PROGRAMUL Festivalului Cetăților Dacice de la Cricău. Lupte între daci și romani, întreceri dacice ori concert PHOENIX. Merită să mergeți!

PSDI Cornel Comsa Europarlamentare

cetatile daciceVechiul Apoulon (Piatra Craivii) se va întoarce cu peste 2.000 de ani în urmă pentru a povesti istoria ultimilor daci liberi. Aproape 200 de luptători daci şi romani, nimfe şi gladiatori dar şi zeci de voinici vânjoşi din cetăţile dacice din Alba vor reînvia istoria şi legendele locale în cel mai important festival dacic din România – Festivalul Cetăţilor Dacice. Luptele între daci şi romani, cascadoriile ecvestre şi concertele în aer liber vor fi ingredientele principale ale festivalului. Şi nu putea să lipsească la un eveniment cu aromă de istorie o trupă care a scris istorie în muzica românească: PHOENIX. Iar dacii liberi au nevoie şi de tarabostes de seamă care să conducă întrecerile şi petrecerile: Buzdugan şi Morar, cei mai „Zu” prezentatori radio. Festivalul Cetăţilor Dacice este mai mult decât un eveniment cultural, este o invitaţie inspirată pentru a petrece trei zile de poveste pe tărâmul dacilor liberi, la Cricău – 19 – 21 iunie 2015!

festivalul cetatilor dacice. afisFestivalul Cetăţilor Dacice este şi în acest an o invitaţie inspirată pentru cei care iubesc istoria transformată în spectacol. Timp de trei zile festivalul cuprinde spectacole de reenactment, lupte între daci şi romani, ateliere antice, expoziţii, concerte dar şi întreceri între voinicii şi „puii de daci” din cetăţile dacice din Alba. Festivalul aduce o noutate în acest an prin schimbarea regulamentului astfel încât, începând cu această ediţie, evenimentul va fi organizat pe rând în toate cele cinci localităţi din Alba care au pe raza lor cetăţi dacice. Ordinea de organizare a festivalului va fi trasă la sorţi. Festivalul are în acest an şi o prefaţă istorică care va avea loc joi seara la Alba Iulia când zeci de luptători daci şi romani, gladiatori şi nimfe vor organiza o paradă de noapte cu torţe. Parada va avea loc începând cu ora 22,00 pe traseul Cetatea Alba Carolina (Poarta a IV) – Bulevardul Transilvaniei.

Vineri festivalul va debuta cu o expoziţie de fotografie şi o conferinţă despre civilizaţia dacică desfăşurate la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, iar după-amiază manifestările se mută la Cricău, unde la Şcoala Gimnazială “Decebal” au loc Întrecerile generaţiei “pui de dac”- un concurs de cultură generală despre istoria daco-romană.

Sâmbătă manifestările se desfăşoară doar la Cricău unde reînvie vechiul Apoulon prin deschiderea taberei de reenactment. În cadrul acesteia vor avea loc ateliere antice de: monetărie, fierărie, olărit, tir cu arcul, aruncarea suliţei, jocuri antice, pielărie, producerea şi repararea echipamentelor militare antice şi coafură antică. Seara se va încheia cu concerte în aer liber ale trupelor Gino & Band şi Poarta 3, atracţia fiind trupa Phoenix care va concerta începând cu ora 21,00 pe scena amenajată pe stadionul din Cricău. Spectacolul va continua până spre miezul nopţii cu Rugul lui Zamolxe, un ritual de incinerare şi dansul frumoaselor nimfe.

Duminică gazdele Festivalului Cetăţilor Dacice vor fi Daniel Buzdugan şi Mihai Morar, iar manifestările vor cuprinde întrecerile dacice între echipele de voinici ale cetăţilor dacice din Alba, reenactment istoric, luptele între daci şi romani sau concertele în aer liber de folclor susţinute de Ansamblul folcloric al judeţului Alba şi Ansamblul Dor Cricăuan. Numărul forte al zilei va fi susţinut de trupa de cascadori condusă de actorul Ciprian Dumitraşcu. Ei vor prezenta numere de cascadorii ecvestre şi lupte dacice într-un spectacol inedit intitulat Civilizaţii Nemuritoare.

Aflat în acest an la a IX-a ediţie Festivalul Cetăţilor Dacice este o marcă înregistrată a Consiliul Judeţean Alba. Evenimentul se desfăşoară anual în preajma zilei de Sânziene (24 iunie) şi are ca scop promovarea tradiţiilor şi potenţialului turistic al judeţului Alba. Desfăşurat sub forma unor întreceri dacice festivalul este atât un eveniment cultural-artistic de bun gust cât şi o întrecere inedită între flăcăii a cinci localităţi din Alba pe raza cărora s-au aflat importante cetăţi dacice: Cricău, Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu şi Săsciori.

