Recomandări din cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Povești”, ediția 2019

PROGRAMUL COMPLET AL FESTIVALULUI POATE FI CONSULTAT AICI

19 MAI 2019, ORELE 19.00, CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR / 2 h /14 + 

ȚIGANIADA, regia Alexandru Dabija 

Teatrul Național Lucian Blaga Cluj-Napoca 

Ce ne mai poate spune oare, astăzi, Țiganiada, la mai bine de două sute de ani de când a scris-o rătăcitorul Ion Budai-Deleanu? Ce sensuri contemporane se pot ascunde sub alegoriile unui text a cărui prefaţă proclama că „prin ţigani să înţăleg şi alţii“? Prima epopee în limba română a intrat târziu în conştiinţa publică, fiind descoperită la Lemberg şi publicată de Gh. Asachi la multă vreme după ce autorul nu mai era printre cei vii. Cu toate acestea, Ţiganiada şi-a cucerit primele generaţii de cititori prin verva comică inepuizabilă, prin savoarea proverbială a limbajului, dar şi prin capacitatea de a ridica probleme serioase sub masca râsului. Există, la Budai-Deleanu, o punere sub semnul întrebării a inegalităţilor şi a prejudecăţilor, dar şi o reflecţie profundă privitoare la sistemele de guvernământ şi la faptul de a fi un bun cetăţean. Eroismul şi dragostea sunt, în acelaşi timp, ironizate şi glorificate, ca şi cum ni s-ar sugera să nu ne încredem pe deplin în ele.

Alexandru Dabija, aducând Ţiganiada pe scenă în formă fragmentară, dar concentrată, redescoperă puterea şi seducţia originalului, explorând cu atenţie toate straturile de sensuri suprapuse de-a lungul istoriei în faimoasa epopee. Fiecare spectator este invitat, în Anul Centenarului, să se întoarcă asupra lui însuşi, să-şi pună întrebări despre istorie şi toleranţă, despre identitate şi alteritate. Ţiganiada pe scenă? O cascadă de versuri neaoșe, umor şi culoare autentică, care ne arată cum – din trecut şi prezent – putem şi trebuie să ne regândim viitorul.

25 MAI 2019, ORELE 18.00, CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR / 2h 20 min /16+ 

TEATRUL TINERETULUI PIATRA NEAMȚ

WOLFGANG, regia Radu Afrim

În întâlnirea cu regizorul Radu Afrim, textul lui Mavritsakis devine structura pe care se construiește o lume scenică electrizantă, rotunjită de sinceritatea abrazivă a stărilor limită. Dincolo de evenimentul real care a uimit lumea, miza spectacolului este aceea de a problematiza modurile diferite în care oamenii societății de astăzi își caută ieșiri de salvare dintr-un mediu standardizat, conformist, în care nu își (mai) găsesc locul. Unii recurg la gesturi de o violență extremă ce bulversează întreaga comunitate, alții sunt nevoiți să treacă printr-o experiență radicală pentru a înțelege mecanismele profunde ce au declanșat această violență. Mai mult decât eliberarea fizică, această înțelegere îi redă libertatea totală victimei, inclusiv libertatea de a-și ierta abuzatorul. „Acest spectacol ne arată cât de fragili suntem, dar vorbește și despre captivitate, care nu e neapărat un beci, un portbagaj, ci poate fi propria familie, propriul oraș, țara, cu care dezvolți o relație de dragoste și ură; interoghează  care sunt limitele suportabilității noastre și dacă nu cumva în loc să ne salvăm preferăm o coabitare nocivă.“ (RADU AFRIM) 

20 MAI 2019, ORELE 19.00, CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILOR / 1 h / 12+

COMPANY FI-SOLO, FRANȚA

OLE! Cu și de Elodie Hatton 

Acest spectacol s-a născut din dorința de a confrunta arta clovneriei cu dansul flamenco, având adânca convingere că ceva anume din singularitatea/unicitatea fiecăruia poate da naștere acestei întâlniri. Pe de-o parte este clovnul, acest personaj de la marginea societății, excesiv, iresponsabil, încărcat de dorința unei existențe fără limite și celălalt, dansul flamenco, această artă de ritmuri ancestrale care își trage forța sa din adâncurile pământului și exprimă cu peste măsură toate culorile existenței. 

CONCERT

24 MAI 2019, ORELE 21.00, QB LOUNGE / 1h 30 min / 12+

Maria Răducanu & Michael Griener

Oglindă, oglinjoară

„Posedînd una dintre cele mai distincte voci din lume, Maria Răducanu întrepătrunde doina românească cu fado, Rembetiko, blues și improvizații, creînd o muzică pură, profund emoționantă și care-ți merge direct la inimă.” (John Zorn – Tzadik).Michael Griener, excelent baterist german, este unul dintre reprezentanții de seamă ai scenei de free improvisation și New Music din Berlin.

De asemenea, este profesor de jazz drumming la  University for Music “Carl Maria v. Weber” in Dresden și istoria jazz-ului și ritm la Jazzschule Berlin. Face parte din Quartet-ul Mariei Răducanu și recent cei doi au dezvoltat un program inedit de voce/baterie.

 

 

Despre Redacția ProAlba 37269 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*