PSD Alba: Alba Iulia se zbate între nepăsarea autorităţilor locale şi gunoaiele din Cluj si Turda!

deseuriÎn anul 2005, când s-a decis închiderea depozitelor de deşeuri neconforme, conform Hotărârii de Guvern nr. 349/2005, cei doi şefi locali ai PDL, Mircea Hava şi Ion Dumitrel, au hotărât ca termenul de închidere a depozitului de la Pârâul Iovului să fie 16 iulie 2015. Au decis asta ei, fără ca noi, cetăţenii judeţului să fim consultaţi, în condiţiile în care pentru ţara noastră, perioada de tranziţie era până în 16 iulie 2017.

Au trecut 10 ani şi mult visatul depozit ecologic nu s-a realizat. Chiar dacă aveau obligaţia şi responsabilitatea să finalizeze noul depozit de la Galda de Jos, iată că suntem în situaţia ca peste câteva zile să se închidă depozitul de la Pârâul Iovului, iar la cel ecologic lucrările abia au început.

Până anul viitor, când e termenul de finalizare a investiţiei, considerat de PSD ca fiind unul nereal, cetăţenii judeţului se văd obligaţi să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru că deşeurile menajere vor fi transportat în alt judeţ. Oare cine e de vină că lucrările privind noul depozit ecologic au bătut pasul pe loc? Asta în condiţiile în care la data de 2 mai 2012 ministrul Mediului a semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judetul Alba”, în valoare de 43.000.000 de euro, fără TVA, bani europeni! Dar, Consiliul Judeţean a tergiversat nejustificat  începerea lucrărilor la depozitul ecologic, poate pentru că proiectul nu a fost unul prioritar pentru administraţia locală.

Din păcate, nerespectarea termenelor prevăzute de UE pentru închiderea depozitelor de deşeuri neconforme, în cazul nostru cel de la Pârâul Iovului, duce la penalizări de 200.000 euro pe zi, sumă imputată autorităţilor locale care nu şi-au îndeplinit obligaţiile. Numai că, ce să vedeţi, în loc să se urgenteze lucrările la noul depozit de deşeuri, s-a ajuns la o… mică înţelegere între prieteni de partid din PDL şi Hava a decis ca gunoiul de la Cluj şi Turda să fie adus la Pârâul Iovului.

Aşa că, municipiul Alba Iulia devine groapa de gunoi a judeţului Cluj, după ce Consiliul Judeţean Satu Mare nu a fost de acord cu depozitarea gunoiului din judeţul Cluj. În aceste condiţii, cei care au de pierdut sunt cetăţenii municipiul Alba Iulia şi cei din judeţ, care vor fi obligaţi să scoată mai mulţi bani din buzunar. Tarifele pentru salubritate vor creşte cu peste 50%, cel puţin 2 ani şi nimeni nu are nici o vină ori poate că vinovaţi sunt tot locuitorii judeţului, dacă nu vor reuşi să-şi achite obligaţiile la timp.

Consilierii PSD, atât cei municipali, cât şi cei judeţeni, nu sunt de acord şi nu vor vota majorarea tarifelor pentru ridicarea gunoiului! Nu putem accepta ca pentru neglijenţa în implementarea proiectului european privind noul depozit ecologic de deşeuri să plătească nu cei responsabili, ci cetăţenii din municipiul Alba Iulia şi din judeţul Alba!

Biroul de Presă al PSD Alba

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21839 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*