Poliția recomandă! Sfaturi pentru șoferii care întâlnesc bicicliști în trafic

Pentru evitarea evenimentelor rutiere, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă conducătorilor auto:

Bicicliștii au aceleași drepturi pe sosea, iar ca șofer trebuie sa țineți minte ca împărțiți șoseaua cu aceștia.

Persoanele care folosesc bicicleta ca mijloc de transport sunt mai vulnerabile decât șoferii – aveți mai multa grija când conduceți pe lângă bicicliști si lăsați-le mereu suficient spațiu pentru a circula.

Pregătiți-va sa întâlniți bicicliști in locuri neașteptate – verificați constant oglinzile, înainte de a vira.

Daca nu sunteți sigur de intenția unui alt participant in trafic – inclusiv al unui biciclist – nu efectuați manevra dorita.

Atenție la bicicliștii care vin din spate, când luați o curba la stânga – verificați cu atenție oglinzile.

Lăsați cat de mult spațiu posibil când depășiți o bicicleta – e posibil ca si biciclistul sa fie nevoit sa ocolească o groapa sau o balta pe care voi nu o vedeți.

Când parcați mașina verificați oglinzile înainte de a deschide portiera, pentru a va asigura ca nu loviți vreun biciclist.

Când virați la stânga, permiteți oricărui biciclist din fata voastră sa iasă din intersecție, mai degrabă decât sa încercați sa îl depășiți.

Nu depășiți un biciclist daca vedeți ca drumul se îngustează in fata – daca au o viteza mai mare decât ați estimat, e posibil sa îl forțați sa iasă de pe sosea.

Nu conduceți agresiv in jurul bicicliștilor, nu claxonați.

Bicicliștii ar putea avea o viteza mai mare decât ați estimat – atenție la estimarea făcuta înainte de a ieși dintr-o intersecție.

Atenție mare in sensurile giratorii – lăsați suficient spațiu pentru orice vehicul care se apropie din dreapta, inclusiv pentru  bicicliști.

Fiți pregătiți sa așteptați in spatele unui biciclist când acesta virează la dreapta, la fel cum ați face-o si daca in fata ar fi o mașina – in loc sa încercați sa va strecurați pe lângă el sau sa deveniți nerăbdător.

Nu parcați mașina pe benzile destinate bicicliștilor – i-ați putea forța sa intre intr-o situație periculoasa, de asemenea ați încălca si regulile de circulație daca faceți acest lucru.

Nu intrați pe linia de oprire avansata destinata bicicliștilor, la semafor – este împotriva regulilor de circulație.

Ajustați viteza cu care va deplasați in funcție de condițiile existente si asigurați-va ca puteți opri la o distanta considerabila, pe care o vedeți clar in fata.

După lăsarea întunericului, folosiți faza scurta când va apropiați de un biciclist, la fel cum ați proceda cu orice alt vehicul.

Oferiți-le bicicliștilor spațiu suficient in condiții de umezeala, deoarece drumul poate fi ud si alunecos.

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 20293 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*