Radu Octavian: De ce as vota-o pe Cristina Candea? De ce nu as vota-o?

De curand a aparut stirea candidaturii independente pentru Consiliul local a arhitectei Cristina Candea Anghel.

Un act de normalitate, indiferent de sanse, pentru ca oriunde in lume candidaturile independente sunt privite cel putin cu simpatie.

Personal nu am avut sansa sa o intalnesc pe doamna Anghel decat intr-o singura situatie. Nu mi-a facut o impesie deosebita dar nici eu nu am incintat-o asa ca a fost “nula-nula” cum spuneau comentatorii de fotbal sarbi.

Totusi privesc cu simpatie candidatura dansei macar prin prisma ideii noului val.

Nu stiu daca am sa o votez insa. Am motive sa o fac , am motive sa nu o fac.

De ce as face-o?

1.-Pentru ca este tanara si fata de ingramaditii care formeaza acum consiliul local reprezinta un suflu nou, o briza proaspata.

2.-Pentru ca fata de aceeasi ingramaditi din actualul Consiliu Local, care nu pot sa scrie jumatate de pagina dupa o dictare simpla fara sa faca greseli in fiecare rand, Cristina este culta si educata. Ani de zile am fost condusi de prosti si de betivi. Cristina nu este nici proasta si, evident, nu se incadreaza nici in ultima categorie.

3.-Pentru ca este arhitect si in primarie este nevoie de asa ceva, pentru ca in primarie nu este nici un arhitect adevarat. Cu numele exista o arhitecta sefa, Hedviga Calin, dar aceasta distinsa doamna nu poate urmari o fraza pana la finalul ei, are dificultati de intelegere iar in domeniul sau nu a facut nimic la primarie. Pentru ca nu stie si nu poate.

De ce nu as face-o?

1.-Nu as vota-o pe Cristina Candea Anghel in primul rand pentru ca in timpul luptei pentru pastrarea parcului Custozza a stat deoparte si nu a intrat in campul de batalie. Ar fi putut dovedi atunci ca este un lider, ar fi putut deveni acel lider care a lipsit miscarii de aparare a parcului Custozza. Simona Braniste locuieste la Bucuresti, Alex Budes s-a retras din primul rand, Florin Roman era/este om politic, alti lideri nu au aparut. Era locul perfect pentru Cristina Candea Anghel ca sa devina liderul miscarii si sa se afirme ca lider al societatii civile. Si-a refuzat singura aceasta sansa. Scuza faptului  ca avea copil mic nu poate fi acceptata pentru ca si altii au avut copii mici dar au fost fizic sau prin mesaje in primele randuri.

De fapt Cristina a preferat sa “nu se bage” de teama de a pierde spatiul Ryma pe care l-a obtinut greu si pe care multi “barosani” ar fi vrut sa il ia si sa puna mana pe el. Pentru ca este un spatiu frumos.

Nu s-a “bagat” pentru ca a vrut sa isi pastreze relatii bune sau cel putin normale cu primaria. Se stie ca la primarie daca scoti un cuvant impotriva lui Hava razbunarea este crunta. Orice proiect ai avea dupa aceea, oricat de bun ar fi, ar fi respins automat, toate usile ar fi inchise. Nu s-a “bagat” pentru a se proteja pe ea, activitatea ei, spatiul ei.

Deci a ales interesul personal impotriva interesului general. As putea crede ca va face la fel si cand va fi consilier local? Care este garantia morala a faptului  ca nu va repeta acest model in Consiliul Local? Ca nu va alege din nou interesul personal impotriva interesului general? Ca nu va proceda din nou egoist?

2.-Programul ei electoral nu este convingator. Nu este doar simplu, este subtire. Ar fi putut fi simplu si plin de idei. Mi-as fi dorit sa se simta in el entuziasmul si ideile noului val. Dar nu este asa. Este o schema generala si imbatranita. Mai are insa timp sa corecteze, poate tactica sa electorala ii cere sa inceapa de la subtirime pentru a ajunge la consistenta. O sa vedem.

Deci as avea motive si sa o aleg pe Doamna Cristina Candea Anghel, dar si motive sa nu o aleg. Nu stiu inca ce voi face. Depinde doar de dansa si de puterea ei de convingere.

