Reprezentanţi ai Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Alba, la un curs de formare în Norvegia

În perioada 15-19 octombrie s-a desfăşurat la Oslo, în Norvegia cursul structurat „The teacher as a change agent” organizat de către NewSchool AS şi dedicat specialiştilor din cadrul Centrelor Judeţene de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Caselor Corpului Didactic şi Inspectoratelor Şcolare Judeţene din ţară.

Judeţul Alba a fost reprezentat de către doamna director al Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Alba, profesor psiholog Nicoară Dana, însoţită de doamnele profesor psiholog Gavriluţ Doina, Belaşcu Alexandra şi Badale Maria-Ioana. Participarea la cursul de formare din Norvegia este parte integrantă a unui proiect mai amplu intitulat sugestiv „The teacher as a change agent”, finanţat prin Granturile SEE – Mecanismul Financiar 2014-2021 – Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor din România. Proiectul, în care CJRAE Alba este promotor, a debutat în luna septembrie, va avea o durată de 12 luni şi îşi propune derularea mai multor activităţi specifice.

Printre acestea, participarea la mobilitatea din Oslo a fost activitatea de bază, în urma căreia cei patru specialişti reveniţi în ţară vor desfăşura mai multe activităţi de diseminare şi follow-up în următoarele luni, sub forma unor ateliere de lucru pentru colegii consilieri şcolari din întreg judeţul, activităţi practice pentru copii şi părinţi şi un simpozion judeţean.

Concepută sub forma a patru zile de curs intensiv şi o zi de job-shadowing, formarea a urmărit în primul rând implicarea celor 18  participanţi în activităţi practice, menite să ajute la schimbarea atitudinii faţă de procesul de predare-învăţare. Având la bază concepte moderne de management şi leadership educaţional, precum cel de „leading from any chair” sau „take the expert out of the room”, organizatorii şi-au propus să creeze situaţii de învăţare complexe dar şi deschise, în care practic participanţii au fost cei care şi-au facilitat, individual şi în grup, propriul proces de învăţare.

Pornind de la întrebarea, aparent banală, „cât de  <puţin> este <suficient> în educaţie?” cele patru zile de curs au urmărit conturarea rolului de „agent al schimbării” pe care îl îmbracă, la un moment dat, oricare actor împlicat în educaţie.

Într-un spaţiu inedit de învăţare, într-un mediu în care lucrurile simple, egalitatea şanselor şi învăţarea prin experienţă primează, fiecare participant a avut şansa să-şi găsească rolul şi locul în propria echipă, să exerseze roluri noi, să experimenteze noi metode şi tehnici specifice propriei specializări, pe care, la rândul său să le poată aplica la întoarcerea în ţară.

Contextul potrivit, experienţa anterioară şi implicarea maximă a fiecăruia dintre ei, nu a întârziat să-şi arate rezultatele, astfel că un prim rezultat concret a fost realizarea unui design curricular original şi aplicabil. Ziua a cincea a mobilităţii a fost dedicată vizitării a două instituţii de învăţământ din oraş, o şcoală primară şi gimnazială cu specific Montessori şi un liceu vocaţional, experienţe care au oferit participanţilor ocazia de a vedea pe viu, aplicat, parte din ceea ce au experimentat anterior în cadrul atelierelor de lucru.

La întoarcerea din mobilitate, în cadrul acţiunilor care vor urma, cei patru „agenţi ai schimbării” din cadrul CJRAE Alba, vor încerca „multiplicarea” schimbării în rândul colegilor lor dar şi a altor cadre didactice, părinţi şi copii, având convingerea că fiecare dintre noi ar putea să fie la un moment dat „schimbarea pe care vrea să o vadă în lume”.

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21071 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*