Primăria Blaj investește 1 milion de euro, din bugetul propriu, pentru aparatură la spitalul din municipiu. 16 noi medici rezidenți au semnat contracte cu unitatea sanitară

primarie blaj 01Administraţia publică blăjeană  cumpără aparatură de peste un milion de euro pentru Spitalul Municipal  Blaj fapt care va asigura un act medical superior pentru cei  50.000 de locuitori pe care îi deserveşte. Decizia a fost luată ca urmare a finalizării anul acesta a celor mai importante proiecte de infrastructură.

„Marile investiţii atât de necesare  în urmă cu câţiva ani se vor finaliza anul acesta. Vom putea spune din acest punct de vedere că vom avea un oraş la cheie. Împreună cu echipa din Primărie şi cu Consiliul Local am decis sa ne îndreptam aşadar atenţia spre alte domenii importante vieţii noastre de zi cu zi. Sănătatea a fost alegerea noastră firească inclusiv datorită siguranţei că echipa de conducere a unităţii spitaliceşti va maximiza  efortul financiar al comunităţii blăjene”, a afirmat primarul Rotar.

În legatura directa cu acesta investiţie majora, Spitalul Municipal Blaj a semnat deja contracte cu 16 tineri medici rezidenţi care vor începe să profeseze în urmatoarea perioadă la Blaj. Daca în prezent media de vârstă a medicilor specialişti este de 48 ani, în scurt timp aceasta va scădea cu aproape 10 ani.

De asemenea, Primăria municipiului Blaj va oferi ajutor medicilor tineri din afara orașului, care vor profesa în spital, oferindu-le bani pentru chirie, respectiv 150 de euro pe lună, în primii doi ani de activitate.

primarie blaj 02Investiţia în aparatură realizată din bugetul propriu al Primăriei Municipiului Blaj este egală cu investiţiile de care a beneficiat unitatea din partea ministerului de profil în ultimii 20 de ani.

Potrivit primarului Gheorghe Rotar, milionul de euro investit din bugetul local, îl reprezintă impozitele pe clădiri și terenuri aparținând persoanelor juridice pe un an de zile.

„Este un efort financiar foarte mare făcut de populația Blajului pentru a asigura un act medical corect. Nu este vorba că am reclama pretenții financiare de la celelalte comunități arondate spitalului, dar toată lumea trebuie să cunoască acel lucru.”, spune acesta.

Spitalul Municipal Blaj are în prezent 277 de paturi şi funcţionează cu 8 specialităţi. Acesta a fost înfiinţat în 1965 iar din 1984 a fost construit  un pavilion nou unde în prezent se află şi sediul administrativ.

Din punctul de vedere al populaţiei deservite, aceasta este una relativ stabilă material dar cu un procent relativ mare al persoanelor de peste 65 de ani. Populaţia este predispusă îmbolnavirilor specifice climei, boli de plămâni, boli cardiovasculare, renale, tumori, fracturi, traume, etc.

Pentru partea de diagnosticare Spitalul Municipal Blaj va achiziţiona un computer tomograf , deasemenea un aparat radiologic mobil C ARM pentru sala de operţtii ortopedie şi traumatoligie alături de un turn artroscopic .

Un alt sector care va primi o atenţie specială va fi blocul operator care va fi dotat cu un aparat laparoscopic pentru operaţii chirurgicale acesta scurtând durata de spitalizare a bolnavilor cu peste 70%.

Dotarea secţiei de boli interne este de asemenea prioritară urmând a fi instalat un sistem centralizat de monitorizare non stop pentru pacienţii cu probleme cardiace.

Secţia de oftalmologie care până în prezent putea oferi doar consultaţii pacienţilor  va beneficia în curând de un tomograf în carenţa optica şi de un laser retinian ambele asigurând necesarul pentru viitoare intervenţii chirurgicale.

„Considerăm că printr-o dotare la nivelul cel mai înalt cu aparatură performantă vom ţine pasul atât cu medicina modernă dar şi cu alte unităţi medicale importante din ţară în ceea ce priveşte performanţa în îngrijirea medicală, în investigaţii şi tratamente moderne de înalt nivel care să permită pacienţilor din Blaj şi de pe Valea Târnavelor să fie investigaţi şi tratati fără a se deplasa la alte spitale”, a declarat managerul Spitalului Municipal Blaj dr. Mihai Nemeţi.

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21537 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*