S-a dat startul festivalului „Alba sub lumini de Oscar”. Orașul Unirii este, pentru câteva zile, capitala fotografiei și filmului

Mircea Trifu

aslo 2015 13Festivalul de Fotografie şi Film „Alba sub lumini de Oscar” a debutat, luni, la Alba Iulia, urmând ca oraşul să se transforme timp de o săptămână într-o capitală românească a artelor vizuale moderne. Aproape 100 de pasionaţi de fotografie şi film din întreaga ţară „au luat cu asalt” Alba Iulia şi judeţul Alba în încercarea de a descoperi prin obiectivul aparatului de fotografiat sau al camerei de filmat cele mai frumoase şi misterioase atracţii turistice din zonă. Chiar dacă este poate cel mai tânăr festival de gen din România, „Alba sub lumini de Oscar” este evenimentul cel mai promiţător care adună de la un an la altul tot mai mulţi participanţi. „Alba sub lumini de Oscar” este festivalul din România cu cele mai mari premii oferite participanţilor, valoare lor fiind de 6.500 de euro.

Festivalul „Alba sub lumini de Oscar” cuprinde în acest an două secţiuni: FOTOGRAFIE şi FILM, iar în program sunt incluse cursuri teoretice şi practice gratuite pentru pasionaţii artelor vizuale, expoziţii şi proiecţii de film. Ediţia din 2015 cuprinde două elemente importante de artă vizuală – o expoziţie de pictură semnată Daniel Prapone din Germania şi proiecţii de film din seria „În premieră” semnate de Carmen Avram. În acest an organizatorii au fost nevoiţi să suplimenteze numărul de locuri, anunţate iniţial, din cauza solicitărilor numeroase venite din partea pasionaţilor de fotografie şi film. Astfel participă aproape 100 de pasionaţi ai artelor vizuale din întreaga ţară, din localităţi precum Alba Iulia, Bucureşti, Iaşi, Sibiu, Cluj-Napoca sau Năvodari.

aslo 2015 02„Ne bucură numărul mare de cursanţi de la ediţia din acest an a festivalului şi pot să vă spun că sunt oameni extrem de pasionaţi de film şi de fotografie. Am ajuns doar la a doua ediţie şi Alba Iulia devine un centru cultural al artelor vizuale moderne. Timp de o săptămână „Cealaltă Capitală”, aşa cum mai este denumit oraşul, va fi sub asaltul neîntrerupt al celor aproape 100 de pasionaţi de fotografie şi film care participă la „Alba sub lumini de Oscar”. Aceştia vor încerca să descopere prin obiectivul aparatului foto sau al camerei de filmat cele mai frumoase mistere ale oraşului Alba Iulia dar şi ale judeţului Alba. Istoria şi arhitectura Albei, podgoriile de pe Valea Târnavei sau Castelul Jidvei vor ajunge prin fotografiile sau filmările cursanţilor în toate colţurile lumii. Descoperim astfel oraşul şi judeţul dar totodată transformăm Alba Iulia într-o capitală a artelor vizuale moderne, o capitală a fotografiei şi a filmului” a spus Cătălin Rudolf, directorul Festivalului „Alba sub lumini de Oscar”.

aslo 2015 08Secţiunea FOTOGRAFIE a festivalului cuprinde cursuri teoretice şi practice susţinute de lectori recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional pe subiectele: fotografia arhitecturală – Marek Czarencki, fotografia de peisaj – Mihai Moiceanu, fotografia documentară – Cătălin Săvulescu, fotografie low light – Nicolae Cosniceru, lumina în fotografie – Cătălin Rudolf. Cursurile practice vor avea loc în Alba Iulia şi Jidvei. Fiecare concurent va participa cu fotografiile realizate la un concurs la care vor fi acordate trei premii în valoare de 2.000 de euro, 1.500 de euro şi 1.000 de euro.

