Schimb de ștafetă la Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis

Anul rotarian 2020 – 2021 care a început la 1 iulie, a debutat prin ceremonia de rotire a colanului şi de schimbare a preşedintelui Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis. Evenimentul a avut loc la sfârșitul săptămânii, pe terasa Pensiunii Perla Mureșului, fiind marcat printr-o mică festivitate, în cadrul căreia Adrian Năcreală a predat mandatul de Preşedinte colegei sale, Carmen Orvas.
La ceremonia oficială au fost prezenți membrii Clubului Rotary Alba Iulia Civitas Solis, colegi de la Rotary Club Alba Iulia și Rotary Club Cugir Anima Mundi, Rotakids și Interact din Alba Iulia.
” Datorită situației pandemice, anul rotarian 2019 – 2020 a fost unul complicat, atipic pentru activitatea obișnuită a unui club rotarian. Cu toate acestea, Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis a reușit să realizeze o mare parte din proiectele propuse, iar în perioada pandemiei s-a canalizat pe derularea acțiunilor de ajutorare a comunității, necesare trecerii cu bine a perioadei de urgență”, a precizat în discursul său, Președintele Adrian Năcreală.
    Festivitatea a debutat cu prezentarea activităților clubului din anul precedent.
    Proiectul ” Rotary Susține Educația ” a fost iniţiat de club în anul 2019 și s-a desfăşurat la prima sa ediţie în mai multe oraşe din întreaga ţară – Bucureşti, Cluj-Napoca, Arad, Ploieşti şi Alba Iulia, în primele trei zile a începutului de an şcolar. În această perioadă, membrii cluburilor Rotary, Rotaract şi Interact au ajutat prin munca lor, în spaţiile special amenajate în cadrul magazinelor Diverta şi CTC Store – parteneri ai proiectului, la copertarea manualelor şi caietelor şcolare . La fiecare manual copertat, 1 RON din preţul serviciului a fost utilizat pentru achiziţionarea de rechizite şcolare pentru copiii din familii defavorizate, identificaţi de fiecare club rotarian. Pentru Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis rezultatul proiectului a reprezentat peste 1.300 de caiete dictando şi caiete de matematică ce au fost donate către 315 copii din clasele I-IV de la şcolile generale din Săsciori, Răchita, Cetatea de Baltă şi Tătârlaua, precum şi de la Centrul de Educaţie Incluzivă Alba Iulia.
    Perioada sărbătorilor de iarnă a debutat cu un proiect comun Rotakids Alba Iulia şi Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis la Aşezământul Sfântul Andrei din Bărăbanţ. Membrii mici şi mari ai celor două cluburi rotariene au fost alături de 50 de copii de la Centrul de plasament Teiuş şi Centrul de plasament Aiud şi cei 50 de vârstnici aflaţi la Aşezământul Sfântul Andrei, ca împreună să intre în bucuria sărbătorilor. În spiritul frumoaselor tradiţii din Ardeal, împreună au tăiat porcul şi au pregătit bucatele tradiţionale de iarnă, au colindat și l-au primit pe Moș Crăciun.
    În același spirit, o parte din membrii clubului împreună cu elevi şi profesori de la Liceul de Muzică şi Arte Regina Maria din Alba Iulia, au dăruit un mic cadou muzical pacienţilor şi cadrelor medicale de la Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean Alba.
    În perioada pandemiei Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis a desfășurat mai multe acțiuni prin care a sprijinit comunitatea județului în lupta cu pandemia coronavirus. Au fost donate alimente și materiale igienice către Crucea Roșie Alba Iulia pentru susținerea familiilor defavorizate aflate în carantină; au fost donate alimente către centrele rezidenţiale de protecţie şi îngrijire a copiilor şi persoanelor adulte cu dizabilităţi din judeţul Alba, aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Alba. Înaintea sărbătorilor pascale, au fost donate 150 de pachete cu dezinfectant, săpun, manuşi şi măşti către seniorii orașului. Materialele sanitare au fost achiziţionate din sumele strânse în campania de strângere de fonduri – „Împreună împotriva Conoravirusului”. Materiale sanitare și echipamente medicale au fost donate și Centrului de Dializă din Alba Iulia, Spitalului municipal Blaj, farmaciilor din județul Alba.
    Un alt proiect susținut de Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis a fost continuarea proiectului internațional End Polio Now, prin care cluburile Rotary din întreaga lume își unesc forțele pentru a eradica poliomielita.
    Importantă este și participarea clubului alături de alte cluburi din țară la proiectul Global Grant COVID 19 care prevede achiziția si donarea unui ventilator pentru secția ATI, a 2 lămpi UV pentru dezinfecție aer și dezinfectanți lichizi pentru suprafețe, proiect aflat în derulare.
    ” Sfârșitul de an rotarian a fost încununat cu chartarea noului club înființat, Rotary Club Cugir Anima Mundi, eveniment ce onorează activitatea clubului nostru”, a subliniat în încheiere Adrian Năcreală.
    Activitățile clubului nu au ramas fără ecou la nivelul întregului District Rotary 2241 Romania – Republica Moldova, 7 membrii primind din partea Guvernatorului prestigioasa distincție rotariană “Paul Harris Fellowship”, ca semn al recunoașterii, implicării acestora în viața rotariană și activității în beneficiul comunitatii locale.
    Pentru noul an rotarian, Carmen Orvas şi echipa sa doresc să continuie acțiunile de tradiție ale Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis și să inițieze noi proiecte în domenii de interes pentru comunitate. Un aspect important este conlucrarea cu celelalte cluburi rotariene din județ și cu tinerii din Rotakids, Interact și Rotaract, scopul comun al rotarienilor fiind ” A servi mai presus de sine!”
Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis continuă astfel să servească comunitatea locală, sub frumoasa temă a noului an rotarian: ” Rotary deschide oportunități” .
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22878 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*