PROGRAM

JOI, 18 iunie

22,00   Parada de noapte a luptătorilor daci şi romani – spectacol stradal realizat de trupele de reenactment istoric

Traseu: Cetatea Alba Carolina (Poarta a IV) – Bulevardul Transilvaniei

Vineri, 19 iunie

11.00   Vernisajul expoziţiei de fotografie „Piatra Craivii – Acasă la dacii Apoulonului”

Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia

11.30   Conferinţă ştiinţifică despre civilizaţia dacică

Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia

15,00   Generaţia „pui de dac” – concurs de cultură generală despre istoria daco-romană

Şcoala Gimnazială „Decebal” din Cricău

16.30   Vernisajul expoziţiei de fotografie „Piatra Craivii – Acasă la dacii Apoulonului”

Şcoala Gimnazială „Decebal” din Cricău

Sâmbătă, 20 iunie

11.00   Deschiderea taberei de reenactment. Ateliere antice: monetărie, fierărie, olărit, tir cu arcul, aruncarea suliţei, jocuri antice, pielărie, producerea şi repararea echipamentelor militare antice, coafură antică

Cricău (Tabăra daco-romană amenajată la intrare în localitate dinspre Ighiu)

16.00   Târg de meşteşuguri antice

Cricău

16.00   Spectacol de reenactment istoric: bătălii între daci şi romani, demonstraţii militare

Cricău, Tabăra daco-romană

19.00   Concerte formaţii locale

Cricău, stadionul de fotbal

21.00   Concert PHOENIX

Cricău, stadionul de fotbal

23.00   Rugul lui Zamolxe. Ritual de incinerare. Dansul nimfelor

Cricău, Tabăra daco-romană

Duminică, 22 iunie

Prezentatori: Daniel Buzdugan şi Mihai Morar. Loc de desfăşurare: stadionul de fotbal din Cricău

15.00   Parada luptătorilor şi a trupelor de reenactment

15.30   Întreceri Dacice (Decathlon Dacic I): Arcul viteazului, Rapid şi puternic, Suliţaşul cetăţii, Cel mai iute de picior, Braţul de fier

17.00   Demonstraţii de lupte ale trupelor de reenactment (daci și romani)

17.30   Întreceri dacice (Decathlon Dacic II) : Luptătorul, Îndemânare şi curaj, Să ne unim forţele, Voinicul din cetate, Cărăuşii cetăţii

18.30   Lupte de gladiatori

19.00   Premierea cetăţii câştigătoare

19.30   Spectacol susţinut de Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba (Dirijor: Alexandru Pal) şi Ansamblul Folcloric „Dor Cricăuan”

ORGANIZATORI:

Consiliul Judeţean Alba

Primăria Cricău

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba

Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia

PARTENERI:

Asociaţia Culturală pentru Istorie Vie

Şcoala Gimnazială „Decebal” Cricău

Primăriile: Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu, Săsciori

Direcţia de tineret si sport Alba

SPONSOR: JIDVEI

Intreceri dacice 1 - CopyApoulon – gazda Festivalului Cetăţilor Dacice

Cetatea dacică de la Piatra Craivii sau vechiul Apoulon este considerată una dintre cele mai importante fortificaţii dacice deoarece se spune că aici s-ar fi retras Decebal din calea romanilor. Unii istorici susţin că fortificaţia era una dintre cele mai puternice dintre cetăţile dacice deoarece era construită într-un stil unic de meşteri greci, fiind aproape imposibil de cucerit. Cetatea  se află pe o culme în satul Craiva, din comuna Cricău, la o altitudine de peste 1.000 de metri. Istoricii care au cercetat zona susţin că vestigiile cetăţii datează din secolele II î.Hr. – I d. Hr. În jurul vechii cetăţi dacice de la Piatra Craivii se ţes numeroase legende, transmise de localnici din generaţie în generaţie. Bătrânii satului povestesc că din moşi strămoşi ştiu că Apoulon era “cetatea dacilor liberi”, cea mai puternică şi în care chiar Regele Decebal s-ar fi retras în vremurile cele mai grele prin care trecea Dacia. Localnicii cred şi susţin cu tărie că la Piatra Craivii ar fi îngropat într-un loc tainic chiar capul lui Decebal dar şi comoara regelui dac. Legenedele spun că în măruntaiele pământului ar fi ascuns aurului lui Decebal, iar, din când în când, stâncile se deschid astfel încât cei care au norocul să fie în preajmă pot să îşi umple traista cu bogăţii. Aceleaşi legende spun că toţi cei care sunt lacomi şi vor să ia mai mult aur decât au nevoie sunt închişi între stâncile de piatră, iar gemetele celor care au fost încuiaţi pe veci s-ar auzi şi acum în unele nopţi.

 

Pro Romania
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 18434 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*