Potor: Adoptarea noului Cod Silvic, un pas uriaş pentru salvarea pădurilor României de la dispariţie

calin potorStimaţi colegi deputaţi,

România a fost avertizată oficial chiar de unul dintre cei mai de seamă ambasadori ai săi, Prinţul Charles de Wales, care a subliniat că suntem în pericol de a pierde bogăţia inestimabilă a pădurilor virgine şi cvasivirgine, domeniu în care încă deţinem supremaţia la nivel european. Prinţul Charles a arătat că România este unul dintre puţinele locuri în care mai există întinderi uriaşe de păduri virgine, care reprezintă o adevărată „sărbătoare a biodiversităţii”, şi găzduiesc o treime din populaţia Europei în ceea ce priveşte urşii bruni, lupii şi râşii. „Aceasta face din Carpaţii româneşti o comoară nepreţuită pe un continent care demult şi-a pierdut astfel de comori sălbatice. Ceea ce dumneavoastră aveţi aici în România a devenit de o raritate extremă. Pădurile înfloritoare pot fi înlocuite însă cu peisajele mohorâte pe care le vedem în ultimul timp în multe locuri din Europa”, a subliniat acest mare şi dezinteresat prieten al României.

Consider că mesajul moştenitorului casei regale britanice este unul extrem de serios, iar autorităţile române sunt nevoite să îl ia în considerare cu cea mai mare atenţie. În acest context, este de salutat stadiul actual privind promovarea noului Cod Silvic, aflat în dezbatere în regim de urgenţă în Parlament. Principala modificare adusă Codului Silvic este trecerea de la vânzarea lemnului estimat, din pădure, la vânzarea lemnului măsurat, din rampe şi depozite. Măsura va intra în vigoare progresiv, începând cu 1 ianuarie 2014, pentru 50% din masa lemnoasă, iar din 2015 pentru cealaltă parte de 50%. Alte modificări la proiectul de lege se referă la sprijinul acordat proprietarilor de păduri, prin asigurarea gratuit a pazei micilor proprietăţi de până la 30 de hectare şi plata de către stat a întocmirii amplasamentelor silvice, pentru a-i ajuta pe micii proprietari de păduri să beneficieze legal de dreptul de proprietate.

Proiectul de Lege de modificare şi completare a Codului Silvic, trimis recent Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare, este un act normativ care a fost adoptat de Guvern după o consultare publică susţinută şi după ce ministrul de resort a văzut la faţa locului jaful comis în pădurile României, inclusiv în cele din judeţul Alba. Sunt convins că noile reglementări vor fi de natură de a stopa jaful din pădurile ţării, tăierile ilegale care s-au perpetuat ani la rând fără ca cineva să ia atitudine şi să tranşeze printr-un act normativ situaţia. Noul Cod Silvic a fost gândit în aşa fel încât să vină în sprijinul proprietarilor de păduri, pentru a nu-şi tăia lemnul din pădure, prin introducerea unor stimulente în acest sens. Mai mult, aceştia sunt încurajaţi să-şi extindă suprafaţa împădurită beneficiind astfel de fonduri provenite din sechestrarea forestieră (valorificare certificate a emisiilor de bioxid de carbon).
Un alt aspect se referă la reglementarea dreptului de preemţiune al operatorilor din industria mobilei la cumpărarea de masă lemnoasă. Astfel este încurajată la nivel local încheierea de forme de asociere între agenţii economici şi administratorii de păduri, fiind descurajat exportul de buşteni. Vorbim despre o măsură liberală de susţinere a iniţiativei private, prin crearea de noi locuri de muncă, în beneficiul administraţiilor publice locale, care vor beneficia astfel de taxe şi impozite suplimentare la bugetul local, un impact semnificativ regăsindu-se şi la nivel naţional. De asemenea, se studiază modificare legii în aşa fel încât să fie interzisă exploatarea masei lemnoase până la soluţionarea litigiilor din instanţă pe retrocedarea terenurilor forestiere, precum şi încurajarea înfiinţării la nivel local a unor centrale de producere a energiei termice şi electrice, cu folosirea deşeurilor din exploatarea de masă lemnoasă.

După cum declara zilele trecute Prinţul Charles, într-un mesaj transmis la lansarea părţii a treia a documentarului „Wild Carpathia”, România pierde trei hectare de pădure virgină pe oră, iar jumătate din acest fenomen se petrece în zone care ar trebui sa fie protejate. Să sperăm că adoptarea cât mai urgentă a noului Cod Silvic de către Parlament va duce la stoparea acestei situaţii alarmante, în aşa fel încât şi generaţiile următoare să beneficieze de „aurul verde” pe care ni l-a lăsat din belşug natura şi bunul Dumnezeu.

Deputat PNL de Alba,

CĂLIN POTOR

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22074 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

1 Comment

  1. S-a trezit si adormitul asta sa-l citeze pe Print ca parca noi nu stim cum e cu taierile ilegale ? Puteti voi sa faceti cate legi vreti despre paduri pentru ca in spatele taierilor masive tot parlamentari stau.Te mai bagi si tu singur in seama sa nu zica lumea (care te-a votat ) ca ai disparut. Somn usor !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*