Proiectele REGIO gestionate de ADR Centru contribuie decisiv la dezvoltarea Regiunii Centru

conf adrPeste 200 de proiecte finalizate, o noua Strategie de dezvoltare regionala si un portofoliu de proiecte consistent pentru viitoarea perioada de programare.

In data de 30 septembrie ADR Centru a organizat o conferinta de presa pentru prezentarea stadiului de implementare a Programului Operational Regional REGIO 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru la inceputul trimestrului IV al anului 2013, ultimul din actualul ciclu de programare a fondurilor europene.

Peste sase ani de munca asidua in toate cele sase judete ale regiunii isi dovedesc acum importanta, prin rezultatele pozitive inregistrate de programul REGIO in Regiunea Centru. Aceste rezultate demonstreaza experienta ADR Centru in domeniul finantarilor nerambursabile, activitate derulata cu seriozitate si profesionalism in decurs de 15 ani. In cele sase judete ale regiunii sunt contractate 400 de proiecte prin Programul Operational Regional, in valoare totala de 734 milioane euro, proiecte prin care se solicita 496 milioane euro fonduri nerambursabile. Deja, dintre acestea, 202 proiecte sunt finalizate si sunt rambursate beneficiarilor de finantare peste 198 milioane euro. Orase, strazi, spitale, scoli, centre sociale, echipamente pentru interventii in situatii de urgenta, centre de afaceri, situri industriale, cabinete medicale si alte activitati ale firmelor mici, cetati istorice, biserici, hoteluri, puncte Salvamont si parcuri reprezinta destinatia acestor fonduri, care imbunatatesc viata cetatenilor Regiunii.

Regiunea Centru este singura regiune din tara in care cetatenii se considera cel mai bine informati despre Programul Operational Regional – REGIO 2007-2013. Acest lucru rezulta din ultimele studii privind activitatea de informare si promovare a Programului, realizate la nivel national, la comanda Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Aceasta evaluare externa confirma calitatea activitatilor desfasurate de catre ADR Centru la nivel regional, in privinta sprijinirii activitatii beneficiarilor pentru a-si atinge cu succes obiectivele din proiecte, dar si in domeniul publicitatii programului. Conform acestor studii, peste 55% din cetatenii Regiunii au auzit de programul Regio, in timp ce 84% din locuitorii din zona urbana din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu sustin ca au cunostinta de proiecte Regio finantate in localitatile unde locuiesc sau unde muncesc!

conf adr 1La nivelul Regiunii Centru, activitatile de pregatire pentru perioada 2014-2020 au demarat inca din cursul anului 2010 si in 2011, cand au fost initiate si desfasurate o serie de activitati pregatitoare necesare elaborarii Planului Regional de Dezvoltare pentru perioada 2014-2020. Ultima runda de intalniri de lucru cu partenerii regionali a fost organizata de ADR Centru in perioada 13 mai-27 iunie 2013. Ca urmare a activitatii de Planificare strategica, pana in acest moment, ADR Centru a centralizat in portofoliul de potentiale cereri de finantare pentru viitoarea perioada de programare peste 1300 de propuneri de proiecte, a caror valoare depaseste 6,4 miliarde euro, proiecte care sunt incluse pe propunerile de prioritati ale Strategiei de Dezvoltare Regionala a Regiunii Centru, aflata in consultare publica pe site-ul www.adrcentru.ro.

„Sunt peste sase ani de cand Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in calitate de Organism Intermediar, gestioneaza Programul Operational Regional la nivelul Regiunii Centru. Pana in prezent avem finalizate un numar de 202 proiecte, adica mai mult de 50% din cele contractate, precum si 198,22 milioane euro rambursate beneficiarilor. Avem rezultate bune, dar sprijinim in continuare beneficiarii sa-si finalizeze cu succes proiectele. Acestea produc valoare adaugata si asigura investitii totale de aproape un miliard de euro in intreaga regiune, prin care se vor crea peste 2.600 noi locuri de munca. Toate aceste rezultate le-am inregistrat datorita unor factori multipli, a managementului proactiv si responsabil, dar si datorita experientei de peste 15 ani pe care o avem in derularea fondurilor nerambursabile. O buna colaborare cu beneficiarii, dar si cu AMPOR, au sustinut si vor sustine munca expertilor ADR Centru in atingerea obiectivului propus, de a finaliza cu succes proiectele si a absorbi eficient fondurile alocate. Aceste fonduri duc cu siguranta la cresterea calitatii vietii a unui important segment al populatiei din regiune. Beneficiarii nostri finali sunt cetatenii si de aceea lucram intens in aceasta perioada la pregatirea documentelor strategice pentru urmatorul ciclu de programare, pentru a fi si mai eficienti in atragerea fondurilor europene”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22039 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*