Prefectul de Alba a cerut informatii complete legate de focarul de hepatita de la Sebes

Prefectul Dan Coriolan Simedru a cerut date referitor la ancheta epidemiologică din focarul de hepatită virală de tip A din Sebeş, care a fost demarată de Direcţia de Sănătate Publică Alba imediat după apariţia primelor cazuri de infecţie. Datorită măsurilor luate de DSP Alba, focarul a fost rapid izolat, iar, în prezent, întrucât perioada de incubaţie în cazul acestui virus este de 45 de zile, situaţia este atent monitorizată. În data de 1 octombrie 2012, 41 de copii din focarul de infecţie, localizat într-un cartier locuit de persoane de etnie romă, au fost vaccinaţi, şi, concomitent, specialiştii în epidemiologie din cadrul DSP Alba au intervenit atât în focar cât şi în unităţile de alimentaţie publică şi au solicitat repetarea analizelor de apă din reţeaua stradală şi din sursele proprii. Totodată, a fost distribuit Clorom, iar populaţia a fost instruită cu privire la dezinfecţia veselei. În prezent, 9 persoane mai sunt internate la Spitalul Municipal din Sebeş, sub atenta supraveghere a medicilor specialişti, iar DSP Alba a stabilit de comun acord cu autorităţile locale să fie continuată intervenţia în focar, pentru identificarea posibilelor cazuri secundare şi pentru vaccinarea imediată, dacă va fi cazul. Vor fi, de asemenea, continuate activităţile de dezinfecţie şi educaţie sanitară, precum şi cele de analizare a surselor de apă din cartier, dar vor fi verificate şi toate unităţile cu profil alimentar din zonă. În perioada maximă de incubaţie, de 45 zile, situaţia va fi atent urmărită, cu toate că Direcţia de Sănătate Publică Alba este optimistă în ceea ce priveşte evoluţia acesteia.

„Am intervenit imediat şi rapid, astfel că, în acest moment, focarul de infecţie este izolat şi ţinut sub control. Am vaccinat şi cei 41 de copii care trebuie spus că au manifestat simptome ale unei forme uşoare de hepatita A, dar, situaţia a impus implicarea noastră, a cadrelor medicale din Sebeş, a autorităţilor locale şi a societăţii de apă, în aşa fel încât epidemia să nu prezinte nici cel mai mic pericol de extindere, ceea ce practic s-a şi întâmplat. L-am informat pe prefect asupra situaţiei, iar domnia sa ne-a solicitat, pe lângă informaţiile detaliate legate de caz, să explicăm clar care este cauza probabilă a acestei epidemii. În acest moment, consider că am avut de-a face cu o epidemie de „cartier”, cauzată de igiena precară, fără să existe nicio suspiciune cu privire la calitatea apei, furnizată prin reţelele de alimentare cu apă potabilă”, a precizat dr. Horea Timiş, directorul DSP Alba.

„Am cerut să fiu informat până în cel mai mic detaliu cu privire la această epidemie de hepatita A, pentru că, oricât de uşoară ar fi forma în care se manifestă virusul, situaţia nu a fost una banală, din punctul meu de vedere. Mai mult de atât, dorinţa mea a fost să nu se creeze în mod nejustificat panică în rândul locuitorilor municipiului Sebeş, mai ales că au mai fost şi alte situaţii, acum ceva timp, când planau suspiciuni asupra calităţii apei potabile, ceea ce nu a fost cazul nici atunci, după cum nu e nici acum, fapt confirmat de buletinele de analiză. Ţin să îmi exprim în mod public aprecierea faţă de modul în care DSP Alba, în colaborare cu medicii şi autorităţile locale din Sebeş, au intervenit încă din prima clipă, pentru că focarul de infecţie a fost izolat foarte repede şi, în acest moment, nu mai există niciun pericol de răspândire a infecţiei”, a declarat Dan Coriolan Simedru, prefectul judeţului Alba.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22951 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*