Cursuri şi lectori:

MAREK CZARNECKI
MIHAI MOICEANU
CORNELIU SARION
NICOLAE COSNICERU
CĂTĂLIN RUDOLF
CĂTĂLIN SĂVULESCU

aslo 2015 04Secţiunea FILM cuprinde cursuri teoretice şi practice pe subiecte precum producţie de documentare, regie, sunet, iluminare, editare, iar lectori vor fi Thomas Diseth, Roxana Ardelean, Iulian Ioniţă, Cătălin Rudolf, Marius Moga (senior). Producţia finală trebuie să fie un scurtmetraj cu o durată de 1 – 5 minute despre atracţii turistice din Alba Iulia şi judeţul Alba. Premiul cel mare acordat la categoria „Film” este de 2.000 de euro, iar producţia câştigătoare va fi desemnată după o analiză profesionistă realizată de lectorilor care susţin în acest an cursurile de film.

Cursuri şi lectori:

THOMAS DISETH
EDUARD SCHNEIDER
ROXANA ARDELEAN
MARIUS MOGA Sr.
IULIAN IONIŢĂ
IULIAN IONIŢĂ

aslo 2015 11„Alba sub lumini de Oscar” aduce în 2015 nume mari din domeniul fotografiei precum Marek Czarnecki, unul dintre cei mai apreciaţi artişti fotografi la nivel mondial şi multiplu câştigător al „British Professional Photography Awards” (premiu care este echivalentul Oscarului pentru fotografie). O altă prezenţă valoroasă este Thomas Diseth deţinătorul unui premiu Emmy pentru un film documentar realizat cu Disney Channel.

„Alba sub lumini de Oscar” este organizat de Asociaţia „Produs în Alba” şi Asociaţia Visual Art şi se desfăşoară în parteneriat cu Primăria municipiului Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba. Sponsorul ediţiei din acest an este compania Jidvei, unul dintre cei mai mari producători de vinuri din România.

Detalii despre „Alba sub lumini de Oscar” 2015 puteţi afla accesând următoarele linkuri:

http://alba.vslo.ro/

https://www.facebook.com/pages/Alba-Sub-Lumini-de-Oscar/833098586716948

aslo 2015 01Despre „Alba sub lumini de Oscar” – ediţia 2014

„Alba sub lumini de Oscar” a debutat în 2014 în organizarea asociaţiilor „Produs în Alba” şi „Visual Art” fiind varianta transilvăneană a celui mai mare festival de fotografie din România – „Vama sub lumini de Oscar”. În perioada 28 iulie – 1 august 2014, peste 80 de pasionaţi de fotografie ( 66 de concurenţi, 5 lectori, un invitat special şi o echipa formata din 12 organizatori) din întreaga ţară s-au întâlnit la Alba Iulia la prima ediţie a festivalului. Scopul declarat şi atins al evenimentului a fost promovarea judeţului Alba şi a municipiului Alba Iulia ca destinaţii turistice de excelenţă dar şi realizarea unui portofoliu de fotografii de înalta calitate tehnică şi artistică ce vor putea fi utilizate cu titlu gratuit pentru promovare turistică.

Pentru participanţi au fost programate cursuri gratuite cu lectori acreditaţi şi fotografi profesionişti. Pe lista celor care au predat secretele fotografiei profesionale amintim invitatul special al festivalului Marek Czarnecki -multiplu câştigător al “British Professional Photography Award” (echivalentul Oscarului pentru fotografie), Cătălin Săvulescu, Vlad Eftenie- câştigătorul de anul acesta al Sony World Photography, Cosmin Someşan şi Cătălin Rudolf, care au fost şi membri ai juriului. Din cele 5 zile de festival, Alba Iulia s-a aflat in vizorul teleobiectivelor timp de 3 zile iar 2 zile au fost alocate activităţilor din cadrul Festivalului Şureanu, fotografii şi organizatorii deplasându-se în acest scop în zona Poarta Raiului – Şureanu.

 

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22500 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*