Rodica Andronescu: Locuri de muncă pentru tineri

tineriGuvernul Ponta promitea un million de locuri de munca si masuri concrete de combatere a somajului in randul tinerilor, prin crearea de locuri de munca dedicate acestei categorii de persoane aflate in cautarea unui loc de munca. Ce constatam de fapt:

Desi, au fost adoptate masuri concrete la nivel european, Romania nu reuseste sa implementeze aceste masuri menite sa contribuie la crearea de noi locuri de munca si reducerea somajului in randul tinerilor

Desi, se precizeaza ca toate statele membre trebuie sa intreprinda masuri imediate si eficiente care sa favorizeze accesul pe termen lung la locuri de munca al tinerilor , in Romania  politicile sociale  de ocupare si incluziune nu sunt focalizate pe rezolvarea acestei probleme si nici nu au asociate reforme structurale pe termen lung.

Sa ne oprim la doua  initiative europene pe care si  Romania s-a angajat sa le implementeze:  “Garantie  pentru tineri “si “Initiativa locuri de munca pentru tineri”

Ce ar trebui sa se intample incepand cu 2014?

Calificare –cresterea mobilitatii –  promovarea incluziunii sociale – cresterea ocuparii

In  perioada 2014 -2020 ,  cele doua proiecte sunt gestionate de FSE ; Astfel, mai bine de 80 miliarde de euros, plus alte surse de finantare nationale vor fi consacrate formarii profesionale, dobandirii de noi competente profesionale  de catre populatia UE, in functie de nevoile pietei muncii   si crearii locurilor de munca.

Reforma retelei europene a agentiilor si organismelor responsabile cu ocuparea (EURES) va ajuta tinerii si angajatorii sa extinda cautarea de locuri de munca si de muncitori, specialisti cu competente adecvate locurilor de munca vacante ,la nivelul tuturor statelor member (gasirea candidatului si locului de munca potrivit).

Toate acestea, pentru a combate somajul  in UE, deoarece, nivelul somajului in randul tinerilor  este  de doua ori mai mare decat in randul adultilor : 23,6% fata de 9,5% in noiembrie 2013 (  cf datelor furnizate de ultimului numar al Agendei sociale  a CE,  Directoratul pentru ocupare, afaceri sociale si incluziune,   din 12.02.2014).

7,5 milioane de tineri cu varste intre 15-24 de ani sunt persoane care nu au nici loc de munca, nu se afla in nicio forma de scolarizare sau formare (NEET- Not in Education, Employment, or Training).

Somajul de lunga durata in randul tinerilor este in crestere: in 2012, mai mult de 32%  dintre someri sub 25 de ani erau fara loc de munca de peste 12 luni .

Pentru toate aceste realitati trebuie gasite solutii.  Si noi ce facem? Modificam legea 76 / 2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca prin Legea 250 /2013,  dar uitam sa aprobam normele  metodologice de aplicare a legii – prin urmare , desi e lege publicata in MO in iulie 2013, nu prea poate fi aplicata !!! Cu certitudine specialistii din ANOFM  si-au facut treaba, mai rau stau politicienii care ar fi trebuit sa faciliteze procesul de avizare si sa aprobe Metodologia de aplicare – dar Guvernul Ponta tot pe loc, pe loc si inapoi ca racul!  Si atunci cum suntem in slujba cetateanului?

  • Despre “ Garantie pentru tineri” aflam ca s-a lansat proiectul pilot  la inceputul lunii februarie 2014. Cati din aprox 5000 de tineri selectati sunt din judetul Alba? Ce va face diferenta intre masurile active promovate de serviciul public de ocupare si proiectul pilot al MM? Cand  vor beneficia si tinerii din judetul Alba de  gesturi si  efecte concrete  menite sa le netezeasca drumul spre o calificare si un loc de munca?

Mai mult, acest tip de  proiect(Axa 5 – Promovarea masurilor active pentru ocupare –DMI 5.1 Dezvoltarea si implementarea masurilor active pentru ocupare) ar trebui,  sa duca si la o reformare  a centrelor de formare  aflate in subordinea ANOFM ,care ar putea deveni mai eficiente, daca ar califica in meserii cerute  pe piata muncii din Romania la nivel local, regional, national, ar putea devein chiar centre de garantie pentru tineri. Acum, nici macar nu mai poti accesa site-urile CRFPA  -daca accesati pagina ANOFM veti constata ca nu sunt niciun fel de informatii  referitoare la activitatea acestora.

Iata, lista meseriile cele mai solicitate pentru care se vor organiza programe de formare profesională, în luna februarie in CRFPA

Lucrător în comerţ – 280 persoane; Bucătar – 205 persoane;Ospătar (chelner) vânzător în unitaţi de alimentaţie – 202 persoane; Instalator instalaţii tehnico-sanitare si de gaze 177 persoane;Operator introducere validare şi prelucrare date – 143 persoane;Inspector (referent) resurse umane – 121 persoane;Coafor- 109 persoane;Lucrător în structuri pentru construcţii – 96 persoane;
Formator- 87 persoane; Manichiurist pedichiurist – 86 persoane.

Si iata, care sunt cateva din  locurile de munca vacante , de exemplu, in judetul Alba:

Operator masini unelte semiautomate si automate -47;/ studii sup.

Consilier inginer mecanic -10

Frezor universal -7 / sc prof.

Rectificator universal -4 / sc . prof.

Strungar universal -5 /sc. Prof

Mecanic utilaj -3 / ucenicie sau sc. prof

Lacatus montator – 3 / ucenici sau inv. Professional

Vedeti vreo corelare intre cerere si oferta de formare? Cum sa crestem ocuparea in randul tinerilor cand nu suntem pregatiti sa le oferim cadrul de calificare sau recalificare dupa terminarea educatiei de baza sau a altei forme de scolarizare ?

Intr-un judet cu aprope 20.000 de someri, cu  o rata a somajului  de 10,95% in luna ianuarie 2014,  nu am vazut nicio oferta  concreta de  formare initiala sau reconversie profesionala  nici la ANOFM nici la AJOFM, care sa ofere celor fara ocupatie sansa de a gasi un loc de munca fie prin cuprinderea intr-o forma de scolarizare sau de formare , fie prin ucenicie la locul de munca.

Rodica Andronescu,

Presedinte OFPDL Alba

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 25011 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*