Regiunea Centru are o strategie de dezvoltare coerentă, destinată absorbției fondurilor europene în perioada 2014-2020

Intalnire de lucru CRP (7)Reprezentanții autorităților publice locale și ai societății civile din Regiunea Centru s-au întâlnit azi la Hotel Parc din Alba Iulia pentru a discuta despre domeniile care au nevoie de finanțare, în concordanță cu direcțiile următoarei perioade de programare financiară a fondurilor Uniunii Europene. Întâlnirea de lucru a fost organizată de către ADR Centru pentru avizarea Strategiei regionale de dezvoltare a Regiunii Centru în perioada 2014-2020.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de coordonator al Comitetului Regional de Planificare (CRP) ”Centru”, a organizat la Alba Iulia, în data de 5 noiembrie 2013, o întâlnire a membrilor CRP ”Centru”, pentru a transmite informațiile privind activitățile de pregătire a Regiunii Centru pentru noua perioada de programare 2014-2020. Peste 40 de persoane participante la reuniune au dezbătut stadiul elaborării Strategiei regionale de dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020 și ulterior au avizat acest document de planificare regională.

Intalnire de lucru CRP (3)La sfârșitul anului 2012, ADR Centru a pregătit un prim draft al strategiei regionale, care a fost pus în dezbatere publică la începutul acestui an și pe baza căruia s-au purtat discuții și au avut loc întâlniri pe tema dezvoltării și prioritizării portofoliului regional de proiecte. Acest portofoliu este de fapt o bază de date cu proiecte care ar putea beneficia de finanțare nerambursabilă în viitoarea perioadă de alocare a fondurilor europene, între anii 2014 și 2020. Pe durata anului 2013 au avut loc întâlniri de lucru cu grupurile de lucru judeţene şi grupurile tematice stabilite la nivel regional, pentru a dezbate Planul Regional de Dezvoltare (PDR Centru 2014-2020) și au inclus dezbateri cu reprezentanții celor șase Consilii județene ce compun Regiunea de Dezvoltare ”Centru”, pentru analiza priorităților de dezvoltare și a proiectelor din portofoliul regional. Prin aceste întâlniri de lucru, membrii CRP Centru și-au  armonizat punctelor de vedere, provenite de la nivel județean, astfel încât Strategia de Dezvoltare a Regiunii Centru să fie coerentă și unitară, în așa fel încât să asigure absorbția cu succes a fondurilor europene în următorii ani.

Intalnire de lucru CRP (5)”Comitetului Regional de Planificare Centru este forul partenerial principal de la nivel regional pentru elaborarea PDR și are rolul de a aviza documentele de planificare elaborate la acest nivel, pe care le supune apoi pentru aprobare Consiliului pentru Dezvoltare Regională. La această întâlnire am avizat Strategia de Dezvoltare a Regiunii, pe baza aspectelor europene şi naţionale privind procesul de programare pentru perioada 2014-2020. Practic, am prezentat participanților ce a reieșit din studiile tematice pe care le-am  elaborat și care pot fi descărcate de pe site-ul nostru. Am discutat punctual cu reprezentanții fiecărui județ și ai fiecărui grup tematic, și vom mai discuta, pe fiecare capitol al Strategiei, pentru definitivarea portofoliului de proiecte, care să se plieze pe viitoarele Programe Operaționale. Astfel, am colectat informațiile necesare, care se pot transforma în idei de proiecte și care ar putea fi propuse pentru finanțare în viitoarea perioadă din fondurile europene nerambursabile”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 20618 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*