Sebeș: Recomandări din partea Poliției Locale

În vederea desfășurări în condiții de siguranță și a fluidizării traficului auto și pietonal, pentru evitarea blocajelor pe tronsoanele de drum public de pe raza Municipiului Sebeș, Direcția Poliția Locală recomandă tuturor conducătorilor auto să utilizeze parcările special amenajate, în funcție de capacitatea autovehicolului și să renunțe la oprirea / staționarea / parcarea voluntară a autovehiculelor de orice fel pe trotuare, zone verzi sau alte zone interzise prin lege, conform prevederilor art. 141- 143 din HG 1391/2006 și art. 8 din HCL nr. 64/2017.

Cu această ocazie, vă reamintim faptul că potrivit prevederilor art. 142 din HG nr. 1391/2006 – Regulamentul de aplicarea a Codului Rutier, se interzice oprirea voluntară a autovehicolelor.

Printre faptele cele mai des încălcate în mod voluntar de conducătorii auto, din prezentul articol, precizăm următoarele fapte:

  1. în zona de acţiune a indicatorului „Oprirea interzisă”;
  2. b) pe trecerile pentru pietoni ori la mai puţin de 25 m înainte şi după acestea;
  3. c) în intersecţii, inclusiv cele cu circulaţie în sens giratoriu, precum şi în zona de preselecţie unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanţă mai mică de 25 m de colţul intersecţiei;
  4. d) în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, precum şi la mai puţin de 25 m înainte şi după acestea;
  5. e) pe pistele obligatorii pentru pietoni sau pentru pietoni şi biciclete ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare;
  6. f) pe partea carosabilă a autostrăzilor, a drumurilor expres şi a celor naţionale europene (E);
  7. g) pe trotuar, cu excepţia situaţiei în care administratorul drumului public a executat amenajări care respectă prevederile art. 144 alin. (2) şi (3); și art. 144 :

În conformitate cu prevederile art. 144 alin 2 și 3, din HG nr. 1391/2006, administratorul drumului public este obligat să delimiteze şi să semnalizeze corespunzător sectoarele de drum public unde este interzisă oprirea sau staţionarea vehiculelor.

(2) Administratorul drumului public poate amenaja pe anumite zone ale trotuarului, cu avizul poliţiei rutiere, spaţii destinate opririi sau staţionării vehiculelor, marcate şi semnalizate corespunzător. Amenajările se pot executa numai dacă:

  1. a) se respectă culoarul destinat circulaţiei pietonilor, stabilit potrivit normativelor în vigoare, care nu poate fi mai mic de 1 m lăţime;
  2.       b) accesul vehiculelor în parcare se realizează din partea carosabilă;
  3. c) poziţionarea vehiculelor în parcare nu stânjeneşte circulaţia pe prima bandă sau pe pistele amenajate.

(3) Nu se pot amenaja parcări pentru autovehicule, pe trotuar, la mai puţin de 10 m de intersecţii, staţii ale mijloacelor de transport în comun sau treceri pentru pietoni.

Încălcarea prevederilor mai sus menționate constituie contravenție și se sancționează potrivit art. 99/2 din OUG nr. 195/2002-Codul Rutier, cu amendă cuprinsă între 290-725 lei și două puncte penalizare.

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22607 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*