Poezie si „Exercitii pe ritm de pace” la Alba Iulia. Interviu Norzeatic

Atmosfera superba, vibe ca-lumea, tensiune, mesaje care mai de care, mesaje ce te pun pe ganduri, lume buna, sound perfect si poezie. Toate acestea descriu o seara de sambata, de aici din Alba Iulia, mai exact in clubul Habitat, unde am asistat la un super concert de lansare a primului album solo semnat Norzeatic. Deoarece, eu personal, iubesc ceea ce face omul, l-am rugat sa imi raspunda la cateva intrebari. M-am bucurat cand a acceptat cererea mea. Hai sa vedem ce a avut de spus poetul Norzeatic.

Albumul pe care tocmai l-ai lansat aici la noi in Alba Iulia se numeste „Exercitii pe ritm de pace”. De unde ti-a venit ideea titlului? Spune-ne cateva cuvinte despre album.

Titlul este un joc de cuvinte ce se trage de la exercitii pe timp de pace. Este primul meu album solo, am lucrat inclusiv la beat-uri. In album se vorbeste de multe probleme, de multa tensiune, dar ritmul si finalitatea e pace, pace interioara, exact lucrul spre care tintesc. Sunt reflectate niste lupte, niste tensiuni intre pace si razboi. Sunt framantarile mele interioare in care se reflecta problemele societatii asa cum le-am perceput eu. Problemele pe care le avem cu totii in contextul asta pe care putem sa-l numim criza, globalizare, tranzitie, integrare europeana sau tehnologizare.

Care a fost impactul asupra publicului, la concertele de lansare din tara?

La Bucuresti au venit multi prieteni si multi oameni interesati, si militanti si oameni din comunitatea hip hop, si am avut un vibe puternic. Am avut un VJ Set foarte potrivit. Am avut un impact foarte puternic la Cluj, unde au venit oameni care ne-au vazut la Rosia Montana si au venit sa auda „dumele” pe care le dau legate de problema asta, cum reprezint pentru cauza asta. Peste tot, si in orasele mai mici, la Deva, la Sibiu sau aici la Alba Iulia, oamenii au venit, poate intr-un numar mai mic, dar cu aceeasi intensitate. Oamenii stiu, au framantarile lor si au venit sa empatizeze cu mine. Sufletul mare si oamenii nu ma mai lasau „sa ma dau jos de pe aparat”. Feedback-ul e bun, lumea ma sustine si ma bucur mult. Sper sa continue tot asa.

Au existat reactii oarecum negative?

Unii stiu materialele mai vechi ale mele, ce faceam in anii ‘90 sau albumele cu Khidja si unii se asteptau sa fie un party, sa fie good vibeing. Intr-adevar este vorba de good vibeing, de vibratii positive, dar e o treaba de listening mai mult, de mesaj. La un moment dat e tensiune. Nu e vorba de dans neaparat, este cerebrala toata chestia. Un concert nu trebuie sa fie neaparat party, poate sa fie un performance sau pur si simplu, la un moment dat, sa dau un discurs. In general lumea care vine este pregatita, stie despre ce e vorba.

La ce nivel vrei sa promovezi ceea ce faci acuma? Vrei sa ramana underground?

Ceea ce fac, este underground, dar daca e sa o duci pana acolo, cel mai underground nivel inseamna sa canti acasa, sa nu te stie nimeni. Ideea mea de underground este ca nu incerc sa o imping, deliberat, la un nivel, la modul ca toata lumea sa vina sa „haleasca”, toata lumea sa vina sa imbratiseze treaba. Este o treaba pentru oameni care sunt pregatiti si atunci eu prefer sa am 50 de oameni care vin si stiu despre ce e vorba, decat sa fie cateva sute diluati. Este vorba de continut, asa ca toate la timpul lor. Oamenii care stiu, vin si apoi se propaga intr-un ritm natural. Nu vin cu o promovare neaparat, e un material care se promoveaza de la sine. Astept oamenii sa percuteze la treaba asta.

Ai avut pana acuma concerte pe dincolo?

Da, am avut concerte in afara. Deasemenea, in 15 decembrie o sa fiu la Chisinau. Este pentru prima oara cand merg in Republica Moldova si abia astept.

Eu consider poezie ceea ce faci. Te-ai gandit la un volum scris?

Da m-am gandit. In general dau textele pe beat, nu dau textele de mana, fiindca atunci cand vezi textul, o parte din ce se transmite s-ar putea sa nu se perceapa. Sunt multe care stau in flow, in inflexiunea vocii, si atunci pentru mine asta e formula suprema, „dume” date pe beat. E o varianta si sa ai textul, sa poti sa il urmaresti asa din exterior, sa il iei de la capat, sa il iei vers cu vers. Daca va fi momentul candva, poate am sa o fac. Am avut si oferte de la edituri. Pana acuma colectia asta de texte le organizez, intr-un fel, ca pe niste volume de poezie dar sunt grupate in album. Pentru mine forma perfecta de a le grupa e asa: sa le asignez la beat-uri, si sa „le dau pe goarna” cand ies.

Sa inceiem cu o treaba formala. Ai ceva de transmis publicului din Alba Iulia si din toata tara?

Pace comunitatii hip hop din zona si de pretutindeni! Tine steagu sus! Ganditi pentru voi si nu lasati pe altii sa actioneze in locul vostru! Daca va place treaba asta si rezonati, va asteptam la concerte in continuare, sa o dam, sa crestem miscarea! Trebuie sa ne cultival sufletul impreuna!

Mersi fain, tine-o tot asa si success in continuare.

Mersi si eu. PACE!

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 27616 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*