Șahiștii albaiulieni Mihnea Costachi și George Ileană au obținut premii speciale în proba de blitz din cadrul turneului „Iași Open 2015”

Mircea Trifu

mihnea costachiSâmbăta s-a încheiat cel mai puternic turneu de şah organizat în România în acest an, Iaşi Open 2015, competiţie organizată de Primăria municipiului Iaşi, în colaborare cu Federaţia Romană de Şah, Asociaţia Judeţeană de Şah Iaşi şi DJST Iaşi, dar şi cu sprijinul a altor parteneri şi sponsori. Având un fond de premiere de 23000 euro, competiţia a atras la start numeroşi jucători profesionişti străini şi romani de mare valoare. 20 dintre aceştia având titlul de mare maestru internaţional, cea mai înaltă clasificare şahistă.

Prezenţi la start pentru a acumula experienţa în vederea importantelor competiţii internaţionale de juniori la care vor participa în acest an, juniorii CSU Alba Iulia Mihnea Costachi şi George Ileană au reuşit să se ridice la nivelul unei asemenea competiţii, obţinând premii speciale în proba de blitz (George Ileana locul 1 la secţiunea jucători cu rating <1900 şi locul 15 în clasamentul general al seniorilor, Mihnea Costachi locul 3 la secţiunea jucători cu rating <2300 şi locul 9 în clasamentul general al seniorilor) şi fiind permanent în lupta pentru poziţii fruntaşe şi în proba principală a festivalului, cea de şah clasic. Dacă în această george ileanaprobă George Ileana a ratat o clasare superioară, pierzând ultimele 2 partide şi acumulând 4,5 puncte din 9 partide, Mihnea Costachi a reuşit să obţină un nou premiu special, locul 3 la secţiunea juniori sub 16 ani după Nichita Morozov (Moldova) şi Bogdan Deac (România). Mihnea Costachi a acumulat 5,5 puncte, câştigând 4 partide, remizând 3 partide (2 dintre acestea împotriva a 2 mari maeştri internaţionali) şi pierzând 2 partide împotriva câştigătorului turneului, letonul Igor Kovalenko, şi a rusului Artur Gabrielian, clasat pe locul 10, ambii mari maeştri internaţionali.

Din păcate, deşi a fost reprezentată în concurs de mai mulţi componenţi ai echipei naţionale de seniori, ţara noastră nu a avut niciun reprezentant în primii 10 clasaţi, ceea ce oferă o imagine clară despre nivelul foarte ridicat al turneului.

Pentru juniorii albaiulieni vara şahistă va începe cu participarea la un cantonament al lotului naţional de juniori, urmat de un puternic open internaţional la Eforie Nord, în calendarul lor competiţional fiind incluse şi alte turnee naţionale şi internaţionale: Campionatul Naţional de juniori pe echipe (21-29 iulie), Campionatul European de şah rapid pentru juniori (Novi Sad 1-6 august), Openul Arad (6-12 august), Openul Predeal (13-19 august) şi, probabil, un open de şah clasic sau şah rapid organizat în Alba Iulia la sfârşitul lunii august, în cazul în care se va găsi sprijin financiar pentru organizarea acestuia. De asemenea este foarte probabilă selecţionarea lui Mihnea Costachi în echipa care va reprezenta România la Campionatul European de juniori sub 18 ani pe echipe (Polonia 12-20 iulie).

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22561 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*