Radu Octavian

P.S. Cu cativa ani in urma, pe cand se falsifica poarta castrului roman prin lucrari care nu aveau nimic de a face cu realitatea, o doamna arheolog impreuna cu sotul ei au protestat in fata “santierului” impotriva falsificarii istoriei si a mutilarii sitului arheologic. Ei bine,. doamna aceea nu a tinut cont de faptul ca poate sa isi piarda locul de munca, nu a tinut cont de presiuni, a rezistat insultelor si amenintarilor. Pentru ea a contat ceea ce credea, ceea ce iubea, adica istoria si patrimonial cultural. Pe aceasta DOAMNA as fi votat-o cu ochii inchisi, fara ezitare, cu toata increderea. Ea a dovedit ca exista oameni cu coloana vertebrala care pot lupta pentru idei, pentru valori si nu se ascund prin santurile cetatii pentru a-si apara interesele personale.

раскрутка сайтавзломать пароль бесплатно онлайн

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21769 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

4 Comments

 1. Interesant comentariu.
  Intr-adevar, oamenii nu sunt perfecti si e dificil sa analizam corect si complet intentiile si capacitatea lor.

  Ce spuneti in legatura cu parcul Custozza e partial adevarat – intr-adevar nu a fost in prima linie, insa eu stiu ca a existat o colaborare cu Simona Braniste pe aceasta tema si ca cele doua au fost unele din primele voci publice (prin revista Observatorul Cetatii) care au criticat proiectul si modul de adoptare al proiectului. Ce s-a intamplat ulterior in parc (acele mici proteste) au fost mai mult pentru spectacol (nu aveau ce rezultat sa produca!) si au fost si politizate (PNL-ul era lider acolo). Adevarul ramane faptul ca oamenii din Alba Iulia nu au rezonat la avertismentele facute prin acele articole, decat tarziu si „subtire”.

  Vizavi de programul de campanie propus, eu prefer oameni cu simtul masurii, fata de politicieni versati care promit marea cu sarea. Nu ma intereseaza sa aud un discurs frumos, pompos, care-mi explica cum va curge lapte si miere pe strazi, mai ales ca un consilier local are o influenta si o posibilitate de implicare limitata.

  Daca in calitate de consilier ar reusi sa faca toate acele lucruri pe care si le-a propus, se poate pune problema de a extinde programul. Insa la cat de mult trebuie luptat cu ‘stapanirea’ ca sa misti macar o piatra mi se par pana si aceste obiective o provocare!

  • o precizare.

   Observatorul Cetatii nu are absolut nimic de a face cu Cristina Candea. Dar absolut nimic.

   A fost initiativa Simonei Braniste si a altor persoane printre care nu se numara si Cristina.

   Numerele aparute din Observatorului Cetatii nu au beneficiat de nici un sprijin sau colaborare din partea Cristinei Candea.Nici tehnica, nici materiala, nici publicistica.

   Nu este un repros la adresa Cristinei Candea ci doar o lamurire, pentru ca nu cumva rezultatele (bune sau rele) eforturilor uriase ale celor 5-6 persoane care au facut posibila aparitia ziarului Observatorul Cetatii sa fie atribuite involuntar altor persoane decat celor direct implicate.

 2. „Cristina este culta si educata”….??????
  -poftim???
  Nu sunt fan Hedviga Calin dar Cristina nu-i ajunge nici la degetul mic de la piciorul stang…din pacate.
  Ar fi bine sa nu confundam lucrurile. Cristina nu candideaza la postul de arhitect sef,ea va fi consilier local.
  Mi-as dori si eu „un suflu nou, o briza proaspata” dar Cristina este „nula-nula” si din punct de vedere profesional si in ceea ce priveste caracterul (in mod special).PACAT!!!!!!!!!!!!!
  P.S. Un arhitect ar fi chiar potrivit pe un scaun in Consiliul local….pacat ca nu sun interesati si alti arhitecti……..unul care a dovedit ceva…….
  P.P.S. Eu nu o votez!….categoric nu….si daca totusi va ajunge consilier local….peste patru ani sa va aduceti aminte la bilant de avertismentul meu………Sa auzim de bine!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*