Proiectul „Podgoria Albei – tărâm de legendă”, la final. Legende din cinci comune din judeţul Alba sunt disponibile online

Cum arată un zmeu? Dar un balaur? Cine sunt zânele şi ce puteri au ele? Există legende despre Lacul Iezer sau despre Piatra Craivei? Ştim multe lucruri despre mitologia altor ţări, dar cunoaştem atât de puţine despre legendele zonei în care ne-am născut. Proiectul „Podgoria Albei – tărâm de legendă” urmăreşte să faciliteze copiilor şi tuturor celor interesaţi accesul la legendele pe care şi le amintesc vârstnicii din zonă, înainte ca acestea să se piardă.

Peste optzeci de legende au fost culese în această vară de echipa proiectului „Podgoria Albei – tărâm de legendă”. Zona cercetată a cuprins comunele Ighiu, Galda de Jos, Stremţ, Cricău şi Întregalde, dar şi oraşele Alba Iulia, Aiud şi Teiuş. Asociația “Ecoturism în Sudul Munților Trascău” a derulat proiectul de faţă cu sprijinul financiar primit din partea Administrației Fondului Cultural Național.

Timp de mai multe luni, Daniel Tiutiu, Marinela Baba, Georgeta Orian, Monica Jorj şi Meda Firu au colindat satele, au stat de vorbă cu români, dar şi cu etnici maghiari sau romi şi au consemnat legendele relatate de aceştia. La final, Corina Păcurar a ilustrat 40 dintre legendele culese, pentru a le face mai atractive pentru copii, principalii cititori vizaţi de proiect. A urmat editarea cărţii “Tărâm de legendă” şi dezvoltarea unui website interactiv cu acelaşi titlu: www.taramdelegenda.ro.

Poate cele mai neobişnuite legende pe care le veţi găsi în carte şi online sunt cele despre şolomonari – oamenii care zboară călare pe balauri. Legende despre şolomonari se mai întâlnesc în România doar în Apuseni şi în Bucovina. Conform credinţei oamenilor locului, furtunile sunt controlate de şolomonari. Când bate gheaţa, oamenii aprind lumânări sau bat clopotele astfel încât şolomonarul să ştie unde este satul şi să îndepărteze balaurul de sat.

Cei care viziteză site-ul vor avea ocazia să descopere, pe lângă legendele culese de echipa de proiect, legende împărtăşite de vizitatorii site-ului. Acestea sunt disponibile în cadrul secţiunii “Povesteşte-ne o legendă!”. De asemenea, cei care sunt pasionaţi de colorat pot descărca de pe site douăzeci de fişe cu personaje de legendă: balauri, şolomonari, zmei, zâne sau uriaşi.

În perioada 19 octombrie – 6 noiembrie 2017 echipa de proiect se deplasează iar în fiecare comună, dar şi în Aiud şi Alba Iulia, pentru a împărţi cărţile editate copiilor şi învăţătorilor. Vin împreună cu ei oameni care au darul povestirii, pentru a-i provoca pe copii să descopere lumea fascinantă a legendelor.

Cartea de legende din Podgoria Albei, numită “Tărâm de legendă”, va fi disponibilă din luna noiembrie şi în biblioteci. Primăriile din judeţul Alba şi muzeele etnografice din ţară vor primi de asemenea cartea, pentru a le servi ca exemplu de bună practică.

Echipa de proiect şi Asociația “Ecoturism în Sudul Munților Trascău” mulţumesc pe această cale tuturor celor care au acordat informaţii în cadrul cercetării de teren şi partenerilor care i-au sprijinit: Consiliul județean Alba, Centrul de cultură “Augustin Bena“ Alba, Centrul cultural “Liviu Rebreanu“ Aiud, Primăriile Galda de Jos și Ighiu, Școala Gimnazială “Decebal“ Cricău, Şcoala Gimnazială Stremț, Şcoala “Avram Iancu” Alba Iulia, Asociațiile ”ARTA” Ighiu și “Zestrea satelor” Șard.

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21537 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*