Poetul Dumitru Mălin, cetățean de onoare al orașului Baia de Arieș

dumitru malinDuminică, 27 iulie, în cadrul manifestărilor legate de Zilele Oraşului Baia de Arieş, poetul Dumitru Mălin va fi declarat cetăţean de onoare al acestui oraş care este şi localitatea sa natală. Poetul s-a născut la 22 martie 1950 în satul Muncel,sat aparţinător Băii de Arieş, pe atunci comună. A urmat şcoala primară în satul Muncel, iar gimnaziul şi liceul le-a absolvit la Baia de Arieş. Poetul Dumitru Mălin este profesor de limba română şi limba franceză ( a predat în localităţile Stremţ, Baia de Arieş şi Alba Iulia), este doctor în filologie din 2007 cu o lucrare referitoare la un alt poet moţ, născut în Iara, Vasile Copilu-Cheatră. Teza sa de doctorat se numeşte „O ipostază a expresionismului poetic transilvănean – Vasile Copilu-Cheatră”.

De altfel parcursul său profesional de dinainte de revoluţie se împarte între profesor de limba franceză, director la Biblioteca Judeţeană Alba, director la Centrul de Îndrumare a Creaţiei Populare şi a Micării Artistice de Masă, inspector la Comitetul Judeţean de Cultură, iar după revoluţie din nou profesor, inspector şcolar, director la Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural-Naţional Alba, director la Palatul Copiilor Alba Iulia.

A debutat publicistic, la vârsta de 14 ani, a publicat apoi poezii în aproape toate revistele de cultură din ţară: Orizont, Lucefărul, Transilvania, Familia, Tribuna, Flacăra, Tomis, România literară, Convorbiri literare, Discobolul, Gând românesc, Ramuri, siteul Poemele de lângă noi de pe Bookblog, siteul Agonia.ro, siteul Reţeaua literară, dar a publicat multe poezii şi în ziarul local „Unirea”.

Editorial a debutat în anul 1982, cu placheta de versuri „Zodia mărturisirii”, apărută la Editura „Facla”, Timişoara, director, prozatorul şi omul de cultură, Ion Marin Almăjan.

 

A publicat până în prezent 12 volume de versuri şi un volum de exegeză şi istorie literară (teza de doctorat) despre poezia lui Vasile Copilu-Cheatră.

 

Volume publicate în ordine cronologică:

 

ZODIA MĂRTURISIRII,versuri, Editura Facla, Timişoara, 1982

ZIUA DE TRECERE, versuri, Editura Facla, Timişoara, 1986

SCRISORI DE DRAGOSTE DIN TOAMNĂ, Editura Altip, Alba Iulia, 1999

OCHII DIN COPILĂRIE, versuri, Editura Altip, Alba Iulia, 2001

MUNTELE DINTRE IUBIRI, versuri, Editura Altip, Alba Iulia, 2002

EXILUL ÎN PĂIANJEN, versuri, Editura Altip, Alba Iulia, 2003

O IPOSTAZĂ A EXPRESIONISMULUI POETIC TRANSILVĂNEAN – V. COPILU CHEATRĂ, istoriografie literară, teză de doctorat, Editura Risoprint, Cluj Napoca, 2007

TESTAMENTELE ÎNSERĂRII, versuri, Editura Altip, Alba Iulia, 2008

AMURGUL PUR ŞI SIMPLU, versuri, Editura Altip, Alba Iulia, 2009

MÂNIA AMURGULUI, versuri, Editura Altip, Alba Iulia, 2010

IUBIRI DIN ULTIMA ADOLESCENŢĂ, versuri, Editura Emma Books, Sebeş, 2011

INVENTAR LA VIAŢĂ, versuri, Editura Emma Books, Sebeş, 2012

TÂRZIU, LA CAPĂTUL SPERANŢEI, versuri, Editura Emma Books, Sebeş, 2013

 

Referinţe critice: Ion Simuţ, Ion Arieşanu, Ion Marin Almăjan, Brânduşa Armanca, Stelian Vasilescu, Ion Mărgineanu, Avram Cristea, Paul Magheru, Cezar Ivănescu, Mircea Tomuş, Aurel Pantea, Lucian Alexiu, Diana Câmpan, Monica Grosu, Ieronim Munteanu, Iuliu Pârvu.

Poetul Dumitru Mălin mulţumeşte cu această ocazie Consiliului Local Baia de Arieş, primarului localităţii, domnul Traia Pandor, că au avut această iniţiativă lăudabilă şi onorabilă pentru numele său, este şi a fost mereu mândru că s-a născut, a copilărit şi s-a format în această localitate în care aurul cântă în măruntaiele munţilor, dar izbucneşte la lumină în sufletele concetăţenilor săi moţi pe care îi îmbrăţişează cu drag, pe toţi, şi cu această ocazie. Onoarea pe care i-o face primăria Baia de Arieş îi aduce aminte de o strofă a marelui poet rus Serghei Esenin (principalul său mentor literar): „Acesta este satul prin urmare/Ce renumit va fi într-un târziu/Numai fiindcă-aici născuse o femeie/Cândva un rus poet scandalagiu”.

De asemenea poetul dedică Băii de Arieş poezia sa „În opinci de patru stele”, din volumul „Inventar la viaţă”, poezie mai publicată cândva în ziarul „Unirea”

În opinci de 4 stele

Eu am început la lampă

Să citesc şi la petrol,

M-am acoperit cu cergă

Şi m-am încălzit cu ţol.

 

Îmbrăcat până-ntr-a 7-a

În pănură şi-n opinci

Am ştiut târziu ce-s blugii

Pe la ani vreo 25

 

Mi-am trecut copilăria

Şi adolescenţa toată

Cu Joiana şi cu Băla

Între câmpuri şi poiată

 

Mă tundeau pe străzi şi-n clasă

Unde vrei unde nu vrei

Purtam roşia cravată

Nu tu piercing şi cercei

 

Şi-am fost tânăr de nădejde

Apoi membru de partid

Tocmai când la tinereţe

Dădeam uşa să o-nchid

 

 

Nu mi-au dat părinţii scuter

Nici bolizi de mii de lei

Cum îi vezi acum pe „mucea”

Şi pe ele şi pe ei

 

Oh, dar unde-i acea vreme,

Doar o viaţă să mai fiu

În opinci de 4 stele

Şi pe câmp până târziu,

 

Să n-am casă nici maşină

Nici să fiu director – iată,

Numai zilele acelea

De s-ar mai întoarce-o dată.

Dumitru Mălin

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 18833 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*