Schimbarea paradigmei de politică externă a României

Mircea Trifu

comsaSimpla aderare a României la NATO și Uniunea Europeană nu a reprezentat sfârșitul dezideratelor noastre de politică externă. Simplul statut de membru în cele două entități nu conferă  în mod neapărat și prestigiul sau notorietatea României în procesele decizionale ce se negociază între statele membre. Aderarea la spațiul Schengen, adoptarea monedei euro sau obținerea unor portofolii strategice în Comisia Europeană sunt doar câteva dintre obiectivele pe care România trebuie să și le fixeze pe termen lung în relațiile internaționale. Fiecare nou statut al României pe această scenă supranațională trebuie să fie susținut de maturitatea clasei politice, de consolidarea statului de drept, de garantarea justiției independene și implementarea unor politici de creștere economică vizibilă, cu efect pe termen mediu și lung. De asemenea, România trebuiă să depășească comportamentul de vasal față de actualele mari puteri – atitudine moștenită din relațiile cu foste mari puteri-  și să se plaseze pe picior de egalitate, la masa deciziilor. Seriozitatea, demnitatea și munca sunt punctele de referință care trebuie să ghideze acțiunile politice ce pot determina statutul României în plan extern.

În acest context al schimbărilor continue și al reordonării priorităților naționale, în calitate de membru al comisiei pentru politică externă din Camera Deputaților, salut cu încredere numirea în funcția de ministru de externe al domnului Bogdan Aurescu, un diplomat de carieră cu viziune politică și cu o experiență profesională demnă de toata admiratia.

Noul ministru are, în primul rând, o datorie morală în fața românilor din străinătate de a regla derapajele și disfuncționalitățil produse la alegerile prezidențiale. Totodată, noul ministru are datoria de a transmite un mesaj de echilibru și încredere partenerilor externi, în această perioadă în care funcția prezidențială se află în plin proces de tranziție. Trebuie reiterat faptul că un nou echilibru de putere s-a produs după alegerile prezidențiale din România iar acest fapt poate fi potențat și pozitivat în politica externă a României.

În implementarea strategiei  de promovare  a intereselor de politică externă a României, noul ministru nu trebuie să uite importanța pe care Casa Regală a României a avut-o în procesul de integrare nord-atlantică și europeană a țării de după 1989. La fel ca atunci, și acum Familia Reaglă a României, prin imaginea emblematică a Majestății Sale Regele Mihai I și a Altețelor Sale Regale,  reprezintă un simbol al națiunii române și un partener redutabil sprijinirea eforturilor externe ale statutul român.

Cu multă încredere și speranță pentru o politică externă solidă și demnă, vă doresc mult succes, domnule ministru!

 

Deputat independent de Alba,

Cornel-George COMŞA

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22545 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*