Regiunea Centru și-a stabilit Planul de Dezvoltare Regională pentru perioada 2014-2020

dezvoltare regionala 2Marți, 15 iulie, reprezentanţii Regiunii Centru întruniți în ședință de lucru la Alba Iulia, au dezbătut viitoarele direcții de dezvoltare ale regiunii, în special atragerea de fonduri nerambursabile, e baza noului Program Operațional Regional 2014-2020. În cadrul acestei întâlniri organizate de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru s-a aprobat Planul de Dezvoltare al Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020 (PDR Centru) și s-a discutat despre impactul celor două importante programe de atragere a fondurilor nerambursabile derulate în prezent de către ADR Centru la nivel regional, POR și POSCCE, pentru a fundamenta modul de implementare al viitorului Program Operațional Regional.  

dezvoltare regionalaPlanul Regional de Dezvoltare al Regiunii Centru a fost discutat cu preşedinţii celor şase consilii judeţene din Regiunea Centru, respectiv Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, precum şi cu edilii nominalizaţi ca reprezentanţi ai municipiilor, oraşelor şi comunelor din fiecare judeţ. La nivel regional ADR Centru a creat şi gestionează baza de date cu propunerile de proiecte primite pentru următoarea perioadă de programare, situație care include 1337 de potențiale proiecte, a căror valoare totală depășește 28 miliarde de lei, respectiv 6 miliarde de euro. Întâlnirea de lucru a pus în discuție viitoarele direcții de dezvoltare, precum și fondurile alocate la nivelul Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020, în legătură directă cu proiectele relevante de la nivel local și regional pentru care este nevoie de finanțare nerambursabilă.

dezvoltare regionala 4„Cel mai important subiect de pe ordinea de zi a reuniunii noastre a fost Planul de Dezvoltare Regională al celor șase județe din Regiunea Centru, Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Acest Plan este fundamentat pe baza Strategiei regionale de dezvoltare, aprobată anul trecut de CDR Centru, și a fost realizat într-un foarte larg cadru partenerial. Am dorit să includem toate posibilele direcții de finanțare, deoarece portofoliul de proiecte este deosebit de vast, necesitățile de finanțare fiind foarte mari. Totuși, fondurile ce vor fi alocate Regiunii în acești șapte ani care urmează, deși sunt mai importante ca valoare față de perioada 2007-2013, tot nu vor acoperi absolut toate cerințele. De aceea am discutat cu cei prezenți despre viitorul Program Operațional Regional 2014-2020, pentru a putea eficientiza utilizarea resurselor de care dezvoltare regionala 3dispunem și pentru a asigura o mai bună absorbție a fondurilor nerambursabile. În acest context, am dorit să informăm exact factorii de decizie ai Regiunii Centru asupra stadiului proiectelor depuse în acest an, pentru a stabili cadrul de referință care să ne susțină în pregătirea dezvoltării unitare a regiunii, să avem o abordare realistă ca direcții de dezvoltare regională pe viitor și, în același timp, să încercăm pe cât posibil să prevenim eventuale probleme în derularea proiectelor beneficiarilor“, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.

dezvoltare regionala 1Potrivit documentului consultativ privind POR 2014-2020, elaborat în luna martie și care va fi actualizat cel mai târziu până la sfârșitul lunii august, investiţiile propuse pe acest program au fost incluse în cadrul a 10 axe prioritare, rezultate în baza obiectivelor tematice europene, după cumurmează: Consolidarea cercetării, dezvoltării tehnologice şi a inovării; Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii; Eficienţă energetică în clădirile publice (spitale, clădiri de învăţământ, alte tipuri de clădiri) clădiri administrative, inclusiv administraţia locală şi centrală; Sprijinirea dezvoltării urbane; Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului; Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională şi locală; Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi socială; Sprijinirea regenerării economice şi sociale a comunităţilor defavorizate din mediul urban; Dezvoltarea infrastructurii educaţionale; Cadastru şi înregistrarea proprietăţilor în zonele rurale din România.

Ordinea de zi a ședinței de la Alba Iulia a inclus și o informare referitoare la actualizarea evaluării finale a POR 2007-2013, precum și un studiu realizat la nivel regional privind comunitățile defavorizate. În vederea pregătirii viitoarelor linii de finanțare ale Uniunii Europene axate pe cercetare și inovare, a fost discutată de cei prezenți și necesitatea de a elabora la nivel regional o strategie privind specializarea inteligentă, printr-un proiect finanțat de UE.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21561 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*