Scrisoare deschisă: Avem dreptul să știm cine sunt cei care ne decid soarta

Sindicatul Viitorul Mineritului din Roșia Montană (SVM), afiliat Confederației Sindicale Naționale Meridian, solicită mai multe informații despre auditul juridic despre care fostul ministru al Mediului, dl Attila Korodi, susține că l-a predat actualului deținător al portofoliului, dna Rovana Plumb, în legătură cu subiectul Roșia Montană.
Cu toată sinceritatea, noi nu ințelegem cum a reușit domnul ministru să ceară și să primească un audit complet asupra unei teme foarte complexe, apoi să dea și o recomandare în urma analizării concluziilor – totul în 18 zile lucrătoare. Dacă asemenea proceduri pot fi atât de rapide, suntem și mai dezamăgiți că evaluarea proiectului minier de la Roșia Montană durează de șapte ani!
Având în vedere că este vorba de o instituție publică, bugetară, considerăm că opinia publică are dreptul să cunoască mai multe detalii referitoare la acest audit juridic, cum ar fi:

Cine este compania de avocatură căreia i s-a solicitat acest audit și pe ce bază a fost selectată?

Care este experienta in domeniul proiectelor miniere si legislatiei privind protectia mediului inconjurator a societatii de avocatura selectate?

A mai fost societatea de avocatura selectata implicata in vreun fel in proiecte de tip green-field de magnitudinea si complexitatea proiectului minier Rosia Montana?

Ce i s-a cerut să analizeze, mai exact?

În ce constă opinia primită?

Ați cerut o contraexpertiză de la o firmă importantă de avocatură, cu experiență în legislația și practica de mediu ? Daca da, care este această firmă?

A fost solicitat și punctul de vedere al companiei RMGC, având în vedere că aceasta este direct interesată și implicată în procedura de evaluare de a cărei suspendare se vorbește? Dacă nu, de ce?

De asemenea, ne permitem să-l întrebăm pe domnul Attila Korodi de ce s-a antepronunțat în ceea ce privește rezultatul auditului atunci când a spus că “95% evaluarea impactului proiectului asupra mediului ar trebui oprită”? A fost cumva o încercare de a influența rezultatul auditului?

Locuitorii din zona Roșia Montană știu foarte bine cui trebuie să-i “mulțumească” pentru suspendarea evaluării în 2007, atunci când mulți roșieni și-au pierdut locul de muncă, în urma blocării proiectului minier. Este vorba tot de domnul Attila Korodi, pe care dorim să-l întrebăm dacă nu cumva a folosit pentru auditul de acum aceeași companie de avocatură care l-a sfătuit în 2007 să suspende procedura de evaluare.

Sperăm ca dialogul cu actualul Ministru al Mediului să continue în spiritul transparenței, așa cum a început, și că toate neclaritățile preluate de la alți miniștri să se clarifice. Noi ne punem la dispoziția autorităților, pentru un dialog deschis și onest.

Cristian Albu, președinte
Sindicatul Viitorul Mineritului, Roșia Montană

раскрутка сайтакак взломать mail ru зная логин

Despre Redacția ProAlba 33598 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

1 Comment

  1. cred ca solocita degeaba mai multe informatii despre acel audit, domnul Korodi nu l-a aratat nimanui, nici macar celor care sunt acum la Minister, e clar ca nu are asa ceva, atlfel ar fi impanzit presa cu el

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*