Prefectura Alba: Pregătirile pentru iarnă sunt în grafic

Instituţia Prefectului a informat Guvernul României referitor la faptul că, în baza planului de măsuri adoptat de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, primăriile au fost notificate cu privire la necesitatea întocmirii planurilor locale de măsuri pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă specifice sezonului rece 2012-2013. Totodată, primarilor li s-a solicitat să identifice persoanele nevoiaşe, precum şi pe cele fără adăpost pentru a le asigura condiţii minime de confort, în scopul prevenirii deceselor cauzate de temperaturile scăzute.  Ţinând cont de calitatea colaborării cu autorităţile administraţiei publice locale şi serviciile de circulaţie rutieră, au fost deja identificate zonele unde există cel mai mare risc de formare a troienelor, în caz de ninsoare, urmând ca autorităţile să ia toate măsurile necesare pentru evitarea blocajelor în trafic. Sectoarele de drum cele mai predispuse la formarea unor astfel de blocaje sunt DN 1 limită judeţ Sibiu – Sebeş, DN 1 Lancrăm – Alba Iulia,  DN 67 C Oaşa – Obîrşia Lotrului, DN 74 – zona Izvorul Ampoiului şi Dealul Mare, DN 1R Mătişeşti – Albac, iar drumurile judeţene care prezintă acelaşi risc sunt cele din zonele montane.

Dacă pe drumurile judeţene, intervenţia este asigurată de Consiliul Judeţean Alba, prin intermediul S.C. Drumuri şi Poduri Locale Alba, pe drumurile comunale se va interveni cu forţe, mijloace şi utilaje proprii ale consiliilor locale. În ceea ce priveşte drumurile naţionale, care tranzitează judeţul Alba, sunt constituite 12 baze de deszăpezire care dispun de personal specializat, mijloace de intervenţie, spaţii de cazare şi garare şi materiale antiderapante. Bazele de deszăpezire sunt subordonate Comandamentului de Iarnă, instituit la nivelul Secţiei de Drumuri Naţionale Alba, şi se află în Alba Iulia, Blaj, Unirea, Vinţul de Jos, Miercurea, Şugag, Zlatna, Abrud, Cîmpeni, Sălciua, Scărişoara şi Arieşeni. În prezent, ele dispun de 656 tone material granular (nisip), 324 tone sare şi 1 tonă clorură de calciu. Pentru intervenţia pe drumurile judeţene, materialele necesare pentru anul 2012 sunt deja asigurate, Consiliul Judeţean Alba fiind în curs de contractare a stocurilor de materiale antiderapante necesare în 2013 pentru intervenţia pe tronsoanele de drum unde pot apărea probleme. „Azi, am avut o videoconferinţă pe tema pregătirilor pentru iarnă care, la nivelul judeţului Alba, nu prezintă probleme până în acest moment. Planul judeţean de măsuri pe care l-am elaborat în aşa fel încât iarna să nu pună foarte mari probleme are o primă etapă, cea a acţiunilor premergătoare, ale cărei obiective au fost deja atinse, conform termenelor pe care le-am stabilit. În perioada imediat următoare, primarii trebuie să se asigure că vor fi finalizate planurile locale pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă specifice sezonului rece şi că iau toate măsurile necesare, astfel încât să fim cu toţii pregătiţi pentru iarnă în mod corespunzător. Instituţia Prefectului – Judeţul Alba este în grafic cu pregătirile de care este responsabilă. Pentru că avem o comunicare foarte bună  cu toate autorităţile şi instituţiile implicate, mă aştept să intervenim eficient, dacă şi când va fi nevoie. Esenţial este să nu ne confruntăm cu situaţii critice, iar asta înseamnă pentru mine în primul rând ca drumurile să fie circulabile şi să nici nu înregistrăm decese din cauza frigului”, a declarat Cornel Murg, subprefectul judeţului Alba.

De precizat că, în vederea rectificării de buget pe care o pregăteşte, Guvernul României ţine cont de grădiniţele şi şcolile care nu au asigurată căldura necesară în perioada sezonului rece. „Am cerut deja Inspectoratului Şcolar Judeţean ca până luni, 29 octombrie 2012, să prezinte o situaţie cu unităţile de învăţământ din Alba care nu au căldura asigurată, pentru ca noi să o transmitem mai departe Guvernului României. Premierul Victor Ponta a declarat în videoconferinţă că, la rectificarea bugetară, vor fi alocate fondurile necesare, pentru ca problemele cu căldura din grădiniţe şi şcoli să fie rezolvate”, a mai precizat subprefectul Cornel Murg.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 19572 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*