Proiectul privind Învăţământul Secundar (Romania Secondary Education – ROSE) se va implementa și în județul Alba

Mircea Trifu

ISJ AlbaLa nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba au fost diseminate informațiile privind  implementarea Proiectului privind Învăţământul Secundar (Romania Secondary Education – ROSE). Proiectul ROSE își propune să contribuie la reducerea abandonului în învățământul secundar și terțiar  și la  creșterea ratei de promovare a examenului de bacalaureat. Acest proiect este finanțat printr-un împrumut de 200 de milioane de euro acordat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și va fi implementat de către Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice pe o perioadă de  7 ani, între 2015 și 2022.

Prima componentă a proiectului vizează intervenții la nivelul școlilor, prin acordarea de granturi liceelor mai  puțin performante din sistemul public de învățământ, în valoare totală de 127,3 milioane de Euro. Perioada de derulare a granturilor acordate liceelor este de maximum 4 ani, iar mărimea acestora este, în medie, de  100.000 Euro. Obiectivele granturilor sunt reducerea ratei de abandon școlar în licee, creșterea ratei de absolvire și îmbunătățirea performanței la examenul de bacalaureat. Liceele vor propune activități menite să conducă la realizarea obiectivelor menționate, care vor include, printre altele:

(i)    activități remediale, de consiliere, îndrumare și orientare vocațională, de mediere în comunitățile rome, și activități de dezvoltare personală (cel puțin 50% din costurile directe);

(ii)    activități extracurriculare și de informare, cum ar fi vizite/excursii de documentare, stagii de pregătire, participări la competiții și formarea de rețele interșcolare (până la 30% din costurile directe); și

(iii)    lucrări civile minore de renovare, amenajare a interioarelor clădirilor școlare (de exemplu: laboratoare), fără impact negativ asupra mediului, și achiziții de bunuri (până la 20% din costurile directe).

Proiectul își propune să sprijine aproximativ 1.160 de licee de stat cu performanțe scăzute (reprezentând circa 80% din totalul liceelor de stat). Schema de grant va debuta în 2016 (prima etapă va include aproximativ 25% din liceele eligibile) și va fi continuată în 2017 cu restul liceelor eligibile.

Cea de-a doua componentă este cea în care se vor face intervenţii sistemice, în valoare totală de 17,2 milioane de euro, pentru formarea cadrelor didactice şi pentru creşterea calităţii desfăşurate la nivelul Caselor Corpului Didactic din toată ţara. Cea de-a treia componentă se referă la management, monitorizare şi evaluare, cu o sumă de cost estimată la 6,4 milioane de euro.

În următoarea perioadă, va fi publicată lista liceelor eligibile din județul Alba care vor putea depune cereri de finanțare pe prima componentă. Detalii despre implementarea acestui proiect la nivel national se pot obține de pe site-ul proiectului: http://proiecte.pmu.ro/web/guest/rose.

 

 

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22500 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*