Probleme ridicate la intalnirile cu fermierii din judetul Alba

agriculturaAgricultorii din zona de montana au ridicat problema impozitării din agricultura,  pe baza  normelor de venit, evidentiind faptul ca acestea  sunt aceleasi in toate zonele, indiferent de clasa de fertilitate a terenului agricol.  Valoarea  terenului in zona de munte este mult mai scazuta decat in zonele de ses, iar normele de venit sunt identice .

Fermierii asteaptă de multi ani sa apară legea  promisă  privind prima intabulare a terenurilor agricole si forestiere. Ei sustin că in unele zone in care  valoarea  terenurilor este mai scăzută , costurile cu intabularea (plata topograf, taxe judecatorie, taxe cadastru , etc) depasesc valoarea de vanzare a terenului. Lipsa intăbulării terenurilor conduce la imposibilitatea accesarii fondurilor europene.

La grau si porumb preturile la vanzare in 2013 au fost mult mai mici decat in 2012 (a scazut aproape la jumatate) , subventia  a stagnat, iar pe de alta parte imputurile si motorina au crescut . In 2013 s-a impus si impozitarea pe baza normelor de venit.

O altă problema   semnalată  de fermierii din zona Teiuş  – Căpud este aceea ca multi  dintre ei detin suprafete de teren (iusuri) care sunt in composesorat  si nu au beneficiat de  subventii acesta folosindu-l altii care au mai multe animale si nu au suprafete  corespunzatoare, pentru  numărul celor  pe care le detin ; deasemenea  reducerea valorii subventiilor  la bovine  fata de prevederile initiale   si intarzaierea  acordarii   acestora.

Graficul întalnirilor specialistilor  consultanti

cu producătorii agricoli din  judeţul ALBA

  Perioada : 17 – 23 martie  2014

Nr. crt.

 

Camera Agricola   Judeteana Alba/Centrele  Locale 

 

Data

 

Locaţia

1.

 19.03.2014   , ora 10 Şona –Bia , Scoala generală

2.

 20.03.2014   , ora 10 30 Stremţ- Geomal , Scoala generală

3.

 20.03.2014 ,  ora 13 Primaria  Baia de Arieş

4.

 21.03.2014 , ora  10 Primaria   Sebeş
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21858 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*