Sâmbătă: 25 de mașini de epocă pot fi admirate la Alba Iulia, la Retro Parada Primăverii

Mircea Trifu

Judeţul Alba, prin municipiile Alba Iulia si Sebes s-a aflat, cel puţin în ultima perioadă, gazda unor evenimente de gen, acest lucru datorându-se, în parte, activei filiale judeţene a acestui club si a administratiilor locale. 

Sâmbătă, 21 aprilie 2018, albaiulienii vor avea, din nou, motive de reală bucurie, Platoul Obeliscului lui Horea din Cetatea Alba Carolina urmând a găzdui ediţia 2018 a Retro Paradei Primăverii. Expoziția va fi deschisă între orele 11.00 şi 13.00. 

R.C.R. organizeaza anual a serie de manifestari (parade, raliuri, expozitii, simpozioane) : „Retro Parada Primaverii”, „Retromobil vine in orasul tau”, „Raliul International CARPATI RETRO”, „Raliul Memorial Giurgiu 1904”, „Standul Retromobil”, „Retro Parada Toamnei”, «Antebellum», «Raidul Transfagarasan», «Raid M461», «Cu zimbrul prin Carpati», «Concursul de eleganta Sinaia», „Fabricat in Romania”, „Veteranele soselelor”, „Retro Parada Toamnei”.

Evenimentele organizate de RETROMOBIL CLUB ROMANIA au un caracter cultural-sportiv, contribuind la mentinerea in stare optima a unor vehicule istorice, precum si la cultivarea pasiunii de colectionare si restaurare a acestora. RETROMOBIL CLUB ROMANIA este la ora actuala cea mai importanta asociatie de profil din tara, fapt ce se datoreaza minunatilor sai membrii care fac eforturi considerabile sa restaureze si sa intretina vehicule istorice care se inscriu in patrimoniul tehnic si cultural national si , de ce nu, mondial.

Ca o confirmare a acestui fapt, la Adunarea Generala a F.I.V.A. – Federation Internationale des Vehicules Anciens (fondata in 1966 la Paris – recunoscuta de UNESCO) care a avut loc la Malaga (Spania) in perioada 22-26 octombrie 2003, RETROMOBIL CLUB ROMANIA a fost acceptata cu unanimitate de voturi sa faca parte din acest organism international, devenind astfel A.N.F. – Autoritatea Nationala F.I.V.A. In prezent trei dintre evenimentele organizate de R.C.R. sunt incluse in calendarul internationala F.I.V.A. B. Incepand din 2005, clubul editeza anual un calendar ilustrat cu fotografiile vehiculelor detinute de membrii sai. Retromobil Club Romania este autorizata sa emita Atestate de Vehicul Istoric si Carti de Identitate F.I.V.A. In cadrul clubului fiinteaza cinci sectii dedicate ARO M461, DACIA 1100/1300, motocicletelor, vehiculelor istorice antebelice si de competitie.

In acest an Bucureștiul a fost pentru prima dată gazda congresului anual al FIVA. Organizat de Retromobil Club România, evenimentul a arătat lumii întregi puterea mișcării retro de la noi din țară. Comisiile au discutat diverse probleme specifice, raportul de activitate, calendare, evenimente și acțiuni concrete la nivel național sau regional menite să întărească mișcarea retro și pasiunea pentru deținerea, restaurarea și utilizarea vehiculelor istorice în întreaga lume. Accentul s-a pus anul acesta pe dezvoltarea secției moto, dar și a secțiilor pentru vehiculele utilitare și militare. Au fost multe propuneri și multe acțiuni care vor fi luate de membrii FIVA la nivel național și regional în 2018. Adunarea generală FIVA 2017  a stat sub semnul noilor transformări prin care trece industria auto și lupta împortiva poluării. Astfel, avem pe de o parte trecerea accelerată spre automobilul cu propulsie electrică, iar pe de altă parte deciziile politice privind taxarea poluării și interzicerea automobilelor vechi în marile metropole și chiar pe drumurile publice.Legat de aceste lucruri FIVA, inclusiv prin vocea președintelui Patrick Rollet a ținut să sublinieze în cadrul congresului că prin intermediul Comisiei Legislative se poartă permanent discuții de la nivelul Comisiei Europene a Parlamentului European și la nivelul statelor membre, inclusiv cu autoritățile locale pentru ca „mașinile de ieri să fie folosite pe drumurile de mâine”.

Printr-un comunicat de presă trimis de reprezentanţii filialei Sibiu a Retro Mobil Club România, suntem informaţi următoarele:   Vor fi expuse autoturisme de epoca din marcile Jaguar, Ford, VW, UAZ, Renault, Mercedes Benz, Nissan,GB, Packard si Aro, candva mandria constructorilor romani de autovehicule.Vedetele editiei speram ca vor fi  un Ford Model A, fabricat in 1929 si binecunoscutul Aro M 461 cunoscut de nostalgici ca IMS, fabricat in 1967.  Toate evenimentele Retromobil Club din acest an se vor desfasura sub auspiciile Centenar Marea Unire si Jubileu 20 de ani de acivitate in ROMANIA a RCR. ”

Retro Parada Primăverii va fi organizată, în aceeaşi zi, în alte 26 de oraşe ale ţării.
La Alba Iulia, expoziția va fi deschisă între orele 11 şi 13.

Foto/arhiva

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22500 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*