Povestea florilor din Sebeş, în cifre. Detalii despre străzile aflate, în această perioadă, în reabilitare. Precizări din partea administrației locale

Mircea Trifu

Odată cu aprobarea bugetului aferent anului 2017, Municipiul Sebeş anunţă că a prioritizat investiţii de peste 33 milioane de lei pentru curăţenie, zone verzi, modernizare de străzi, sănătate, siguranţă publică, educaţie, cultură, agrement. Câteva luni mai târziu, oraşul este împodobit cu flori, părerile fiind, ca în orice democraţie, între aprecieri şi contestaţii.

flori sebesPovestea florilor din Sebeş, în cifre, vorbește despre… 

  • 1000 de jardiniere de 60 cm care au „invadat” podul peste râul Sebeş, pasarela spre Lancrăm, podul Valea Frumoasei – Augustin Bena, podul de pe strada 1907, podul de pe strada Plevnei, se regăsesc şi în Răhău şi Petreşti;
  • 600 ghivece au fost amplasate pe o distanta de 5.306 ml, pe stâlpi, pe străzile: Drumul Sibiului, bulevardul Lucian Blaga, A. Bena, M. Kogălniceanu, Valea Frumoasei;
  • 60 de aranjamente florale cilindrice au fost amplasate pe bd. Lucian Blaga, pe str. M. Kogălniceanu, în autogara Sebeş, pe str. 1 Mai din Petreşti;
  • 896 de jardinierele de 45 cm sunt susţinute de 112 buc arcade de fier, de la Centrul Cultural „Lucian Blaga” până la Şcoala Generală nr.2.

sebes floriCovorul colorat aşternut în Parcul Primăriei este format din 4.500 de bucăţi de Sun Patiens. În fata Centrului Cultural Lucian Blaga Sebeş au fost amplasaţi 25 de arbuşti Photinia Fraseri, la sensul giratoriu de la Kaufland 349 de bucăți de Canna Indica, iar 5.000 de panseluţe au fost plantate în sensul giratoriu de la restaurantul Turn. Calculul gazonului instalat până la începutul lunii iulie aduce o suprafaţă de 3.675mp, din 13.500mp de gazon cât se doreşte a fi montat. Reamintim că în toamna anului 2016, au fost plantaţi 200 de tei.  Îi regăsim pe străzile Aviator Olteanu, Dorobanți și Augustin Bena.

 

sebes dorin nistorDorin Nistor, primar: „Toate achiziţiile Municipiului Sebeş se realizează prin intermediul sistemului electronic de achiziţii publice, adică pe SEAP. Chiar dacă oamenii nu mă întreabă în mod direct, eu aş vrea să lămuresc zvonurile privind achiziţiile publice de la Sebeş. Conduita mea morală în activitatea profesională se bazează în primul rând pe principiul onestităţii. Eu îmi privesc în ochi concetăţenii, îi reprezint şi răspund deschis oricăror întrebări.” 

marcaj rutier sebesAu dispărut sensurile giratorii cu obiecte din plastic inestetice, locul lor fiind luat de marcaje rutiere. Au fost asfaltate porţiuni importante pe arterele principale care traversează oraşul, în Lancrăm, Valea Frumoasei, strada Dorin Pavel, strada Traian. În paralel se derulează şantierele de investiții pe străzile Creangă, Spicului şi Abatorului. Pe listă mai sunt străzi din Petreşti, Lancrăm şi Sebeş care se cer modernizate.

Străzile aflate în reabilitare în această perioadă. Precizări pentru locuitorii municipiului Sebeș! 

În paralel cu documentaţiile tehnice iminente în realizarea unor proiecte administrative, Sebeşul are câteva şantiere active: strada Creangă, pe ultima sută de metri, strada Spicului, unde au demarat lucrările de reabilitare, strada Abatorului.

strada creanga sebes Strada Ion Creangă este obiectul unui proiect de modernizare, în valoare de 1.457.468 lei, care se va încheia în perioada următoare. Prin SPAP Sebeş s-a aşternut covor asfaltic pe o suprafaţă de 5.250 mp pe artera principala care traversează Lancrămul, pe strada Mircea cel Mare circa 4.900 de mp, într-un buget de 350.000 lei. Nici Uliţa Veche din Lancrăm nu fost uitată, în primăvară, înaintea festivalului dedicat poetului Lucian Blaga, aceasta însemnând 4.500 de mp de asfalt. Au fost schimbate 40 de capace de canalizare, problema persistând încă în Lancrăm, având în vedere şi traficul extrem de aglomerat.

 

strada spicului sebesPrimăria începe un număr mare de lucrări de modernizare de străzi, care însă vor continua şi în anul 2018. În această categorie regăsim străzile: str. Crişan din Sebeş, str. M. Eminescu din Petreşti. Va fi achiziţionat proiect tehnic şi execuţie pentru partea de carosabil, tubulatură reţele edilitare, rigole. Un alt proiect de modernizare vizează străzile Unirii şi Grădinilor din Petreşti, cu termen de execuţie de 12 luni, de finalizat tot în anul 2018. Va începe reabilitarea str. Progresului (inclusiv reţeaua de apă), modernizarea străzilor Morii şi Primăverii (incluzând sistemul rutier, trotuarele, conducta de canalizare menajeră). Lucrările de modernizare şi de reparaţii aferente străzilor vor reprezenta o parte importantă, însă acest lucru trebuie să constituie o normalitate în viaţa oraşului.

dorin nistor sebesDorin Nistor, primar: Atunci când am supus Consiliului Local al Municipiului Sebeş aprobarea bugetului, am avut în vedere amenajarea cu flori, spaţii verzi, plantare de arbori. Asta nu înseamnă că au fost tăiaţi bani de la spital, de la şcoli sau de la investiţii în străzi. Lucrările de amenajare sunt cele vizibile acum pentru că documentaţiile pe care le întocmim pentru acestea nu conţin atât de multe date tehnice şi nu sunt atât de complexe precum cele de la investiţii. Dacă am cumpărat flori, nu înseamnă că am tăiat de la spital, şcoală sau străzi. Doar că termenul de realizare este diferit. Sebeşul are resurse şi are cereri de finanţări nerambursabile depuse pentru toate proiectele la care suntem eligibili.”

 

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22528 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

2 Comments

  1. Este bine ce faceti, se vede si ne bucuram acum, chiar si de mai multa curatenie in oras. Nu ma refer la centru, ma refer la strazi cum ar fi S.Hentea, Cantarului etc. Poate n-ar strica si niste atentionari catre persoanele care nu-si matura in fata portii, nu-si curata rigola. Este o datorie civica. Nu trebuie sa se supere nimeni.

  2. Niciodata un conducator bun nu va multumi pe toti subalternii,motiv ptr. care ac. primar trebuie felicitat[si consilierii]ptr. modul si promtitudinea cum a schimbat fata municipiului.Eu cred ca sunt subiectiv,dar FELICITARILE VIN DE LA UN AUTOCAR DE TURISTI STRAINI CARE AU VIZITAT MUNICIPIU.Curaj si tot inainte,caci elanul si virsta va apartine.Asteptam cu nerabdare sa vedem si celelalte PE,ATACATE,mai ales „Reabilitare retele apa si canal.pe str.progresului.morii si primaverii,unde valoarea lucrarii e substantiala si necesita timp ptr. executie.Mult succes!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*