Publicul din Alba Iulia apreciat şi lăudat de folkiştii veniţi la Festivalul de Folk „Ziua de Mâine”

Mircea Trifu

laureatiFestivalul Naţional Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine”, cel mai important festival folk din România, se încheie, duminică seara, cu Gala Laureaţilor în cadrul căreia va fi aflat câştigătorul ediţiei din acest an. Seara va cuprinde şi recitalurile unor interpreţi consacraţi din folkul românesc precum Dan Vană, Vali Şerban, Zoia Alecu, Vasile Şeicaru sau Mircea Baniciu. În cele trei zile de festival folkiştii veniţi la „Ziua de Mâine” au apreciat şi lăudat publicul din Alba Iulia pentru modul în care gustă, simte şi trăieşte muzica folk.

Ultima zi a Festivalului Naţional Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine” este o zi încărcată de emoţii pentru tinerii interpreţi înscrişi în concursul de interpretare şi compoziţie. Cei cinci concurenţi şi o trupă, intraţi în concurs în urma unei preselecţii foarte riguroase, vor afla, duminică seara, care dintre aceştia a reuşit să câştige cele mai bune note oferite de juriu şi să se claseze pe podiumul festivalului.

gala-ziua-de-maineZiua de duminică, 13 noiembrie, a debutat la ora 10,00 cu „Cafeaua cu folk” în mezaninul Hotelului Cetate din Alba Iulia unde a avut loc o dezbatere între „lupii tineri” ai folkului românesc şi folkiştii consacraţi, întâlnire la care au participat tinerii interpreţi care au concurat în acest an la festival, tineri folkişti din Alba Iulia dar şi corifeii muzicii folk invitaţi la ediţia din acest an. Seara va fi dedicată celor mai buni tineri interpreţi care vor evolua, începând cu ora 18,00, în Gala Laureaţilor, iar apoi vor susţine recitaluri Grupul Vocal Instrumental „Primavera”, Dan Vană, Vali Şerban & Ziua de Mâine, Zoia Alecu, Vasile Şeicaru, Mircea Baniciu & Band.

Folkiştii care au urcat în acest an pe scena Festivalului Naţional Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine” au apreciat şi au lăudat publicul din Alba Iulia pentru modul în care gustă, simte şi trăieşte muzica folk. O parte dintre aceştia au transmis mesaje pentru iubitorii folkului:

 

Ducu Bertzi: „Am fost prezent la fiecare ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Folk „Ziua de Mâine”. La Alba Iulia este un public avizat din toate punctele de vedere şi nu este complicat să construieşti un recital pentru că sala te ajută. Despre festival pot să vă spun că a crescut foarte, foarte mult şi este un eveniment foarte important pentru muzica folk. Acest lucru se vede atât din interesul spectatorilor dar şi din interesul colegilor noştri de folk pentru că fiecare îşi doreşte să ajungă la acest festival. Este un festival de ţinută, de emblemă, iar aici s-au lansat oameni foarte buni(…) Acest festival este unul dintre cele mai importante festivaluri din ţară unde lumea vine cu plăcere, se simte bine, iar organizarea este de excepţie”

Maria Gheorghiu: „Pe mine mă leagă de Alba Iulia un lucru aparte pentru că primul meu festival pe care l-am câştigat în calitate de concurent a fost aici la Alba Iulia. A fost primul festival la care am participat şi pe care l-am şi câştigat. Am revenit în primele ediţii când Vali Şerban se zbătea să dezvolte aici ceva şi m-a bucurat că încă de la început am văzut aici un public foarte bun. Pentru mine publicul din Alba Iulia este un public special şi aştept cu nerăbdare fiecare întâlnire. Vă spun cu mâna pe inimă că am suferit în anii în care nu am putut fi prezentă la acest festival. Îmi doresc să vin aici pentru că la Alba Iulia este un public foarte cald, un public care ştie să asculte folk, un public educat ceea ce este foarte important(…) Festivalul „Ziua de Mâine” a crescut în calitate, în organizare şi vă spun că atunci când vii la Alba Iulia ca artist ştii că vei veni la lucrul bine făcut şi nu există sincope de nici un fel”.

Sorin Minghiat: „Eu cunosc festivalul acest de mulţi ani pentru că nu sunt la prima participare. Acesta a fost din totdeauna un festival bine organizat, un festival bun şi de calitate.

Apoi, noi toţi cei de pe scenă am remarcat valoare spectatorului, valoare publicului,  care aici la Alba Iulia se pare că este o categorie specială. Publicul din Alba Iulia este educat, este avizat şi ştie la ce vine. Faptul că publicul a cântat cu Mircea Vintilă, cu Marius Baţu, cu Ducu Bertzi, cu artişti de pe scenă înseamnă că acel public ştie la ce vine, cunoaşte piesele, se bucură că le aude live. Noi de pe scenă am simţit că putem comunica cu publicul şi ne-am simţit ca într-o familie, ca într-un grup de prieteni, alături de oameni care au venit special să te asculte şi să se bucure cu tine de muzica pe car le-o oferi”

 

Fotografiile sunt realizate de cursanţii clasei de Arte Vizuale din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, coordonaţi de profesorul Vasile Sârb.

 

În acest an juriul Festivalului Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine” este format din: George Stanca (poet şi publicist), Florin Săsărman (cantautor), Dinu Olăraşu (cantautor), Emeric Imre (cantautor), Marinela Popa (profesor la Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba), Stelian Feraru (profesor, director Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia), Claudiu Marean (profesor de chitară, director al Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia), Mihai Cosmin Popescu (redactor la Radio România). Sufletul Festivalului Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine” şi cel care a iniţiat acest eveniment este cunoscutul interpret albaiulian de muzică folk Vali Şerban. Festivalul Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine” a ajuns în acest an la cea de-a XII-a ediţie fiind organizat de Consiliul Judeţean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena Alba”, în parteneriat cu Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia. Festivalul este, la fel ca multe alte evenimente culturale organizate în Alba, o marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba.

 

 

 

 

 

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22561 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*