Primăria Alba Iulia a finalizat cu succes implementarea proiectului Conurbant

primaria alba iuliaPrimăria Municipiului Alba Iulia a finalizat cu succes implementarea proiectului „CONURBANT – An inclusive peer-to-peer approach to involve EU CONURBations and wide areas in participating to the CovenANT of Mayors”. Inițiativa a fost finanțată de Uniunea Europeană prin Programul Intelligent Energy Europe, Municipiul Alba Iulia având calitatea de partener, într-un consorțiu format din 15 municipalități, instituții publice și societăți de consultanță din 7 țări europene, respectiv din comunități a căror populație însumează peste 2 milioane locuitori. Consorțiul a fost coordonat de municipalitatea Vicenza din Italia.

Rolul major al Municipiului Alba Iulia în calitate de partener al proiectului a constat în oferirea de suport pentru realizarea inventarului de bază privind emisiile, pe care să se sprijine PAED-ul, conturarea măsurilor de eficienţă energetică, a proiectelor de dezvoltare importante în domeniul energiei, transportului sau protecției mediului și nu în ultimul rând, punerea în aplicare a Planurilor de Acțiune privind Energia Durabilă la nivel de conurbație.

În acest sens, Primăria Municipiului Alba Iulia a sprijinit prin intermediul acestui proiect realizarea a 4 PAED-uri în comunele Sîntimbru, Berghin, Ciugud și Ighiu, localități care constituie conurbația vizată de demersul curent.

PAED-ul înglobează, în esență, o serie de măsuri pe termen scurt și mediu care vizează creșterea eficienței energetice a clădirilor publice, utilizarea rațională a energiei în locuințe și clădiri din sectorul rezidențial și industrial, sustenabilitatea sistemului de transport urban, modernizarea sistemului de iluminat public, precum și producerea unei părți importante a energiei necesare din surse regenerabile.

„Modelul de bune practici instituit prin proiectul CONURBANT ne-a demonstrat importanța parteneriatului în reuşita îndeplinirii obiectivelor pentru viitor. Workshop-urile și seminariile organizate de către Primăria Municipiului Alba Iulia, ne-au servit ca suport în scrierea și ulterior aprobarea Planului de Acţiune pentru Energie Durabilă al comunei, având ocazia să observăm diverse comportamente în materie de energie verde pe care să le putem aplica la nivel local. Ca primar de comună, încurajez și îi susțin pe colegii care se gândesc să adere la Convenția Primarilor deoarece, la momentul actual, este cel mai bun instrument pentru implementarea cu succes a proiectelor de creștere durabilă și eficiență energetică”, a declarat Gheorghe Damian, Primarul Comunei Ciugud

“La sfârșitul acestui proiect, Alba Iulia se poate mandrii cu o serie de rezultate vizibile orientate spre transformarea orașului Alba Iulia într-un oraș verde. Astăzi, avem un oraș cu un transport public modern și foarte puțin poluant, școli și grădinițe izolate termic, centre de zi și rezidențiale alimentate cu energie solară, suprafețe de zone verzi a căror mărime, calitate și număr crește semnificativ de la an la an, Parcul Dendrologic și zona de agrement Mamut, parcul din șanțurile Cetății, 20 km de piste de biciclete amenajate sau în curs de amenajare, un centru de închiriere biciclete proaspăt inaugurat. Aceste inițiative nu se vor opri aici, ne propunem ca și în viitoarea perioada de programare 2014-2020 să țintim proiecte care își propun să îmbunătățească calitatea vieții locuitorilor”, a declarat Mircea Hava, Primarul Municipiului Alba Iulia.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22949 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*