Scrisoarea deschisă a primarului Dorin Nistor către premierul Viorica Dăncilă. Documentul integral

SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ PRIMULUI-MINISTRU AL ROMÂNIEI, DOAMNA VIORICA DĂNCILĂ

SOLICITARE AUDIENȚĂ

Ref. la referendum local Municipiul Sebeș și dotare APM Alba cu autolaborator de măsurare a calității aerului

Stimată Doamnă Prim-Ministru,

Duminică, 27 mai 2018, în Municipiul Sebeș, din județul Alba, a avut loc un referendum local pentru consultarea populației cu privire la achiziționarea unui autolaborator de măsurare a calității aerului. Un număr de 7.011 locuitori ai Sebeșului, din cei 7.393 prezenți, au răspuns “DA”, având în vedere că populația este foarte preocupată de problemele de mediu și de implicațiile pe care acestea le au asupra sănătății și dezvoltării viitoare a orașului.

Municipiul Sebeș se întinde pe circa 115 kmp, are o populație de 32.000 locuitori, fiind unul dintre cele mai dezvoltate centre economice din România, presa națională numindu-ne orășelul cu șomaj zero. Cu un portofoliu de circa 1.150 de agenți economici activi, cu o poziționare favorabilă și racordare la rețelele naționale de infrastructură, Sebeșul nostru este tranzitat zilnic de un număr mediu de 40.000 de mijloace de transport. Sunt elemente benefice pentru economia orașului, care cunoaște o dinamică importantă, însă trebuie să luăm în calcul și reversul, care înseamnă creșterea poluării și degradarea mediului. Dezvoltarea durabilă, spre care aspirăm, satisface nevoile prezentului, însă nu trebuie să compromită posibilitatea generațiilor viitoare de a beneficia de o calitate a vieții crescută. Raționamentele care au stat la baza organizării acestui referendum pentru achiziționarea de către Municipiul Sebeș a unui laborator mobil pentru măsurarea calității aerului au pornit de la premisa legală. Ordonanța Guvernului României nr. 195/2005 privind protecția mediului ne ghidează cu privire la principiile integrării cerințelor de mediu în celelalte politici sectoriale și vorbește despre informarea și participarea publicului la luarea deciziilor, precum și accesul la justiție în probleme de mediu (art. 3, lit. h) și despre dreptul de a fi consultat în procesul de luare a deciziilor privind dezvoltarea politicii și legislației de mediu, emiterea actelor de reglemetare în domeniu, elaborarea planurilor și programelor (art. 5, lit. c). În plus, administrația publică locală din Sebeș a purtat o corespondență susținută cu Ministerul Mediului și Agenția Națională pentru Protecția Mediului, cu Garda Națională de Mediu (a se vedea adresele din acest an, nr. 4382/18.01.2018, răspunsurile nr. 10114/26.02.2018 și 1/735/VT/06.03.2018) fiindu-ne explicate mijloacele tehnice cu care aceste autorități măsoară valorile aerului înconjurător prin cele 3 stații de monitorizare fixe amplasate în județul Alba, iar concluziile sunt, citez: “În conformitate cu prevederile Ordinului nr. 1206/2005, zona Alba se încadrează în regimul de gestionare II, ceea ce înseamnă că nivelurile poluanților monitorizați sunt mai mici decât valorile limită/valorile țintă aplicabile acestora, fiind necesară menținerea calității aerului înconjurător prin elaborarea și punerea în aplicare a planului de menținere a calității aerului”.

Municipiul Sebeș a solicitat Ministerului Mediului, încă din anul 2016, dotarea județului Alba cu un autolaborator, care să fie operat prin Agenția pentru Protecția Mediului Alba, însă acest lucru nu s-a concretizat. În acest context, am considerat că suportul populației este cel mai important argument în fața autorităților de mediul în a susține această achiziție de laborator mobil, în prezentarea și monitorizarea rezultatelor pe care acesta le va furniza și, mai ales, în formularea măsurilor care se vor lua în funcție de acestea: amplasarea de panouri de protecție în zona autostrăzii, perdele verzi, posibile limitări ale traficului rutier, montarea de filtre suplimentare de către agenții economici, limitarea unor activități, monitorizarea zonelor care permit extinderea activităților industriale etc.

