Premiere, filme de neuitat și concerte live la Alba Iulia Music & Film Festival. Iata programul complet

Începând de joi, 27 septembrie, Cetatea Carolina va găzdui proiecții de filme și concerte live în cadrul primei ediții a festivalului Alba Iulia Music & Film Festival. Acestea se vor desfășura în două zone în aer liber și o sală, toate în atmosfera specială a cetății recent restaurate.

Evenimentul este un parteneriat între echipa care organizează Transilvania International Film Festival (TIFF), cel mai mare festival de profil din România, și Primăria Alba Iulia. „Împreună, vrem să aducem la Alba Iulia un eveniment de amploare, care să lege arta filmului cu cea muzicală și, în același timp, să conecteze spiritul istoric al cetății Carolina la curentele artei contemporane din România și străinătate”, au transmis organizatorii.

Festivalul își va întâmpina oaspeții cu un concert de excepție: tinerii muzicieni din orchestra Notes&Ties vor interpreta în deschiderea festivalului piese din coloanele sonore ale unor filme celebre. Printre acestea se numără pelicule precum Star Wars, Indiana Jones sau Jurassic Park. Seara va fi completată de proiecția de gala a filmului „Mihai Viteazul”, de Sergiu Nicolaescu, într‑o copie recent restaurată, un film de referință cu scene turnate chiar în Alba Iulia.

Vineri, 28 septembrie, pe scena din curtea Palatului Principilor va fi proiectat filmul lui Silviu Purcărete Undeva la Palilula. Acțiunea peliculei se petrece într-un mic orășel al României anilor ’60, Palilula, unde tânărul doctor Serafim primește repartiție. „Palilula nu e nicăieri, adică e pretutindeni. Este o mică insulă din câmpia valahă, unde nu se ştie prea bine dacă oamenii mint, visează sau trăiesc cu adevărat” – își descrie Silviu Purcărete concepția regizorală. Mai multe informații despre film se găsesc pe site-ul dedicat, www.undevalapalilula.ro.

Proiecția specială de sâmbătă, 29 septembrie, de pe scena din Piața Cetății este Despre oameni și melci, în premieră la Alba Iulia, în regia lui Tudor Giurgiu. O comedie a cărei acțiune se petrece în 1992, în Câmpulung Muscel, unde fabrica de maşini ARO a dat faliment şi urmează să fie privatizată într-o săptămână. Filmul este cel mai mare succes de box-office pentru un film românesc din ultimii 10 ani, după rezultatele primului weekend de proiecţii. Informații suplimentare despre film se găsesc pe www.despreoamenisimelci.ro.

Pentru ultima zi a festivalului (duminică, 30 septembrie), organizatorii au pregătit o proiecție eveniment: Cabinetul figurilor de ceară (1924, regia Paul Leni & Leo Birinsky) – film mut cu acompaniamentul live al ansamblului EINUIEA. Spectatorii vor urmări trei povești fantastice, ai căror protagoniști sunt şeicul Harun-al-Raşid (din 1001 de nopţi), ţarul Ivan cel Groaznic şi enigmaticul Jack Spintecătorul. Povestea tăcută de pe ecran va fi însoțită nu doar de muzica special compusă pentru ea, ci și de o narațiune live. Aceasta cuprinde inserturi narative din romanul Harun şi Marea de Poveşti de Salman Rushdie şi din scenariul filmului Ivan cel Groaznic de Serghei Eisenstein. Traducerea unor dialoguri a fost liber inspirată din piesa O noapte furtunoasă de Ion Luca Caragiale.

Pe lângă proiecțiile speciale din fiecare zi a festivalului, albaiulienii vor avea parte de concerte, ateliere de imagine și cursuri pentru copii. Toate evenimentele se vor desfășura în Cetatea din Alba Iulia: pe două scene în aer liber, amplasate în Piața Cetății și în curtea interioară a Palatului Principilor, și în sala Ferdinand din interiorul palatului. Festivalul beneficiază de echipament tehnic de ultimă generație, două ecrane gigant speciale pentru proiecțiile în aer liber, precum și instalații de sunet  și lumini profesioniste.

Accesul la toate evenimentele va fi gratuit, în limita locurilor disponibile.

PROGRAMUL COMPLET AL FESTIVALULUI

JOI, 27 septembrie

Piaţa Cetăţii Open Air

19:00   Deschiderea festivalului

19:15   Concert special cu teme muzicale din filme celebre – orchestra simfonică “NOTES & TIES”

20:00   Proiecţie specială “Mihai Viteazul”  – 1971, regia Sergiu Nicolaescu

În memoria compozitorului Tiberiu Olah

Palatul Principilor

20:00   “Povestea unei caravane de ţigani” (“When the road bends”) – 2006, regia Jasmine Dellal

Sala Ferdinand (Palatul Princiar)

16:00   Scurtmetraje românești din programul TIFF 2012

 

VINERI, 28 septembrie

Piaţa Cetăţii Open Air

18:30   Concert TRANSILVANIA BRASS

19:15   Concert KUSAK / NAIDIN QUARTET

20:00   “Cântecele mării” – 1970, regia Francisc Munteanu

Portret special Dan Spătaru & compozitorul Temistocle Popa

Palatul Principilor

20:00  “Undeva la Palilula” – 2012, regia Silviu Purcărete

Sala Ferdinand (Palatul Princiar)

16:00   Scurtmetraje românești de animaţie din competiţia Festivalului Anim’est 2011

18:00   “Despre oameni și melci” – 2012, regia Tudor Giurgiu

 

SÂMBĂTĂ, 29 septembrie

Piaţa Cetăţii Open Air

20:00   “Despre oameni și melci” – 2012, regia Tudor Giurgiu

22:00   Concert GRIMUS

Palatul Principilor

18:30   Concert 7TH FLOWER

19:15   Concert LIGHTS OUT

20:00   “The Shukar Collective Project“ – 2009, regia Matei-Alexandru Mocanu

Sala Ferdinand (Palatul Princiar)

16:00   “PINA” – 2011, regia Wim Wenders

18:00   “Mamma Mia” – 2008, regia Phyllida Llyod

Party

23:00   Festival Party (Spaţiile RYMA)

 

DUMINICĂ, 30 septembrie

Piaţa Cetăţii Open Air

20:00   “Concertul” – 2009, regia Radu Mihăileanu

22:00   Concert PUYA

Palatul Principilor

20:00  Proiecţie eveniment: “Cabinetul figurilor de ceară”  – 1924, regia Paul Leni & Leo Birinsky

Film mut cu acompaniament live – Ansamblul EINUIEA

Sala Ferdinand (Palatul Princiar)

16:00   “Iron Sky” – 2012, regia Timo Vuerensola

18:00   “NINE” – 2009, regia Rob Marshall

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22884 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

4 Comments

  1. Mai bun era un concert folk pentru un astfel de festival.. cum se da cu bata-n balta de zici ca cineva vrea cu tot dinadinsul sa nu fie 100% perfect.. ce treaba are puya cu un astfel de eveniment?????

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*