Primul Workshop Regional proiect S3UNICA ”Specializare inteligentă pentru campusuri universitare”-Eveniment de succes dedicat eficienței energetice în campusuri universitare

În data de 22.01.2020 la Alba Iulia a avut loc Primul Workshop Regional, organizat de Agenția Locală a Energiei Alba – ALEA eveniment destinat părților implicate în proiectul S3UNICA și altor actori din domeniul eficienței energetice. Workshop-ul a reprezentat totodată primul pas în realizarea rețelei părților implicate, precum și în  determinarea implicării active a acestora pentru atingerea scopului proiectului și anume îmbunătățirea politicilor regionale, implementarea eficienței energetice în clădirile din campusuri universitare și îmbunătățirea ecosistemelor regionale și interregionale legate de acest sector.

În cadrul proiectului S3UNICA această determinare este propusă prin participarea părților implicate în evenimente destinate unui real schimb de experiență și bune practici, astfel asigurându-se și  accelerarea extinderii și schimbului de soluții inteligente adoptate și testate în campusuri universitare din diferitele regiuni implicate.

În România instrumentul de politică regională abordat prin proiect este Planul de Dezvoltare a Regiunii Centru, principalul document de planificare și programare elaborat la nivel regional și asumat de către factorii de decizie din Regiunea de Dezvoltare Centru. Un rezultat important al proiectului in România va fi elaborarea Planului de Acțiune pentru îmbunătățirea instrumentului de politica abordat.

La workshop au participat peste 20 participanți – părți implicate din domeniul eficienței energetice din campusuri universitare și clădiri publice dovedind astfel interesul ridicat din acest domeniu. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai principalelor universități din regiunea de dezvoltare Centru: Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș Universitatea Transilvania din Brașov dar au fost prezenți și reprezentanți ai Universității Tehnice din Cluj Napoca, Universității Vasile Alecsandri din Bacău și Universității Valahia din Târgoviște. Workshop-ul s-a bucurat și de prezența autorităților publice și organizații atât locale cât și regionale din județul Alba cum ar fi: ADR Centru,  Consiliul Județean Alba, Primăria Alba Iulia și Primăria Sebeș.

După cuvântul de bun venit adresat de reprezentantul Primăriei Municipiului Alba Iulia, reprezentantul ALEA a prezentat proiectul S3UNICA, subliniind scopul lui precum si metodele propuse pentru atingerea acestuia  la nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru dar si la nivel european in cadrul parteneriatului de proiect.

Pe perioada derulării evenimentului au fost prezentate cazuri de bună practică legate de creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie (SRE) în campusurile universitare din Cluj Napoca, Brașov și  Târgoviște, reprezentanții acestor universități subliniind importanța diversificării surselor de finanțare pe acest domeniu dar și a colaborării între universități în ceea ce privește dezvoltarea unor rețele prin care universitățile să își ofere sprijin reciproc. De asemenea s-a subliniat nevoia extinderii unor programe de dezvoltare profesionala in domeniul managementului energetic în clădiri.

Reprezentații ADR Centru au prezentat situația actuală a finanțărilor europene în ceea ce privește lucrările de eficiență energetică ale clădirilor publice, de asemenea detaliind axele prioritate destinate eficienței energetice pentru universități.

In finalul evenimentului, o companie locală dedicată soluțiilor de energie durabilă, a oferit soluții inovatoare de utilizare SRE în clădiri publice și campusuri universitare.

Participanții au apreciat inițiativele din domeniu și au răspuns pozitiv oportunității de noi colaborări în cadrul proiectului S3UNICA, totodată subliniind disponibilitatea lor pentru realizarea unor schimburi reale de experiență și tehnologii inovatoare care să răspundă provocărilor puse în sectorul eficienței energetice din clădirile campusurilor universitare.

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22616 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*