PLUS pune în dezbatere publică documentul PLUS ACUM Cugir

PLUS dorește să construiască o guvernare participativă: întreaga societate trebuie să se coaguleze în jurul unor reforme de reașezare a statului pe fundamente solide, cu idei și viziune din partea cetățenilor, prin consultări ample și dezbateri publice. Unele soluții și reforme, necesare pentru dezvoltarea societății românești pe termen lung, trebuie să vină de la cetățeni și au nevoie de implicarea lor directă.

O viață de calitate este esențială pentru ca cetățenii români să-și recapete încrederea în autorități și în cei din jur pentru împlinirea aspirațiilor lor. Acest lucru se bazează pe respectarea drepturilor și libertăților lor fundamentale, precum și pe o societate în care solidaritatea este o valoare fundamentală. Un stat responsabil, în care cetățenii activi formează comunități puternice și solidare, creează șansele și condițiile unei vieți de calitate pentru toți membrii săi.

Rădiţoiu Flaviu Lucian  este jurist, membru al comunităţii locale PLUS Cugir şi şi-a anunţat intenţia de a candida din partea PLUS pentru funcţia de primar al oraşului Cugir. PLUS ACUM Cugir este un program de guvernare locală participativă pentru care PLUS Cugir strânge propuneri de la nivelul tuturor comunităților. Cu implicarea membrilor Comunității Locale PLUS Cugir au fost colectate și structurate următoarele propuneri, sintetizate pe câteva domenii prioritare:

 1. Cugir un oraş verde

Nu putem vorbi de oraşe europene astăzi fără să luăm în considerare criza mondială a mediului şi nevoia fiecărei politici publice naţionale sau locale de a participa activ la protejarea si valorificarea sustenabilă a mediului.

Trebuie să ne convingem concetăţenii că protejarea mediului este foarte importantă pentru noi toţi şi să stimulăm participarea la curăţarea albiilor celor două râuri ale Cugirului şi a altor locuri unde sunt aruncate gunoaie. Este necesar să trecem la colectarea selectivă a deşeurilor pentru folosirea celor reciclabile si reducerea impactului negativ asupra mediului. O soluţie ar putea fi amplasarea platformelor subterane de colectare a deşeurilor.

Ar fi utilă monitorizarea defrişărilor prin utilizarea camerelor de luat vederi amplasate în locuri de trecere.

O altă măsură necesară este transformarea resturilor vegetale în compost pentru a nu mai fi arse.

 1. Cugir un oraş digital

Oraşele sunt sufocate de trafic, administraţiile publice sunt acuzate de cozi la ghişee şi de lipsa respectului pentru timpul contribuabililor. Orice administraţie modernă europeană are nevoie de utilizarea la maxim a tehnologiei şi a serviciilor digitale pentru transparenţă, viteză şi eficienţă.

Prin digitalizare, cetăţenii se pot bucura de o serie de avantaje: pot depune cereri/documente online, pot face sesizări, pot verifica taxele şi impozitele, pot achita amenzi, pot urmări stadiul documentelor şi al solicitărilor depuse. Sunt informaţi online şi în timp real despre documentele necesare fără a pierde timp la ghişee.

 1. Cugir un oraş educat

Educatia este cea mai importantă investiţie în viitor. Administraţia publică locală este cea care decide prin intermediul alocărilor de fonduri, calitatea din infrastructura de servicii de educaţie la nivel local. Alocarea de bugete pentru şcoli sigure, moderne şi atractive este datoria oricărui edil.

Un rol important trebuie să-l aibă şi Centrul Cultural în educarea şi informarea cetăţenilor atât prin conţinutul activităţilor artistice, cât şi prin organizarea de simpozioane, concursuri sau altfel de activităţi educative.

Sunt necesare măsuri pentru evitarea abandonului şcolar, pentru ridicarea nivelului de performanţă al educaţiei şi orientarea sa spre indeplinirea nevoilor societăţii actuale şi viitoare.

