Proiect european de parteneriat strategic școlar la Colegiul Național Titu Maiorescu Aiud

O echipă de 10 elevi coordonată de prof. Gabriela Gâlea și prof. Hamorszki Andreea participă în perioada 13 – 20 mai 2019 la Festivalul International de Teatru de la Vichy, Franța, „Water is memory”, activitate derulată în cadrul proiectului Erasmus+, Wim Laboratories Iuvenis.

Proiectul european de parteneriat strategic se întinde pe o perioadă de 3 ani, 2018 – 2021, coordonat de asociația de teatru Procede Zebre din Vichy, parteneri fiind Colegiul Național Titu Maiorescu Aiud, Lycee Blaise de Vigenere Franta, Hohenzollern Gymnasium Germania, Bundesgumnasium und Realgymnasium percholdsdorf Austria, Associazione Almateatro Italia, Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu Hida România, Agencija Lokalne Demokratije Bosnia Hertegovina.

Proiectul are ca temă descoperirea propriului trecut pentru tineri, prin intermediul atelierelor de teatru. Perioade istorice diferite ne dezvăluie teroarea dictaturilor, fie că este vorba despre fascism sau comunism, iar tinerii trebuie să fie conștienți de pericolul unor asemenea manifestări, mai ales în climatul tulbure al vremurilor prezente.

La Vichy, tinerii aiudeni au susținut spectacolul „În zorii dictatorilor”, pe scena Casei de Cultură Valery-Larbaud din Vichy și au participat, alături de colegii lor din Franța și Austria, la dezbaterea „Este azi amenințată pacea în UE?”. Activitățile derulate au fost foarte apreciate de către spectatorii prezenți, aceștia mărturisind că spectacolul a fost excepțional. În cadrul dezbaterii, participanții au subliniat importanța participării la votul din 26 mai 2019 și au apreciat că proiectele Erasmus sunt unul dintre instrumentele cele mai importante ale UE de a asigura cooperarea între țările europene.

Un moment deosebit l-a reprezentat primirea delegației aiudene de către primarul  orașului Cusset, oraș înfrățit cu Aiudul. In prezența reprezentaților asociației Procede Zebre, a primarului din Cusset și a consilierilor locali, elevii aiudeni au mărturisit importanța participării la acest proiect și dorința de a continua relațiile de cooperare între cele două orașe.

Proiectul Erasmus+ va continua cu alte ateliere de teatru în luna iulie a acestui an, spectacole care vor avea loc la Aiud, Cluj-Napoca și Bran.

 

Coordonator proiect

Profesor Gabriela Gâlea

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 19812 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*