Stimată doamnă prim-ministru,

Se cunoaște faptul că România a fost somată de Uniunea Europeană să acorde o mai mare atenție mediului înconjurător, fiind printre țările codașe la acest capitol. Prin inițiativa responsbilă a comunității locale din Municipiul Sebeș am putea avea un statut de pionierat în această abordare responsabilă privind calitatea mediului înconjurător, care influențează în mod direct starea de sănătate a populației. Capacitatea de verificare pe care o are Primăria Municipiului Sebeș este limitată, toate măsurile de mediu, restricțiile, eventuale sancțiuni în cazul depășirilor se decid de toate instuțiile abilitate. Este un efort comun, un parteneriat realizat pe criterii stricte și concrete, pe care Municipiul Sebeș are capacitatea administrativă de a le îndeplini, asumându-și interesul primordial al comunității locale.

Noi, la Sebeș, am pornit de la premisa că orașul trăiește prin oamenii săi. Cu acest îndemn pozitiv, un îndemn la unitate pentru binele comun, am inițiat acest proiect, credem în el, iar faptul că rederendumul nu a fost validat, realizându-se un prag de 28,17%, ne determină să ne îndreptăm spre Guvernul României cu solicitarea de a ne oferi sprijin. Vă rugăm să verificați de ce solicitările concertate ale Municipiului Sebeș, ale județului Alba, ale APM Alba nu au condus spre niciun rezultat. În plus, în urma rezultatelor referendumului și având în vedere mobilizarea fără precedent a comunității locale, am solicitat Prefectului Județului Alba, AEP și INS, verifiarea nivelului de actualizare a listelor electorale și am reluat, prin prisma legii transparenței, solicitările către Ministerul Mediului și instituțiile subordonate acestuia.

Orașul nostru se dezvoltă cu responsabilitate și avem capacitatea de a deveni un exemplu și din acest punct de vedere. De altfel, în anul 2007, în Municipiul Sebeș a mai avut loc un referendum local, tot legat de problema mediului înconjurător, iar protestele populației și îngrijorarea privind poluarea au fost probleme constrante în viața Sebeșului.

În contextul celor prezentate mai sus, vă rog, Doamnă Prim-Ministru, în calitate de Primar al Municipiului Sebeș, să îmi acordați o audiență și să ne sprijiniți în soluționarea acestei probleme atât de importante pentru toți locuitorii Sebeșului. Vă rugăm să acceptați ca argument suprem acest onest exercițiu de democrație locală și să empatizați cu locuitorii Sebeșului, alături de care am creat un slogan de unitate, iar crezul nostru este că ne putem dezvolta din drag de Sebeș, că putem avea o strategie de dezvoltare durabilă, în armonie cu așteptările oamenilor care muncesc cu toată responsabilitatea.

Întreprindem aceste demersuri în speranța că Guvernul României va fi sensibilizat de dorința celor 7.011 locuitori ai Sebeșului de a fi măsurată calitatea aerului din Sebeș și pentru a obține un autolaborator mobil, știindu-se că prin dezvoltarea economică de la Sebeș, prin cele 2 miliarde de Euro investiții din municipiul nostru, aducem un aport important la bugetul consolidat al statului.

În așteptarea răspunsului Dumneavoastră, în speranța că îmi veți acorda întrevederea solicitată, în cadrul căreia voi susține cauza Municipiului Sebeș, vă rog să primiți expresia salutărilor noastre cordiale.

Cu deosebit respect, 

Primarul Municipiului Sebeș,

Dorin Nistor

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 17476 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*