Este necesară dotarea şcolilor şi grădiniţelor cu materiale consumabile.

 1. Cugir un oraş sănătos

Sănătatea este serviciul public care este cel mai apropiat de viaţa membrilor cetăţii, şi una dintre temele la care cetăţenii sunt cel mai sensibili. Un oraş sănătos înseamnă calitatea aerului, a apei, a spaţiilor de socializare şi grijă pentru toate categoriile de cetăţeni, copii, adulti şi vârstnici, iar în acest sens propunem următoarele măsuri:

 • monitorizarea poluatorilor şi luarea măsurilor legale.
 • curăţarea străzilor pe baza unor programări pentru eliberarea integrală a carosabilului.
 • întreţinerea bunurilor din spaţiul public: bănci, coşuri de gunoi,etc.
 • amenajarea dacă este cazul şi întreţinerea terenurilor de joacă sau pregătirea fizică din parcuri şi spaţiile școlilor și grădinițelor.
 • irigarea și păstrarea curate parcurile și spațiile verzi.

De asemenea, trebuie căutate soluții pentru clădirile aflate în paragină, indiferent de proprietarul acestora.

 1. Cugir un oraş antreprenorial

Obligaţia oricărui edil care doreşte binele comunităţii locale este să contribuie la dezvoltarea mediului economic local, printr-o serie de măsuri care pot încuraja antreprenoriatul şi dezvoltarea locurilor de muncă.

O preocupare permanentă va trebui să fie atragerea investiţiilor străine directe. Ar fi utilă crearea unui parc industrial modern, la standarde europene, care să asigure antreprenorilor toata infrastructura necesară desfăşurării în cele mai bune condiţii a activităţilor pe care le desfaşoară.

 1. Cugir un oraş social/solidar

Orice oraş are obligaţia de a-şi proteja cetăţenii singuri şi vulnerabili. Programele locale care acordă o atenţie sporită cetăţenilor aflaţi in situaţii precare sunt cele care pot contribui prin solidaritate şi echitate la o comunitate puternică.

Propunem construirea unei case rezidenţiale pentru persoane vârstnice.

 1. Cugir un oraş administrat onest pentru oameni

Un oras administrat bine pentru cetăţeni înseamnă un oraş administrat onest, transparent, efficient şi eficace. O astfel de viziune poate însemna diminuarea şi eliminarea corupţiei, creşterea calităţii serviciilor prin instruirea personalului primăriei, bugetare multianuală, guvernare participativă alături de cetăţeni.

Este necesară publicarea pe site-ul primăriei a bugetului si a tuturor documentelor într-o formă uşor de citit pe un calculator.

Este necesară implicarea mult mai activă a poliţiei locale în păstrarea ordinii şi curăţeniei în oraş.

Depolitizarea totală a administraţiei publice locale şi a instituţiilor din subordinea Primăriei.

 1. Cugir un oraş bine planificat urban

Un oraş bine planificat urban înseamnă dezvoltarea oraşului pe baza analizelor realizate de specialişti, înseamnă decizii prezente ancorate în viziunea de viitor a oraşului – dezvoltare imobiliară rezidenţială, infrastructură, utilităţi, dispunere teritorială, servicii publice şi servicii de transport care să sprijine cetăţenii în viaţa de zi cu zi.

Există străzi într-un stadiu de degradare avansat. Pentru reabilitarea acestora este necesară atragerea de fonduri europene.

De asemenea, trebuie asigurat iluminatul stradal pe toate străzile.

Avem nevoie de energia ta! Avem nevoie de ideile tale !

Pentru înscrierea în PLUS, te invităm să completezi online adeziunea la www.ro.plus/adeziune. De asemenea, ne poți vizita și la sediul PLUS Alba, în Alba Iulia, pe str. Trandafirilor, nr.16, în fiecare zi de joi, începând cu ora 19.00.

Reconstruim România împreună cu Dacian Cioloș, Vlad Voiculescu și întreaga echipă PLUS.

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21777 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*