Școala Altfel, la Grădinița cu P.P. “Dumbrava minunată” din Alba Iulia

În săptămâna 13 – 17 mai 2019, Grădinița cu P.P. “Dumbrava  minunată” din Alba Iulia a desfășurat Școala Altfel.

Diversitatea activităților extrașcolare desfășurate în această săptămână au trezit interesul preșcolarilor, le-au captat atenția, aceștia participând cu plăcere și nerăbdare la acțiuni interesante, din care au avut multe de învățat.

Prima zi din săptămână a fost dedicată muzicii și veseliei, astfel, în colaborare cu dl.prof. de la Palatul Copiilor din Alba Iulia, Victor Geogean, am cântat și am dansat pe melodii tradiționale românești și în acord cu anotimpul de primăvară. Fiecare grupă a susținut câte un mic concert vocal cât și instrumental. Grupa Florilor în ograda cu struți din Sebeș a poposit, apoi o înghețată la Alpin a servit. Copiii din grupa Mămăruțelor au vizitat Cabinetul Stomatologic din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, precum și Palatul Apor. Marți-  incursiune în istorie, alături de Garda Apulum din Alba Iulia. Preșcolarii din toate grupele au aflat multe lucruri despre daci și romani, au văzut cum arăta echipamentul de luptă al acestora, care erau pozițiile de atac și apărare, pe care aceștia le foloseau, prin ce anume se deosebea comandatul de ceilalți soldați, care era stilul de viață al dacilor, până la cucerirea romană și multe alte lucruri. Copiii au fost foarte încantați de prezența soldaților, cărora au putut să le adreseze întrebări.

Tot marți, copiii din grupa Albinuțelor au vizitat Brutăria de la Sântimbru, unde au văzut și chiar au experimentat cum se face pâinea, au frământat singuri pâinici, care au fost coapte și apoi le-au luat acasă, la final primind diplome pentru munca depusă. Miercuri,  jandarmii din cadrul grupei AT le-au explicat preşcolarilor, pe înţelesul lor, rolul şi atribuţiile Jandarmeriei Române în asigurarea unui climat de ordine şi linişte publică şi despre exerciţiile şi misiunile specifice jandarmilor. În cea de-a doua parte le-au prezentat copiilor o parte din materialele şi tehnica de intervenţie specifica jandarmilor, după care cei mici nu s-au lăsat până când nu au probat cu toţii echipamentele specifice precum şi autospeciala de intervenţie a jandarmilor. Copiii din grupa Piticilor au vizitat Museikon, unde au văzut cum se pictează o icoana și au experimentat apoi pictura pe sticlă.

În cea de-a patra zi a programului Școala Altfel, copiii din grupa Florilor au vizitat și au alergat prin grădina de legume a domnului Popa Cristian din Sântimbru, iar la final și-au potolit foamea cu plăcintele delicioase oferite de acesta; au văzut cum se îngrijesc plantele, cum arată un solar, au plantat și ei, au săpat și au văzut diverse unelte de grădinărit. Au observat multe legume, dar si pomi fructiferi, reușind să ii identifice, in mare parte și vor aplica aceste sfaturi în mica noastră grădină din curtea grădiniței.

Grupa Iepurașilor a vizitat Biblioteca Județeană “Lucian Blaga” din Alba Iulia, unde au fost întâmpinați de Zâna Cărților care le-a citit povești. Preșcolarii din Grupa Veverițelor au vizitat toate celelalte grupe din grădinița și au cântat împreună cântece de primăvară, apoi s-au relaxat în Atelierul Senzorial, ascultând muzică ambientală și urmărind schimbarea culorii beculețelor din atelier. Celelalte grupe au realizat picturi de primăvară pe suport neconvențional, lemn și piatră și au vizitat aprozare și cabinet medicale din apropierea grădiniței, iar Grupa Albinuțelor a vizitat fabrica CISEROM din Sebeș.

Vineri, ultima zi din Programul Școala Altfel, a fost dedicată sportului și mișcării pentru sănătate, astfel toate grupele au participat la concursuri și întreceri sportive: grupele mici au făcut sport în curtea grădiniței sub îndrumarea antrenorului Andrei Nelega- FitGym Alba Iulia; grupele mijlocii au desfășurat concursuri sportive în sala de sport a Liceului cu Program Sportiv Alba Iulia, în cadrul parteneriatului pe care îl avem cu acesta, sub îndrumarea dir.prof. Marcu Nicușor, prof. de sport- Alina Muntean și Viorica Nuțu; iar grupele mari au desfășurat activități sportive pe terenul de sport al Clubului Unirea Alba Iulia, sub îndrumarea prof.Liliana Șandru în cadrul parteneriatului pe care îl avem cu Asociația Județeană Sportul pentru toți. Grupa Albinuțelor a fost în vizită la Palatul Copiilor din Alba Iulia unde au desfășurat o activitate de pictură pe doguri de lemn folosind tehnica șervețelului.

Mulțumim tuturor partenerilor noștri educaționali care s-au implicat în aceste activități, cât și părinților pentru susținere și implicare.

Director, Prof.înv.preșc. Aurora Hăjmășan

Responsabil imagine, Prof.înv.preșc. Alina Nicoleta Nicola

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22017 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*