PLUS propune un set de măsuri urgente

Președintele PLUS, Dacian Cioloș, a lansat în dezbatere, în ședința Consiliului Național al partidului, atât pentru membrii PLUS, cât și pentru public, programul PLUS ACUM, care conține un set de măsuri urgente ce trebuie implementate imediat. Formațiunea politică condusă de fostul premier tehnocrat propune Programul PLUS ACUM  structurat pe 17 domenii, iar măsurile propuse vor fi dezbătute și cu colegii de alianță, astfel încât la final să rezulte un program politic comun al celor două partide.

Documentul a fost discutat în ședința Consiliului Național și lansat spre dezbatere în partid și în dezbatere publică. La eveniment au participat liderii organizațiilor județene PLUS din întreaga țară, Alba fiind reprezentat de președintele Mihail David.

“Din punctul nostru de vedere, PSD poate și trebuie să plece de la guvernare chiar de mâine, pentru că știm foarte bine ce avem de făcut. Am prevăzut în acest program politic câteva măsuri de igienizare, pe care va trebui s-o facem după plecarea PSD, pentru a redresa economia și pentru a relansa mai multe sectoare de activitate”, a anunțat liderul PLUS, Dacian Cioloș.

Programul este structurat pe 17 domenii mari și are la bază munca a sute de experți care s-au mobilizat pentru a identifica problemele adresabile urgent și soluțiile pentru acestea.

Președintele PLUS și propunerea Alianței pentru funcția de prim-ministru a oferit și câteva detalii despre principalele măsuri incluse în programul PLUS ACUM, care pe lângă reforma a ceea ce înseamnă statul conține și măsuri pentru a ajuta mediul privat, cum este ideea înființării unui birou unic Business 360 de grade.

„Am abordat aici câteva măsuri legate de reforma statului, care din punctul nostru de vedere va trebui să includă o reformă constituțională, una electorală, o reformă a administrației publice, dar și o reformă a justiției. Avem în acest document propuneri concrete în acest sens. Abordăm și antreprenoriatul, pentru că, în mod clar, pentru a avea bani la buget, pentru a reforma sectoare-cheie precum educația și sănătatea, trebuie să dăm din nou predictibilitate antreprenorilor, să-i încurajăm să investească, să reducem birocrația și să dăm claritate legislativă și administrativă. Una dintre ideile pe care le avem este să creăm un birou unic, pe care noi îl numim Business 360 de grade, care să permită un contact permanent cu oamenii de afaceri pe toată durata eleborării și implementării proiectelor lor“, a arătat Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș a subliniat că primele măsuri necesare reformei din educație și sănătate sunt depolitizarea și îmbunătățirea infrastructurii.

„În educație avem obiective clare de depolitizare: ne gândim să reformăm din temelii inspectoratele școlare județene, să deplasăm centrul de greutate spre conducerea școilor, unde vrem să recrutăm directori pe bază de competență și pe bază de program de management al școlilor, iar, pe măsură ce școlile vor fi pregătite din punct de vedere al organizării și al acoperirii nevoilor bugetare, vrem să introducem un program de guvernanță numit Școala autonomă, prin care să dăm autonomie școlilor atât în a asigura condiții de educație, cât și în ce privește capacitatea de inovare în programa școlară. Iar asta în paralel cu un program de reabilitarre a statutului și a prestigiului cadrelor didactice, atât prin recrutare, prin scoaterea la concurs a posturilor și recrutare de oameni cu adevărat competenți, cât și printr-o clarificare a statutului acestora și a carierei profesionale bazate pe competență. În sănătate avem o mare problemă cu infrastructura și cu calitatea ei. Va fi nevoie de investiții nu doar pentru a finaliza acele spitale regionale începute de noi, dar care sunt în același stadiu după trei ani de guvernare PSD. Vom continua aceste programe cu fonduri europene. Vom face, imediat ce ajungem la guvernare, o evaluare a stării infrastructurii spitalicești: spitalele care pot fi regenerate prin reparații, vor fi refăcute, dar celelalte vor trebui transformate în centre de recuperare sau vor avea alte utilizări, care să nu afecteze sănătatea pacienților“, a mai declarat Dacian Cioloș.

Președintele PLUS s-a referit și la problema infrastructurii în general subliniind ideea PLUS de implicare a românilor din diaspora în reconstruirea României, prin intermediul firmelor lor din străinătate, care acum construiesc școli, spitale și drumuri în alte țări și care au experiența necesară pentru a lucra și în România.

„În ce privește infrastructura, dincolo de programele de investiții, ne gândim foarte serios să lucrăm și cu competență și capacitate de resursă umană pe care România o are, dar care din păcate e în diasporă. Avem multe companii în diasporă care lucrează pe proiecte de infrastructură, deținute de români, cu angajați români. Suntem convinși că, dacă le vom oferi transparență, predictibilitatea și posibilitatea de a lucra în cinste, fară spăgi și aranjamente, vom atrage astfel de firme să lucreze și în România“, a arătat liderul PLUS.

Dacian Cioloș, fost comisar european pentru Agricultură, a arătat că programul PLUS Acum se referă și la mediul rural, care trebuie regenerat, iar aici este iarăși loc pentru implicarea diasporei.

„Vrem să tratăm ruralul în mod specific, iar asta e legat și de diaspora, pentru că multe localități din țară sunt depopulate deoarece oameni cu putere de muncă, idei și chiar cu resurse financiare au luat drumul străinătății. Nu și-au găsit locul în țară. Pentru regenerarea ruralului, dincolo de măsurile specifice pe agricultură, pe valorificarea produselor tradiționale, pe modul în care terenurile agricole sunt folosite la nivel local, ne gândim să lucrăm cu românii din diasporă pentru măsuri adaptate pentru fiecare regiune în parte și care să vizeze ruralul“, a explicat președintele PLUS Dacian Cioloș.

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22039 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*