundamentale: civism, toleranţă, convieţuire. Proiectul este finanţat de Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Alba şi se desfăşoară în parteneriat cu Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Timişoara, Colegiul Naţional ”Lucian Blaga” Sebeş, Liceul German Sebeş.

Obiectivele proiectului care susţin realizarea scopului sunt: promovarea voluntariatului mijloc de integrare socială şi culturală pentru un număr de 45 de tineri, elevi şi studenţi pe o perioada de 3 luni; implicarea activă a unui număr de 45 de tineri elevi şi studenţi în promovarea valorii arhitecturale locale în contextul unei dezvoltări durabile.

Grupul ţintă îl va reprezenta 25 de studenţi de la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din Timişoara din care 5 provin din Sebeş şi 20 de elevi din învăţământul preuniversitar, cu vârste între 14 şi 30 de ani, beneficiari direcţi. Beneficiarii indirecţi ai proiectului vor fi elevii din şcolile şi liceele din Sebeş unde se va face diseminarea proiectului şi se vor desfăşura activităţi ce vor asigura sustenabilitatea proiectului, comunitatea şi autorităţile locale, care prin proiectele propuse de studenţi şi elevi vor avea o imagine privind reamenajarea centrului istoric şi a cetăţii medievale, precum şi propuneri de activităţi de voluntariat pentru tineri.

Activităţile proiectului pentru atingerea obiectivelor şi a scopului proiectului sunt: 1. Pregătirea proiectului. Selecţia grupului ţintă; 2. Workshop: Voluntaritul în comunitate; 3. Workshop: Zidurile Cetăţii; 4. Dezbatere publică şi chestionare în cartiere; 5. Realizarea proiectelor cu propunerile de reamenajare a centrului istoric, respectiv a cetăţii medievale; 6. Expoziţie şi prezentarea proiectelor, 7. Evaluarea şi mediatizarea proiectului.

Ne dorim ca prin calitatea activităţilor propuse şi a impactului asupra comunităţii, cât şi a grupului ţintă implicat să atragem interesul autorităţilor locale şi a comunităţii, iar prin participarea mass- mediei locale, punctul de plecare pentru o nouă abordare privind problematica voluntariatului şi a imaginii oraşului Sebeş.

Rezultatele aşteptate ale proiectului sunt: utilizatea tinerilor ca resurse ale comunităţii şi creşterea gradului de implicare a lor în acţiuni de voluntariat şi culturale locale; valorificarea ideilor propuse de tinerii din grupul ţintă; promovarea cetăţii şi a monumentelor istorice din oraşul Sebeş. Promovarea proiectului se va face prin mass- media locală, TV şi radio, articole în presă, site-urile şcolilor partenere, revistele şcolare, site-urile instituţiilor inplicate (finanţatori, beneficiar, parteneri, colaboratori, etc). De asemenea prin materialele promoţionale: roll-up, afiş, pliante, mape, flyere.

Sustenabilitatea proiectului va fi asigurată de activitatea celor 20 de elevi voluntari din grupul ţintă care vor organiza în şcolile din Sebeş activităţi de voluntariat şi vor prezenţa cu ocazia diferitelor evenimente (sesiuni de comunicări, dezbateri, mese rotunde) experienţa câştigată în proiect, materielele proiectului şi proiectele proprii prin care au identificat soluţii pentru problemele sesizate în şcoală sau comunitate. De asemenea sustenabilitatea proiectului va fi asigurată şi printr-o mai bună orientare în carieră a tinerilor din grupul ţintă datorită experintei acumulate şi a schimbului de bune practici.

Coordonator proiect,

Groza Rodica

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 26798 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*